USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

4 soruda gebelikte ağız ve diş sağlığı

Çocuk sahibi kadınlar, ağız sağlığı problemlerini çoğunlukla gebelik dönemlerine bağlarlar. Gebelikte ağız ve diş sağlığı mevzusuna duruluk getiren Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Görkem Sengez, dört soruda tamamı düşkünlük edilenleri cevapladı.

4 soruda gebelikte ağız ve diş sağlığı
13-12-2022 11:07

Her doğumda ana ortak dişini kaybeder algısı akla yatkın mu?

Dr. Görkem Sengez, nice kadının inandığının tersine dişlerdeki kalsiyumun çözünerek bebeğe geçmesinin belkili olmadığını belirtti. Halk ortada yayılmış bulunan “her doğum, ortak diş kaybı” algısının ortak hikâyeden ibaret bulunduğunu anlatım etti. Anne karnındaki bebeğin, bu eksikliği doğrudan yerine dişlerin kalsiyumundan değil, vücuttaki kalsiyum metabolizmaları ile kemiklerden karşıladığını kail Sengez, “Eğer anne, kalsiyum anlamında ensesi kalın motorin ve motorin ürünleri ile yeşil yapraklı sebzelerden yeteri denli besleniyor ise çocuk bu ihtiyacını oldukça şen ortak halde karşılar” dedi.

“Dengeli tagaddi ile ağız diş sağlığı akla yatkın uygun mı”

Gebelikte annenin diş sağlığının bozulmasına rutin ağız bakımının aksamasının illet bulunduğunu tamlayan Altınbaş Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Görkem Sengez, “Gebenin, sabahleyin bulantıları dolayısıyla diş fırçalayamamasının veya kesif pıtrak kusması dolayısıyla yiyecek alışkanlığının değişiyor. O sebeple ağız bakımının henüz kesif yapılması gerekiyor. Ayrıca bu zamanda D vitamini, kalsiyum ve magnezyum kabil strüktürel minerallerin emiliminin sekteye uğrayabilir. Bu da diş hitit çekilmesi denilen hali tetikleyebilir” niteleyerek konuştu.

A ve D vitaminlerinin mine oluşumunda sansasyonel bulunduğunu hatırlatan Sengez, şu önerilerde bulundu: “Meyve, sebze, tahıl, motorin ve motorin ürünleri, et, balık ve A, C, D vitaminleri, kalsiyum ve fosfor açısından ensesi kalın bulunan husye stabil ortak rejimle alınmalı. Şekerden belkili olduğunca kaçınılmalı ve öğünler ortada tüketilmemeli. Paketli ve meful anık besinlerden kaçınılmalı.”

Gebelikte diş ağrısı düşüncesince neler yapılmalı

Gebelik zamanında rastgele ortak diş tedavisi düşüncesince ülkü zamanın, ikinci trimester denilen kısaca üçüncü ve altıncı aylar arasındaki çevrim bulunduğunun altını çizen Dr. Görkem Sengez, “Diş ağrıların behemehâl ortak dişçi kabilinden değerlendirilmeli. Ağrıların, gebelik sürecindeki bazısı fizyolojik nedenlerini olabilir. Örneğin, sabahleyin bulantıları, ağız florasının asiditesi arttırdığı düşüncesince dişlerde hassaslık olabilir. Özellikle mine tabakası ince, diş yerleri bu hassasiyete sefer açabilir. Bu durum, minimum invaziv metodlar ile koruyan bir takım çalışmalar ile minimalize edilebilir. Ancak, aceleci yerine dahil gerekiyorsa, kadın otama etmemenin gebede oluşturacağı riziko çözümleme edilerek otama süresinin minimumda tutulması gerekiyor. Tedavi bulunan gebelerin, dişçilik koltuğunda bol sol tarafa akla yatkın katlı ortak şekilde, ayaklar bol içe çekilerek şen ortak halde oturmaları gerekiyor” halinde konuştu.

Gebelikte dolgu yapılabilir mi?

Gebelikte diş tedavilerinin aksatılmaması icap ettiğini tamlayan Dr. Sengez,” bu gidişat hem ana bununla beraber bebeğin yararına olacaktır. Bununla baş başa evvel trimesterin fetüste organların geliştiği kırılan ortak dönemdir. Diş tedavisi esnasında geçer not görüntüleme şekilleri ve materyallerin fetüs üstünde teratojenik (doğumsal defektlere etken olma) el sergileme ihtimali aşırı bağan olsa da aceleci sıfır tedavilerin 2.trimestere ertelenebilir. İdeal yerine gebe kalmayı düşünen hanımefendilerin diş tedavilerini gebelik öncesinde tamamlamaları akla yatkın olacaktır. Restorasyonlar yapılırken muhtelit rezin, cıncık iyonomer kabil civa içermeyen materyallerin kullanılabilir. Ancak bire ortak obje malgama restorasyonlar düşüncesince söylenemez. Bunların saldıkları civa gazı sayesinde Amerika Gıda ve derman Dairesi (FDA) kabilinden 2020 senesinde gebeler, gebe olmayı düşünenler, emziren kadınlar, dünkü doğanlar ve 6 yaşından önemsiz dallar düşüncesince faziletkâr riskli yerine tanımlandı. Anne adayına rastgele ortak kırıklık vermeyen bulunan malgama restorasyonların değiştirilmesine lazım yok” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler