USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

2022'de iktisadi sistemde aceleci düzelme bekleniyor

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş, "2022 senesinde salgının etkilerinin azalmasıyla kazançlı sistemde çabucak iyilik olacağını düşünüyoruz." dedi.

2022'de iktisadi sistemde aceleci düzelme bekleniyor
28-12-2021 11:08
İstanbul

İkram Göktaş, "Bankacılık Söyleşileri" kapsamında AA muhabirine katılım finans alanı ve Vakıf Katılım'ın 2021 yılı değerlendirmesini ve 2022 yılına bağlı öngörülerini paylaştı.

Türk bankacılık sahasının müstevli çağında iyice çabuk tepkime gösterdiğini tamlayan Göktaş, "Teknolojik enfrastrüktür şekilde esasta müheyya olduğumuzu gördük. Pandemi öncesinde topu topu bankaların ve mali firmanın kullanmakta olanları sayısal taraflara manipülasyon dair ağırbaşlı gayretleri vardı. Dijitalleşme istediğimiz süratte ilerlemiyordu. Pandemiyle bunun değiştiğini gördük. İnsanlar işlerini evden yapar bir duruma geldiler. Bankacılık işlemlerinin de evden yapılabildiği, QR kodla ATM'den el değmeden mangır çekilebildiğini gördükçe bunları uygular bir duruma geldiler. Bu manada bankacılık sahasının pandemiden avantajlı çıktığını düşünüyorum." dedi.

Göktaş, müstevli sonra evden düzentileme sisteminin iş modeli biçimine geldiğini ve sürekli olacağını söyledi. Salgın devirde amme bankalarının ve finans kurumlarının sektöre ehemmiyetli dayanak verdiklerini ve konfigürasyon taleplerinin karşılandığını özetleyen Göktaş, katılım bankacılığı mekanizmasının krizlere erinç iyice dayanabilen bulunduğunun altını çizdi.

2008 kürevi finans krizinde Katolik dünyasının ruhani önderi Papa 16. Benedictus'un katılım finans sisteminin incelenmesini ve kendileri çeşidinden da uyarlanmış edilmesini istediğini hatırlatan Göktaş, katılım bankacılığına her insanın gereksinimi olduğunu, çöküntü dönemlerinin de böylecene aşırı şen atlatıldığını dile getirdi. Göktaş, çöküntü bulunmasına karşın katılım finansın büyümesini mıhlı borda bordaya halde sürdürdüğüne dikkati çekti.

"Pazar oranı yüzdelik 7,5'lere taşındı"

İkram Göktaş, salgının yanında getirmiş bulunduğu konuşu dinginlik ve cesaret müşterilerinin yaşamış bulunduğu darboğazın 2021 senesinde alanı en aşırı kahir konulardan biri bulunduğunu söyledi.

Bu zorlukların cesaret ve borçların baştan yapılandırılması, sektöre ağırbaşlı manada akışkanlık desteği verilmesi yoluyla atlatılmaya çalışıldığını tamlayan Göktaş, "Katılım finans kuruluşları şekilde kâr odaklı değil hissedar odaklı borda bordaya sektörüz. Elbette ki misyonumuz kâr fakat bizim mekanizmamızda kârlılığı öne çıkartarak finansmanı arka çağırma, kâr oranı paylarını üst taraflı tahrif yaklaşımı içre olmadık. Ortaya koyduğumuz faaliyetlerle çöküntü sürecini en güzel halde atlatan sektörlerin başlangıcında olduğumuzu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Göktaş, katılım bankalarının nakdi finansman büyümesinde tüketicilere uyarınca zait ayrıştığını vurguladı.

Toplanan fonlar tarafında da katılım bankalarının tüketicilere uyarınca daha çabuk çoğalma kaydettiğinin altını çizen Göktaş, katılım bankalarının bu dönemde, hem esas erkek hem hukuksal birleşen fonlarda sektörden çelimli büyüdüğünü dile getirdi.

Göktaş, şu halde bitmeme etti:

"Katılım bankacılığı sektörü, 2021 yılı teşrinievvel kocaoğlan bakımından deli dolu büyüklüğünü 555,2 bilyon TL’ye ulaştırdı. Yılbaşında yüzdelik 7,16 bulunan kesim içerisindeki piyasa payını teşrinievvel bakımından yüzdelik 7,5'lere taşındığını görüyoruz. Yılın geçmiş on maaş çağında nakdi finansman kütlesi yılbaşına nazaran yüzdelik 23 arttı ve 313,1 bilyon TL’ye geldi. Toplanan kaynak kütlesi yüzdelik 31 artışla 419,1 bilyon TL’ye yükseldi. Yılın akıbet çağında yaşanmış bulunan kurdaki artışın etkisi, dengelem kalemlerindeki saymaca büyümelere yansıyacaktır. Bu minvalde, sene sonu bakımından katılım bankacılığının nakdi finansmanlarının geçtiğimiz yıla nazaran yüzdelik 50’ye yakın; birleşen fonların ise yüzdelik 65’in üstünde çoğalma kaydetmesi beklenmektedir.

2022 senesinde salgının etkilerinin azalmasıyla konuşu sistemde çabucak iyilik olacağını düşünüyoruz. Ekonomik indikatörlerin kaydettiği zait ivmenin sürdürülmesi, istihsal ve envestisman koşullarının iyileşmesi, DOĞRU kesim aktivitesindeki canlanmanın etkileriyle, katılım bankalarının 2022 senesinde hem nakdi finansman aynı vakitte birleşen kaynak kalemlerinde sayı farkı yüzdelik 20’nin üstünde borda bordaya çoğalma kaydedeceğini öngörüyorum."

"Ülkemizi katılım finansın merkezi biçimine getirmeyi hedefliyoruz"

İkram Göktaş, hemen bankacılık sektöründe değil topu topu sektörlerde dijitalleşmenin ön plana çıktığını söyledi. Maliyetlerin dun çekilmesinde ehemmiyetli borda bordaya uzuv bulunan dijitalleşmenin işleri aşırı çabuk ve kusursuz etme olanağı da sunduğunu tamlayan Göktaş, TKBB şekilde "Katılım Bankacılığı Dijital Araştırma Raporu" hazırladıklarını, ümranlı alıcı deneyimi, operasyonel verimlilik, acemi soy sop teknolojiler, mevzuat düzenlemeleri, fintek ekosistemi, belirgin bankacılık, mali imkanlara erişim, neo-bankalar ile sürdürülebilir finans ve dijitalin öne çıkan mevzular bulunduğunu tabir etti.

Salgının antipatik kuvvetiyle baş başa 2020 yılı üçüncü çeyrek sonu bakımından 3,1 milyon bulunan deli dolu sayısal alıcı sayısının, 2021 yılı üçüncü çeyrek sonu bakımından 3,6 milyona yükseldiğini aktaran Göktaş, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu yüzdelik 16,3'lük borda bordaya büyümeye mukabele ediyor. Bu 3,6 milyon bulunan deli dolu sayısal alıcı sayısının; yüzdelik 86’sı hemen hareketli bankacılığı, yüzdelik 6’sı genel ağ bankacılığı, yüzdelik 8’i ise herhangi borda bordaya dü kanalı da kullanmaktadır. Dijitalleşme uğrunda yakalanan ivmenin artarak bitmeme etmesi umuyoruz ve bunu katılım bankacılığının geleceği düşüncesince vazgeçilmez görüyoruz.

İstanbul Finans Merkezi, Türkiye'nin toptan finans merkezi olması uğrunda ehemmiyetli borda bordaya proje. Önümüzdeki devre düşüncesince lazım bulunan büyümeyi yakalayarak ülkemizi finans merkezi ve ilkin katılım finansın merkezi biçimine getirmeyi hedefliyoruz. Bütün bunları yakalayabilmek düşüncesince fintek iş birliklerini çoğaltacağız. Finansal okuryazarlığı artıracağız, insanoğlu kaynağımızın mevzuyla ait ehliyetli donanımda bulunmasına uyanıklık edeceğiz. Ürün ve hizmetlerimiz kendisince müşterilerimize çalışan borda bordaya bilgelik akışı sağlayacağız. Açık bankacılık ile alakalı daha borda bordaya tomar odaklanacağız."

"Geleceğin ifa uzlaştırıcı GFT"

Vakıf Katılım Genel Müdürü Göktaş, Vakıf Katılım şekilde uygulayım bilimi ve ortaklıkla çoğalma vizyonu doğrultusunda emekleri kesintisiz sürdürdüklerini söyledi.

Şu anda müşterilerinin yüzdelik 65’inin sayısal bankacılık kullanıcısı bulunduğu bilgisini sağlayan Göktaş, "2021 yılının 3. çeyreğinde de esas bankacılık işlemlerinin yüzdelik 84’ü sayısal kanallardan gerçekleşti. Kuruluşumuzdan bugüne derece teknolojiye 168 milyon TL envestisman yaptık." dedi.

Yakın vakitte bankacılık sektöründe borda bordaya prensip imza atarak acemi soy sop sayısal ifa yöntemi Garantili Fon Transferi'ni (GFT) uygulamaya aldıklarına dikkati çekici Göktaş, şunları kaydetti:

"Ticari işletmelerin akça döngüsünü, bölünebilir ve devredilebilir sayısal ifa yöntemi GFT ile garanti dibine alıyoruz. İşletmelere ticari mangır ve misyon alımlarından kaynaklı vadeli ödemelerini Vakıf Katılım güvencesiyle yapabilme imkânı sunduğumuz uygulama, alacaklı işletmelerin hesaplarına mevrut Garantili Fon Transferi'ni vadesini beklemeden dilediği miktarlarda bölerek, ayrımlı ticari ödemelerini yapmalarına imkân sağlıyor. GFT ile kuruluşların akça yönetimini kuvvetlendiriyor, vadeli alacaklara satın kabul etme gücü kazandırıyor, böylecene hem emlak ekonomisine ulama sağlamakta aynı vakitte işletmelerimizin ödemelerini kolaylaştırıyoruz.

Geleceğin ifa uzlaştırıcı GFT uygulamamızla vadeli ödemeler, sayısal olarak, mangır yahut misyon satımı karşılayıcı kuruluşların adına aktarılıyor. Hesabına GFT bakiyesi geçiş fail şirket dilerse, namına vasıl GFT’yi, borçlusu bulunduğu apayrı ticari işlemlerin ödemesi için, gerekseme mahsus miktarlarda bölerek önel gününe derece kullanabiliyor. Böylece ilkin borda bordaya müşterinin borda bordaya tane borda bordaya ticari işlemi düşüncesince başlatılan gayrinakdi finansman süreci, daha borda bordaya tomar firmanın aşırı sayıda ticari prosedür hareketliliğine okazyon vermiş oluyor. Çek, hisse senedi ve DBS kabil bankacılık mamüllerinden daha fonksiyonel bulunan GFT’nin zaman ve dolaşımı, devretme ve EFT derece hızlı, emeksiz ve senkronik gerçekleşiyor. Bu ürünün aşırı endamsız müddette millî seviyeye çıkacağını, topu topu bankaların kullanacağını ve ülkemizin ticari yaşamı açısından aşırı altın borda bordaya çalgı aleti bulunduğunu düşünüyoruz."

"Katılım mekanizmasının aslı DOĞRU ekonomiyi desteklemektir"

İkram Göktaş, yatırım, istihdam, istihsal ve dış satım odaklı Türkiye Ekonomi Modeli kendisince da görüşlerini paylaştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamış bulunduğu bu modellin kalkınma, refah, dirimlik adaleti ve sürdürülebilir büyümeyi içre barındırdığını söyledi.

Katılım mekanizmasının aslı bakımından DOĞRU ekonomiyi desteklediğini vurgulayan Göktaş, bu tutum modelinin, repo kesiksiz değil, üretime mebni borda bordaya manken bulunduğunu tabir etti.

Göktaş, istihsal dendiğinde katılım bankalarının doğrudan işin içre bulunduğunu belirterek, şu halde konuştu:

"Yatırımcıları ülkemize tefriş etmek istiyorsak onlara konuşu manada tehlikesiz borda bordaya yassı sunmamız gerekiyor. Ülkemizi repo kıskacından kaldıracak atılımlarla, ulusal ve evcil üretime mebni borda bordaya tutum anlayışıyla bu tehlikesiz ortamı pekâlâ aşırı endamsız müddette yakalayabiliriz. Yeni tutum modeli kapsamında ait topu topu büyüklenme ve kuruluşların atacakları adımlarla, dayanak ve gayretleriyle önümüzdeki devirde ülkemizin hem evcil hem ecnebi yatırımcıların odağında olacağına ve emlak dışı sendikasyonlarda artım yaşanacağına inanıyorum."

"2022'de 150 şubeye ulaşacağız"

Vakıf Katılım Genel Müdürü Göktaş, Vakıf Katılım şekilde sene sonu hedeflerinin tamamına ulaştıklarını söyledi.

Vakıf Katılım şekilde dişi borda bordaya yılı geride bırakacaklarını tamlayan Göktaş, ilkgüz sonu bakımından deli dolu büyüklüğün yüzde 38 artışla 73,2 milyar TL’ye, topladıkları fonların yüzde 27 artışla 50 bilyon TL’ye ulaştığını tabir etti.

Göktaş, nakdi ve gayri nakdi toplamda 55 milyar TL kaynak kullandırdıklarını aktardı.

Gelecek sene yüzdelik 20'nin üstünde borda bordaya çoğalma sağlamayı hedeflediklerini dile getiren Göktaş, "Şubeleşmemiz bitmeme edecek. Gelecek sene minimum 20 büro açarız. Şu an 128 şubemiz var, 130 şubeyle yılı kapatacağız. 2022 senesinde 150 şubeye başarmış olacağız. Artan prosedür kütlesi zımnında bulunan şubelerimize ve acemi oluşturulan şubelerimize personel alımı yapacağız. Şube sayısı şekilde daha uygun değer sayıya daha var. Şube önemini yitirmiyor, bunu aşırı belirgin görüyoruz. Çoğu işlemi dijitale taşıyabiliyoruz fakat müşteriyle dek noktası şubelerdir." değerlendirmesinde bulundu.

Göktaş, doğacak devirde deli dolu büyüklükte ve nakdi finansmanlarda sağladıkları çelimli büyümeyi sürdürerek, piyasa oranı kazanımını sürdüreceklerini söyledi.

Makroekonomik iklimin çabucak toparlanmasını ve erdemli repo ortamının derece derece gerilemesini beklendikleri doğacak dönem, kesim düşüncesince daha dişi üretimin bahis konusu olacağını tamlayan Göktaş, "Toplumumuzun refahı düşüncesince topu topu kaynaklarımızı seferber edecek, daha çelimli borda bordaya Türkiye hedefiyle çalışmalarımıza bitmeme edeceğiz." sanarak laflarını tamamladı.​

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler