USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

AB ve Türkiye, doğal taş yağı lambası lambası bağımlılığını eş temiz enerji stratejisiyle azaltabilir

Avrupa Bina Performans Enstitüsü Başkanı Julian Popov, 'Eminim ki baş başa çalışırsak, ithal gaza bağımlılığı, ilkin de Rus gazına, hızlıca düşürebiliriz ki bu şu anda en esas hedef.' dedi.

AB ve Türkiye, doğal taş yağı lambası lambası bağımlılığını eş temiz enerji stratejisiyle azaltabilir
15-03-2022 11:47
İstanbul

Avrupa Bina Performans Enstitüsü (BPIE) Başkanı Julian Popov, Türkiye'nin yenilenebilir enerji potansiyeline dikkati çekerek, "Türkiye ve Avrupa Birliği'nin (AB) enerji dönüşümü düşüncesince kuma stratejisinin olması baş döndürücü önemli. Bu hâlâ ilkin de olmalıydı güçlükle deminden Rusya-Ukrayna kriziyle sıkıntı hâlâ alevli ve çabuk yanında çözüm aldı." dedi.

Popov, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, Türkiye'nin AB üyesi bulunmadığı düşüncesince genellikle cezaevi arkası edildiğini fakat bunun baş döndürücü ağır yanında kusur bulunduğunu söyledi.

Daha evvela Bulgaristan Çevre Bakanlığı da karşılayıcı Popov, Türkiye ve Avrupa enerji sistemlerinin azda olsa birbiriyle bütünleşmiş bulunduğunu anımsatarak, "Türkiye'de bulunan gelişmelerin Avrupa'da da tesiri oluyor. Bu nedenle, Türkiye'nin çelimsiz ve ölçülü vadede enerji verimliliği çözümleri ve seçenek kaynakları çabucak devreye alması Türkiye düşüncesince bulunduğu derece Avrupa düşüncesince de önemli, ilkin Güney Doğu Avrupa için. Yıllardır dediğim yanında bilinçlilik var. Türkiye'nin AB üyeliği başvurusunun enerji faslından özgür biçimde Türkiye-AB enerji platformu ve müzakerelerine ihtiyacımız var. AB faslı siyasi nedenlerden çevre erteleniyor güçlükle bunu beklemenin yanında anlamı yok." sanarak konuştu.

Türkiye ve AB ortada kuma düzentileme grupları önerisi

Türkiye'nin yenilenebilir enerji kapasitesi ve potansiyeline dikkati çekici Popov, şu biçimde bitmeme etti:

"Türkiye ve AB'nin enerji dönüşümü düşüncesince kuma stratejisinin olması baş döndürücü önemli. Bu hâlâ ilkin de olmalıydı güçlükle deminden Rusya-Ukrayna kriziyle sıkıntı hâlâ alevli ve çabuk yanında çözüm aldı. Şahsi fikrim, Avrupa Komisyonu, (Türkiye'nin) bitişik devletleri Bulgaristan, Romanya ve Yunanistan ile çabucak kuma düzentileme grupları oluşturulması ve geliştirilebilecek kuma adımların belirlenmesi gerektiği yönünde. Bu adımlardan ilki, enerji tüketiminin düşürülmesi. Bir öbür etap da uç ötesi çarpıcılık şebekesinin kapasitesinin artırılması sağlanarak Türkiye ve AB ortada çarpıcılık tecim kütlesi büyüyebilir. Bu da hâlâ yanında tomar yenilenebilir enerji kaynağının bütünleşmiş edilmesine olanak verir."

Popov, ilkin elektrikte uç ötesi güzergâh bağlantılarının önemlice önemde bulunduğunu vurguladı.

Türkiye'de münteşir geçer not gündüz enerjisiyle teshin sistemlerine ayraç fail Popov, bu hızla gelişen teknolojinin Avrupa'da cezaevi arkası edilmiş yanında meslek bulunduğunu aktardı.

Popov, gündüz enerjisiyle teshin sistemlerinin ısınmada geçer not natürel safi taş yağı lambası ihtiyacını iri seviyede düşürdüğünü tabir ederek, "Avrupa’da natürel gazın ehemmiyetli yanında bölümü istinas düşüncesince tüketiliyor. Bu teknolojiler ve yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesinde teşrikimesai gerçekleştirmek iyice kâr sağlayacaktır. Her devir Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesinde dört dörtlük anlamıyla yanında kalkmak bulunduğunu söyledim ve bunu bağan maliyetle gerçekleştirmek mümkün. Şu anda yenilenebilir enerji değme şeyden hâlâ ucuz." dedi.

Enerji güvenliğinin doğası değişiyor

Rusya'nın Ukrayna'da başlatmış bulunduğu savaş sonra AB'nin Rus gazına bağımlılığını çabucak dökmek düşüncesince analizör aradığını anımsatan Popov, Rusya'nın Ukrayna saldırısını enerji güvenliği açısından "şiddetli yanında alarm" kendisine nitelendirdi.

Popov, bu alarmın enerji güvenliği dair ağır biçimde düşünülmesini gerektirdiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Enerji güvenliğinin doğası da değişiyor. Enerji güvenliği elden gaz, petrolle ait değil. Yenilenebilir enerjide tedbir zinciri, bataryalar, gündüz panelleri ve yel türbinleri düşüncesince gerekseme bulunan önemlice mineraller bütünü buna dahil. Enerji güvenliğiyle ait geçmiş nokta, bundan böyle enerji güvenliğinin gaza erişimden baş döndürücü hâlâ ilavesi bulunduğunu düşünmeye başlamamız gerektiği. Enerji dönüşümü, natürel gazdan doğacak 10-20 sene zarfında yanında biçimde vazgeçeceğimizi açık açık gösteriyor. Bu nedenle, natürel gazın 'geçiş kaynağı' kendisine tanıdık rolünü de baştan demek gerekir. Gaz yanında intikal deposu değil."

Gelişen teknolojiler ve bulunan gelişmeler ışığında Türkiye ve AB'nin teşrikimesai yapmasının önemlice bulunduğunu vurgulayan Popov, "Bu iş birlikleri kararında enerji güvenliğinde nice acemi analizör oluşabilir. Eminim ki (Türkiye ve AB) beraberce çalışırsak, ithal gaza bağımlılığı, ilkin de Rus gazına, hızlıca düşürebiliriz ki bu şu anda en asliye hedef. Aynı sürede Rus petrolüne de." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler