USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

AB, nükleere ve doğal gaza gerekseme duyuyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa'nın yenilenebilir enerjinin birlikte nükleer kadar muvazeneli birlikte kaynağa ve intikal sürecinde doğal gaza gerekseme duyduğunu söyledi.

AB, nükleere ve doğal gaza gerekseme duyuyor
22-10-2021 21:00
Brüksel

Von der Leyen, Belçika'nın başkenti Brüksel'de planlı AB Liderler Zirvesi'nin arkası sıra meydana getirilen matbuat toplantısında, mütebaki erke tutarları huzur açıklamalarda bulundu.

Avrupa'da mahveden ve işletmelerin mütebaki erke fiyatlarından düşünce duyduğunu tamlayan von der Leyen, bahis konusu enerji krizinin global birlikte gidişat bulunduğunu anlattı.

Von der Leyen, çelimsiz çağda serseri son kullanıcıların ve faziletli erke fiyatlarına verilen mütebaki işletmelerin desteklemesi gerektiğine ayraç ederek AB üyesi 20 ülkenin buna müteveccih muhtelif tedbirler açıkladığını tabir etti.

Orta ve derinliğine vadede enerjide dayanıklılığı ve bağımsızlığı artıracak arttırma tedbirler üstünde çalışacaklarını vurgulayan von der Leyen, "Stratejik doğal gaz rezervinin elbette kurulacağını ve eş gaz satın kabul etme olanaklarını araştırmaya değişmeyen verdik." dedi.

Von der Leyen, ayrımlı gaz tedarikçileri edinmeye de yoğunlaşacaklarına dikkati çekerek "Sahip olduğumuz gaz arzını çeşitlendirecek ve eş anlı biçimde boşluk bağlanak çalışmalarını hızlandıracağız. Gaz ve cazibe sektörü ile Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) sektörünün işleyişini değerlendireceğiz." ifadelerini kullandı.

Söz konusu çalışmalarını boşluk ayındaki AB Liderler Zirvesi'nde sunacaklarını özetleyen von der Leyen, AB'nin hâlâ birlikte tomar bembeyaz ve yenilenebilir enerjiye gerekseme duyduğunu söyledi.

Von der Leyen, sonuç senelerde yenilenebilir kaynaklardan cazibe istihsal maliyetlerinin azaldığını, güneşten cazibe üretimin 10 sene öncesinden 10 büküm ehven olduğunu, rüzgarın 10 sene öncesinden yüzdelik 50 hâlâ derinliğine birlikte çözüm aldığını dile getirdi.

Yenilenebilir kaynakların karbon salmadığını, domestik istihsal bulunduğunu ve erke de bağımsızlığa ulama sağladığını hatırlatan von der Leyen, "Yenilenebilir enerjinin beraberinde nükleer kabil stabil birlikte kaynağa ve intikal sürecinde de doğal gaza ihtiyacımız var." değerlendirmesinde bulundu

Von der Leyen, yenilenebilir ve nükleerin domestik erke kaynakları olduğunu, Avrupa'da beğenilen doğal gazın ise yüzdelik 90'ının ithal edildiğini hatırlattı.

Avrupa'da tüketiciler, gaz ve cazibe fiyatlarından şikayetçi

AB Komisyonu, sabık hafta unsur devletlerin mütebaki erke fiyatlarına huzur Birlik hukukuyla mevzun uygulayabilecekleri tedbirleri içeren birlikte paket açıklamıştı.

Paket, erke fiyatlarındaki artışa huzur unsur devletlere çelimsiz vadede cazibe ve gaz faturalarını erteleme, hanelere direkt ifa ika ve mevhibe indirimi kabil tercihler içeriyordu.

Söz konusu paket, derinliğine vadede yenilenebilir yatırımların artırılmasını, devletlerin eş gaz hazırlık etmelerini ve gaz stoku tevlit ihtimallerini kapsıyordu.

Kış aylarında Avrupa ülkelerinin gaz talebinin hâlâ da çoğalması ve cazibe fiyatlarının hâlâ birlikte tomar yükselmesi bekleniyor.

Avrupa'da tüketiciler, mütebaki gaz ve cazibe fiyatlarından yakınma ediyor.

AB devletleri ortada erke tartışmalarında muhtelif gruplaşmalar dikkati çekiyor. Başını Fransa'nın çekmiş olduğu 10'a yaklaşan ülke, nükleer santrallerin önemine dikkati çekiyor. Bu ülkeler, nükleer erke santrallerinin AB sürdürülebilir ve yeşil mali envestisman sınıflandırmasında arazi almasını istem ediyor.

Aralarında Polonya ve Macaristan'ın bulunmuş olduğu kimi ülkeler, erke fiyatlarındaki yükselişten AB'nin hava dostu dönüşümünü sağlamayı hedefleyen Avrupa Yeşil Mutabakatı ile ait düzenlemeleri mesul tutuyor.

Aralarında İspanya, Yunanistan ve Bulgaristan'ın da arazi almış olduğu kimi devletler de erke fiyatlarının çabucak düşürülmesi düşüncesince güçlü tedbirler uygulanmasını, birlikte biçimde piyasalara engelleme edilmesini istiyor.

Almanya, Hollanda ve Avusturya kabil devletler ise erke fiyatlarındaki artışın muvakkat olduğunu, doğacak sene piyasaların normale döneceğini ve fiyatların azalacağını, bu hale baş döndürücü kaba biçimde engelleme edilmesinin erke piyasaları işleyişine ağırbaşlı dokunca verebileceği görüşünü savunuyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler