USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

50 bin doğumda bir görülen hastalığı olan 5 aylık bebek, 7 saatlik operasyonla sağlığına kavuştu

İlk bebekleri kemirmek borusu sıfır ve ikinci gebelikte de koşa evlatlarından birinin gine kemirmek borusu bulunmadığı belirleme edilen Mardin'de canlı Mehmet Şah-Esma Arslanhan çiftinin 5 aylık bebekleri Lina, 7 saatlik dayanıklı operasyonla midesinden kemirmek borusu yapılıp, değ

50 bin doğumda bir görülen hastalığı olan 5 aylık bebek, 7 saatlik operasyonla sağlığına kavuştu
24-04-2022 11:46

Mardin'de 2019 senesinde evlenmiş Arslanhan çiftinin önceki bebekleri dünyaya ulaştığında kemirmek borusu olmaması nedeniyle ötürü geçinme tutunamayarak yaşamını kaybetti. Acılı gailesiz çift, koşa doğumla sevinçle çocuklarını kucağına aldı. Çiftin bebeklerinden Zehra mıhlı doğarken Lina, doğduktan bir süre sonraları yaşamını kaybeden kardeşi ile bire bir kaderi yaşamış bulunduğu ve kemirmek borusunun bulunmadığı belirleme edildi. 50 bin doğumda bir görülen hastalığı olan Lina bebek, Diyarbakır'a irsal edilip, doğumunun ikinci günüde Memorial Hastanesinde Op. Dr. Taner Kamacı ve kadrosu çeşidinden güçlü bir operasyon geçirdi. 4 ay süresince midesinden oluşturulan tulum ile probleminin giderilmesi etkin Lina, tedavileri negatif sonuçlanınca etibba çeşidinden ve karı ile değişmeyen alınıp güçlü 7 saatlik cerrahi müdahale yapıldı. Midesinden kemirmek borusu meydana getirilen küçük bebek, denetleme altında tedavileri müspet yanıt verip mıhlı bir biçimde taburcu edilerek ailesine konfirmasyon edildi.

Mardin'de koşa hamilelik şekilde dünyaya gelen, başka kardeşinde rastgele bir dava bulunmadığı biçimde hastası Lina bebekte kemirmek borusunun bağlı bulunduğu orada önceki meydana getirilen kontrollerinde belirleme edildiğini aktaran Op. Dr. Kamacı, cerrahi müdahale müstelzim bir gidişat düşüncesince hastanın ailesinin kendilerine başvurduğunu söyledi. Hastanın sevkini benimseme ettiklerini tabir fail Kamacı, “Hasta bizlere ulaştığında yaptığımız önceki kontrollerinde hastamızın kemirmek borusunun bağlı bulunduğunu ve seyrek görülen maraz tiplerinden bulunduğu tanısını koyduk. Daha sonraları otama planımızı oluşturduk. Yemek borusunun fevk tarafı kapalı, ast tarafta namevcut denecek denli az ve arada da iri bir aralık var. Böyle hallerde tığ çoğu kez dü kemirmek borusunun dü ucu arasındaki orta baş döndürücü bir tomar bulunduğu düşüncesince onları uç uça rekzetmek kabil olmuyor. Öyle hallerde pıtrak yeğleme ettiğimiz yöntemlerden birisi en herşeyden ilk olarak çocuğun midesinden bir tagaddi tüpü açıyoruz, oradan besliyoruz. Çocuğu büyüttükten sonraları kemirmek borusunun az buçuk uzamasına izin ediyoruz. Uç pöç geliyorsa dikmek, gelmiyorsa da kemirmek borusunda yahut dolgun bağırsağından çocuğa kemirmek borusu etme halinde yapıyoruz” dedi.

“7 saat devam eden bir cerrahi müdahale ile çocuğun midesinden çocuğa kemirmek borusu yaptık”

Hastaya doğumunun ikinci gününde midesinde hizmetçi tüpü açtıklarını tamlayan Op. Dr. Kamacı, laflarını şu biçimde sürdürdü:

“Oradan beslemeye başladık. Bebeğimizi kestirmece 4 ay süresince işkembe tüpünden besleyerek ve koyu görev tedavilerini vererek büyüttük. 4 ay süresince rastgele bir gündüz bebeğin bağlı solunumlarının fevk bölümüne bujinal dediğimiz işlemi uyguladık. Yemek borusunun uzamasını hızlandıracak işlem. Ara aralık filmler çektik. 4'ncü ayda çektiğimiz filmlerinde kemirmek borusun dü ucunun uç pöç dikilemeyeceğini gördükten sonraları bundan hakeza replasman sonucu verdik. Yaklaşık 7 saat devam eden bir cerrahi müdahale ile çocuğun midesinden çocuğa kemirmek borusu yaptık. Ameliyattan sonraları rastgele bir obje amacında gitti. İkinci haftadan sonraları film kontrolleriyle çocuğumuzu beslemeye başladık. Son 10 gündür ağız ağıza ağızdan besleniyor. Kilo alıyor, kusması olmuyor. En akıbet çektiğimiz filmimizde de rastgele bir obje yolunda. Bebeğimiz taburcu olacak bir hale geldi. 5 aylık, dü ameliyat, aylık devam eden koyu görev tedavisi, baş döndürücü iri emekler en böylelikle baş döndürücü şükür sorunsuz, zahmetsiz hastamızı taburcu ediyoruz.”

“50 bin doğumda bir bulunmaz görülen bir durum”

Yemek borusunun bağlı olması bulunmaz görülün bir kırıklık bulunduğunu dile getiren Kamacı, “Ortalama rastgele bir 4 ile 5 bin doğumda bir görülüyor. Görülenlerinde yüzdelik 85'inden dahası kemirmek borusunun dü ucunun bir birine baş döndürücü ırak bulunmadığı hastalar. Bizim hastamızda bulunduğu ise bu kemirmek borusu bağlı olan evlatların yüzde7-8'inde görülüyor. Dolayısıyla kıyas yapıldığı devir kestirmece 50 bin doğumda bir bulunmaz görülen bir durum” diyerek konuştu.

“Bebeğe ninni, musiki dinletme ayrıca çizik film izlettiler süreci bol atlatsın”

Yeni Doğan Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Şah İpek, bebeği yoğum bakıma aldıklarını, 4 taban denli küvezde kaldığını söyledi. Doç. Dr. İpek, “Devamlı şekilde tükürüklerini almamız icap etti ve bu evladı bir yandan büyütüyoruz. Bu çocuğun ehemmiyetli sorunu de ana kucağıdır, anası sevgisidir. Buradaki şvester arkadaşlar, ununla ilgilenmişler. Müzik dinletmişler, kucağına almışlar, ninni söylemişler, ayrıca çizik film güçlü izletmişlerdir. Bu süreci henüz bol atlatması açısından. 5'nci ayın böylelikle hakeza bahtiyar bir safiha ile bebişimizi mıhlı bir biçimde ağızdan besleniyor şekilde eve irsal etmek ütün takım hesabına iri bir başarıdır” halinde konuştu.

Bebeğin anası Esma Arslanhan, ise önceki gebeliğinde de bebeğinin kemirmek borusu olmadığını ve ondan sonraları ölüm ettiğini kaydetti. 5 ay evvela doğum yaptığını tamlayan Arslahan, “Buraya geldik, 5 ay evvela yoğum bakıma aldılar. 1 cerrahi müdahale geçirdi ve güzel geçti. 5 ay sonraları yeniden cerrahi müdahale oldu. Şu an keyif hali iyi. Tedavileri bitmeme ediyor. Şükür sağlığına kavuştuğu düşüncesince bugün almaya geldik” ifadelerinde bulundu.

Rıdvan Kılıç
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler