USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

ABD, Rus petrolüne engelleyim ihtimaliyle tırmanan fiyatlar düşüncesince 'hasımlarıyla' hal arayışı

Petrol fiyatları, 2008'den buyana en faziletkâr seviyelerine çıkarken, ABD'nin Rus petrolüne engelleyim infaz olasılığı fiyatlardaki fevk cepheli baskıyı hâlâ da artırıyor. ABD, Venezuela ve İran kadar seçenek üreticilerle hal arayışına girdi.

ABD, Rus petrolüne engelleyim ihtimaliyle tırmanan fiyatlar düşüncesince 'hasımlarıyla' hal arayışı
07-03-2022 15:49
Moskova

Rusya-Ukrayna savaşının başladığı 24 Şubat'ta 98,08 dolardan açılan Brent petrolün varil fiyatı bugün bakımından yüzdelik 33,2 artarak 130,71 dolara çıktı. Brent petrolün varil fiyatı böylece, Temmuz 2008'den beri en faziletli seviyesini gördü.

ABD ile Avrupalı ülkeler, Rusya'dan arazi yağı ithalatını durdurmayı tartışıyor

Rusya ile Ukrayna savaşı, ilkin ABD ve Avrupa Birliği (AB) kabilinden iktisap etmek üzere, Rus ekonomisine müteveccih şümullü yaptırımların uygulanmasına illet oldu.

ABD, gerçek Rus mal sektörünü erek düzlük yaptırımları arazi yağı ihracatını da kapsayacak halde bollatmak isterken, Avrupa ıpıssız el altında enflasyonist baskının çatı meydana getirdiği indinde ortamda yaptırımlardan şimdilik ırak kalmaya çalışıyor.

Rus dış satım gelirlerinin yüzdelik 37'si arazi yağı sektöründen

Rusya, hanuman ayında günce hep 10 milyon varil kaba arazi yağı üretimiyle dünyanın en şişman üçüncü arazi yağı üreticisi konumundaydı.

Aynı sürede dünyanın en şişman ikinci kaba arazi yağı ihracatçısı konumundaki Rusya'nın günce sayı farkı ihracatı tahminî 8 milyon varil seviyesinde bulunuyor.

Rusya'nın arazi yağı ihracatının yüzdelik 60'ı Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkelerine yapılırken, yüzdelik 20'si ise Çin’e gerçekleştiriliyor.

Petrol ihracatının, ekonomisinde önemlice indinde toprak tuttuğu Rusya'nın sabık yılki hep mal ihracatı tahminî 492 bilyon dolarken, bu rakamın yüzdelik 37'si şu demek oluyor ki tahminî 180 bilyon doları kaba arazi yağı ve arazi yağı mamüllerinden oluşuyor.

Öte yandan, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) hesaplamasına göre, petrolün varil fiyatındaki değme 10 dolarlık artım Rusya'nın dış satım gelirine salname 20 bilyon dolar katkı, diyar ekonomisinde de yüzdelik 1,5 çoğalma sağlıyor.

Uzmanlar, Rus petrolüne müeyyide kararı arazi yağı fiyatlarının artmasının elverişsiz el yaparak, Moskova'nın bütçe gelirlerini artırabileceğine ayraç ediyor.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da 5 Mart'ta meydana getirdiği açıklamada, ABD’nin Rus petrolüne müteveccih yasaklar getirebileceği iddialarına ilişkin, "Bu global erke piyasalarını enine boyuna sarsabilecek indinde durum. Bu enine boyuna ağırbaşlı neticelere kez açar." ifadelerini kullanmıştı.

Savaşın başlamasının peşi sıra Rusya'dan ABD'ye arazi yağı kargosu gönderilmedi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, geçmiş Avrupalı müttefikleriyle Rusya'dan arazi yağı ithalatını durdurmayı görüştüklerini açıkladı.

ABD'nin Rus petrolüne müeyyide ihtimalini gündeme getirmesine karşın Batılı devletlerin Rus ekonomisinde istediği etkiyi yaratabilmesi düşüncesince AB ile baş başa akım etmesi gerekiyor.

AB ise hep arazi yağı ithalatının tahminî yüzdelik 30'unu karşılayan Rus petrolüne müteveccih müeyyide uygulamaya şimdilik yanaşmıyor.

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck, 3 Mart'ta meydana getirdiği açıklamada, Almanya'nın Rusya'dan petrol, doğal doğal patırtı yağı lambası ve kömür ithalatının yasaklanmasına erinç bulunduğunu söyledi.

Rusya'nın ABD'nin sabık yılki kaba arazi yağı ithalatında oranı yüzdelik 3 seviyesindeydi.

TankerTrackers.com verilerine göre, hep 600 milyon dolar tutarındaki Rus petrolü ıpıssız el altında ABD'ye doğrulama yapılmak üzere.

Söz konusu arazi yağı kargosu, ABD'nin Rusya'dan ısmarlama etmiş bulunduğu akıbet kargo mümkün zira Ukrayna'daki savaşın başlamasının peşi sıra Rusya'dan ABD'ye rastgele indinde arazi yağı kargosu yola çıkmadı.

ABD'den muhtemel arazi yağı yaptırımı önceleri Venezuela ile görüşme

ABD yönetimi, Rus petrolüne müteveccih muhtemel yaptırımların, halihazırda 2008'den beri en faziletli seviyelerine mevrut arazi yağı fiyatlarını elan da tırmandıracağı endişesiyle Venezuela ve İran kabilinden ehemmiyetli rezervlere cemaat ülkelerle istişarelere başladı.

New York Times gazetesinin diplomatik kaynaklara dayandırdığı 6 Mart günlü haberinde, Washington'dan yukarı dozaj yetkililerin, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümeti ile görüşme etmek kıl oranı başşehir Caracas'a gittiği belirtildi.

Haberde, ABD'nin uyguladığı yaptırımlara cevap Maduro hükümetinin iktisadi ve siyasal namına Rusya, İran ve Çin ile ilişkilerini geliştirdiğine ayraç edilerek, Rus erke şirketleri ve bankalarının, yaptırımlara karşın Venezuela'nın ülkenin en şişman döviz deposu bulunan petrolü ihraç etmeye bitmeme etmesine müsaade vermede sansasyonel bulunduğu kaydedildi.

Venezuela ve İran arazi yağı üretimini artırmaya hazırlanıyor

Yaklaşık 300 bilyon varille dünyanın en şişman arazi yağı rezervine cemaat ülkesi Venezuela, düşüt istihsal seviyesi ve ehliyetsiz dış satım altyapısı zımnında erke kaynaklarından aldığı kadar faydalanamıyor.

Ülkede 2007'de 3 milyon 237 bin varil bulunan günce arazi yağı üretimi ABD'nin yaptırımları zımnında 2020 bakımından 1 milyon varilin de dibine düşmüştü.

Maduro da mukteza yatırımların yapılması halinde, ülkesindeki arazi yağı üretimini çabucak 3 milyon varile denli çıkarabileceklerini söylemişti.

İran, 13 üyeli Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nde (OPEC) sabık sene günce sayı farkı 2,4 milyon varil arazi yağı üretimiyle beşinci tam toprak aldı. Bu üretimin tamamına yakını yaptırımlar zımnında ihraç yapılmak hesabına iç tüketimde kullanıldı.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) verilerine göre, ocakta günce kaba arazi yağı üretimi 2,5 milyon varile vasıl İran'ın arazi yağı ihracatı ise 800 bin varil seviyesinde kaldı.

Yaptırımların kaldırılması durumunda, İran'ın sene sonuna denli günce 1,3 milyon artışla 3,8 milyon varillik istihsal kapasitesine ulaşabileceği hesaplanıyor.

Ülkenin tankerlerde depolanan tahminî 80 milyon varillik petrolünün de çabucak sektöre sürüleceği kestirim ediliyor.

Rus petrolüne müteveccih engelleyim olasılığı gündeme gelirken, İran ile bitmeme fail çekirdeksel etüt görüşmelerinde tekâmül kaydedilmesi de dikkati çekiyor.

Ayrıca, IEA'nın 31 uzuv ülkesi de mühim rezervlerinden 30 günlüğüne toplamda 61,7 milyon varil petrolün kullanıma açılması dair anlaşmıştı. Bu rakamın 30 milyon varilini ABD biricik başına karşılayacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler