USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Acil Sağlık ekipleri, yaşamla ölüm arasındaki ince çizgide zamanla yarışıyor

Gaziantep'te avlu idare etmek canla başla etkin 112 Acil Sağlık ekipleri, yaşam ile ölüm arasındaki ince çizgide saniyelerle yarışarak pestil ve gaileli vatandaşların yardımına koşuyor. Asılsız ve aceleci sıfır vakaların menfaatlerini yavaşlattığını kail ekipler, vatandaşl

Acil Sağlık ekipleri, yaşamla ölüm arasındaki ince çizgide zamanla yarışıyor
14-12-2021 13:44

Gaziantep'te, güneş tacı virüs salgınıyla mücadelede en ön safta arazi meydan 112 Acil Sağlık ekipleri, avlu idare etmek düşüncesince adeta saniyelerle yarışıyor. Kentin ayrışık bölgelerindeki 58 noktada göreve müheyya gözleyen ekipler, 112 Komuta Kontrol Merkezi'ne mevrut çağrıların arkası sıra dakikalar bünyesinde olaya ulaşıyor. Her gündüz baş döndürücü sayıda bireyin hayatına yapışık ekipler, acele olayları en çelimsiz müddette hastaneye esermek düşüncesince adeta canla-başla çalışıyor.

Zamanla yarış içre etkin alp sağlıkçılar, yaşadıkları en şişman zorluğun ise esassız ihbarlar ile trafikte ambulansa kez verilmemesi bulunduğunu anlattı. Ambulansların esassız ve acele sıfır olaylarla uğraştığı düşüncesince geç kalabildiğini kail Acil Tıp Teknisyeni (ATT) Ayşe Kartal, “Aslında bizlere değil müşterek hayata, ömre, evlada, eşe, anneye kez veriyorlar. İnsanlar anca düşünsünler” dedi.

“Mesleğimiz baş döndürücü kutsal”

Mesleğinin küçüklükten buyana düşsel bulunduğunu aktaran ATT Ayşe Kartal, yaşamının 15 yılını ambulanslarda geçirdi. İşini baş döndürücü istekle yaptığını tamlayan Kartal, “Mesleğimiz esasen baş döndürücü kutsal. Çünkü birilerinin hayatına dokunuyorsunuz. Yani birinin eşini, evladını kurtarıyorsunuz. Birçok yaşama dokunuyorsunuz. Ben de anneyim ve müşterek çocuğum var. Bir annenin devretme nâkil çocuğunu alıp esasen onu elleme ettiğimiz zaman annenin gözündeki luğu gitmek beni baş döndürücü bahtiyar ediyor. Mesela müşterek asıya gitmiştim. Eşi er engelleme ederek onu ipten almış ama hastalanmış nöbetler geçiriyordu. Biz onun nöbetini durdurup müvellidülhumuza vererek rahatlamasını sağladık. Bir hafta sonradan o kişiyi ayakta gördüm ve baş döndürücü bahtiyar oldum” ifadelerini kullandı.

“Bize değil müşterek yaşama kez veriyorlar”

Karşılaştıkları en şişman zorluğun esassız ihbarlar bulunduğunu anlatım fail Kartal, “112'lik sıfır suç duyurusuna gittiğimizde bizim bölgemiz gereksiz kalıyor. Hani diyorlar ya ‘112 geç kalıyor' ahacık bu geç kalmalar bu nedenle yaşanıyor. Mesela trafikte bizi hâlâ baş döndürücü ciddiye almalılar. Belki de biz, yolda bizlere kez vermeyen o araçlarda bulunanlardan birinin yakınını taşıyoruz. Bunu kimesne bilemez, bu her insanoğlunun başına gelebilir. O sebepten dolayı kılıç saniyelerle yarışıyoruz. Aslında bizlere değil müşterek hayata, ömre, evlada, eşe, anneye kez veriyorlar. İnsanlar anca düşünsünler” dedi.

“Yol vermediğiniz ambulansta sizin yakınınız olabilir”

Ambulans Şoförü Ahmet Akay ise hastaneye en çelimsiz müddette gitmeleri icap ettiğini vurguladı. Kendilerini en baş döndürücü zorlayıcı şeyin gidiş geliş yoğunluğu bulunduğunu aktaran Akay, “Yollar dar, gidiş geliş de koyu olunca işimiz hâlâ baş döndürücü zorlaşıyor. Elimizden geldiği denli yolu açmaya çalışıyoruz. Bir insanoğlunun yaşamını kurtarınca baş döndürücü seviniyoruz. Bir yaşama hâlâ dokunduğumuzu düşünüyoruz. Bu hali kelimelerle katı dile getiremiyorum. Bazen sürücülerin kez vermediği ambulansta onların da yakınları olabilir. Ambulansa bunu fikren kez vermeleri gerekiyor” biçiminde konuştu.

“Bu mesleği yaptığım düşüncesince baş döndürücü mutluyum”

Mesleklerindeki en ehemmiyetli kuralın rahatlık bulunduğunu dile getiren Paramedik Ahmet Aydın da hem hastaya bununla beraber hastalanmış yakınlarına lazım desteği vermeleri icap ettiğini paylaştı. Sakin olmamaları yerinde o an tek kimsenin rahat olamayacağını aktaran Aydın, “Gittiğimiz yerde de güler yüzle karşılaşmıyoruz. Hasta ve hastalanmış yakınlarının en çetin dönemine bedel geliyorsunuz. Kendimizi hastalanmış yakınlarının namına koyarak çalışıyoruz. İnsanların hayatına temas etmek baş döndürücü dobra müşterek duygu. Bayramın müşterek numara haset müşterek olaya gitmiştik. Kasabın içre müşterek isim duygu krizi geçiriyordu. Hastayı müdahalenin arkası sıra hastaneye götürdük. Daha sonradan ayrımsız hastayla kasapta gene bedel geldik. Orada hastalanmış bizi görünce, ‘Dükkanı fark götürseniz, canım size fedadır' dedi. Çok bahtiyar olduk. Böyle dobra müşterek mesleği yaptığım düşüncesince baş döndürücü mutluyum” niteleyerek konuştu.

Said Vakkas Yağcı - Muhammet Abdulkadir Esen
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler