USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

2022 TYT sınavı değerlendirildi: Geçen yıla göre matematik kolay, Türkçe zorlayıcı

Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) evvel oturumu bulunan Temel Yeterlilik Testi (TYT) çağ gerçekleşti. Sınavı değerlendiren uzmanlar, sabık yıla göre matematik sorularının kolay, Türkçe sorularının ise zor bulunduğunu dile getirdi.

2022 TYT sınavı değerlendirildi: Geçen yıla göre matematik kolay, Türkçe zorlayıcı
18-06-2022 17:02

TYT'ye bu yıl geçtiğimiz yıla göre yüzdelik 24 artışla 3 milyon 243 bin 425 namzet başvurdu. Tüm yurtta sayaç 10.15'te başlamış bulunan sınav, biricik celsede 165 dakika sürdü. TYT'de adaylara 40 Türkçe, 40 Matematik, 20 Sosyal Bilimler (Din Kültürü Ahlak Bilgisi dersinden affedilmiş öğrenciler düşüncesince extra 5 Felsefe, 20 Fen Bilimleri sorusu soruldu. Sosyalde 5 Tarih, 5 Coğrafya, 5 Felsefe ile 5 Din Kültürü Ahlak Bilgisi; Fen Bilimlerinde ise 7 Fizik, 7 Kimya, 6 Biyoloji sorusu arazi aldı. 19 Haziran Pazar haset ise YKS ikinci oturumu Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve YKS üçüncü oturumu Yabancı Dil Testi (YDT) uygulanacak.

Uğur Okulları Sınavlar ve Yayınlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt ve Lise Akademik Kurulu, öğrencilerden tahsil edilen bilgilere göre YKS'nin ön oturumu bulunan TYT'yi değerlendirdi. Adil Kurt meydana getirdiği değerlendirmede şunları söyledi:

“2022 TYT, ÖSYM formatına ve MEB müfredatına akla yatkın müşterek biçimde gerçekleştirilmiştir. Sınav kapsamının MEB müfredatına akla yatkın hazırlandığı görülmüştür. Türkçe ve gün dersi sorularının hepsi kademelerden, hikmet dersi sorularının 10. ve 11. derslik kademesinden ve matematik dersinde 9,10,11. derslik kademelerden, öbür derslerin ise 9. ve 10. derslik kademesinden bulunduğu görülmüştür. Bu yıl sürenin 165 dakika olması ile öğrenciler müddet problemi yaşamadan hâlâ şen adına sınavı tamamlamıştır. Matematikteki sorularda esas bilgiler sorgulanmış; öğrencinin suali akilane okuyup matematik bilgisi ile yorumlaması ve riyazi modelleme yaparak neticeye gidilmesi istenmiştir. Geçmiş senelere göre hâlâ belirgin müşterek biçimde anlaşılıp çözülebilecek matematik sorularının mevcut bulunduğunu belirtmişlerdir. Geometride günce hayatla ilişkilendirip modelleyerek geometriksel düşünmeyi ön plana çıkaran sorular arazi almıştır. Matematik testi sabık yıla göre hâlâ kolay ve hendese ölçülü ölçüde istifham sorulmuş. Bazı soruların çözümünde muktezi bulunan yöntem ve tanımlar sorularda verilmiştir. Türkçe'de 7 gönül bilgisi, arka küsurat soruların ise paragraf, sözcükte anlam, cümlede atasözü mevzuları üstünden öğrencilerin okuma, derk ve açımlama becerileri ağırlıklı adına sorgulanmıştır. Anlam sorularının zorluğu ölçülü ölçüde olup başta fıkra sorularında geçer çeldiricilerin biraz soruda donanımlı bulunduğu öğrencilerden mevrut havas arasındadır.”

Sosyal Bilimlerde hepsi bölümlerden soruların güçlük seviyesinin ölçülü ölçüde bulunduğunu ve bilgiyi yorumlayan sorular sorulduğunu tamlayan Kurt, "Tarih soruları müfredata akla yatkın sürüm ağırlıklı sorular sorulmuştur. Bir tanesi bilgelik müstelzim eleyici müşterek sorudur. Coğrafya, ayrıntılar ile örtüşen sorulardan oluşan müşterek sınav olmuştur. Harita okuryazarlığı ön plana çıkarılmıştır. Felsefe soruları esas konsept ve akımların bilgisine mebni adına sürüm yapmayı müstelzim sorulardan oluşmaktadır. Din kültürü ve ahlak bilgisi soruları ise sonuç yılların tersine bilgelik müstelzim tarzda ve zora DOĞRU kurda hazırlanmıştır” dedi.

“Fen Bilimlerinde esas detayları sorgulayacak biçimde sorgulama yapılmıştır. Fizik soruları riyazi muamele içermeyen, okuduğunu derk ve yorumlamaya müteveccih sorulardır. Biyoloji soruları kolay ve esas bilgelik düzeyindedir. Kimya soruları esas bilgiye mebni ve muhtemel düzeydedir” diyen Kurt, “Tüm derslerde TYT formatı bulunan akilane okuma, akilane fikren sürüm yapabilme ve tarihi güzel kullanarak falsosuz muamele masnu yetkinlikleri ölçülmüştür” sanarak konuştu.

“Geçmiş senelere göre hâlâ belirgin müşterek biçimde anlaşılıp çözülebilecek matematik soruları vardı”

Uğur Okulları Lise Matematik Akademik Kurul Üyesi Nilda Yüksel ise, “Sınava giren adaylardan aldığımız bilgilere göre 2022 TYT Matematik ve hendese soruları ağırlıklı adına 9., 10. derslik MEB kazanımlarına akla yatkın mücehhez olup 11. derslik müfredatında arazi meydan birleşmiş ihtimal ve silindirin kütlesi mevzularından 2 istifham sorulmuştur. Matematik soruları okuduğunu anlayabilme, lojik bellek yürütme, verileri birbiriyle ilişkilendirme, riyazi adına tabir ika ve riyazi muamele yapabilmeye yöneliktir. Öğrencilerimiz evveli senelere göre hâlâ belirgin müşterek biçimde anlaşılıp çözülebilecek matematik sorularının mevcut bulunduğunu belirtmişlerdir. Geometri soruları genellikle modelleme kurgusuyla hazırlanmış; geometriksel tefekkür becerisini ölçen, muadele kurup analiz müstelzim özellikte olup ölçülü düzeyli sorulardan olmuştur. Bazı soruların çözümünde muktezi bulunan yöntem ve tanımlar sorularda verilmiş” biçiminde konuştu.

Türk Dili ve Edebiyatı Akademik Kurul Üyesi Cevdet Eyüboğlu da meydana getirdiği değerlendirmede, “Türkçe sorularında ciddilik gine kıraat ve okuduğunu anlayıp açımlama üzerinedir. Sınavda öğrencilerimizden aldığımız duyumlara göre sözcükte anlam, cümlede anlam, fıkra açımlama soruları ağırlıkta olup bu soruların güçlük dereceleri evveli senelerle paralellik göstererek ölçülü ölçüde bulunduğu anlaşılmaktadır. Yaklaşık 7 istifham gönül bilgisi iken geriye küsurat sorular paragraf, cümlede atasözü ve sözcükte atasözü sorularından geldiği; atasözü bilgisi sorularında geçer dilin belirgin ve anlaşılır müşterek gönül bulunduğu belirtilmektedir. Bu sorulardan biraz tanesinde çeldiricilerin çelimli bulunduğu öğrencilerimizden mevrut ön görüşlerdendir. 2022 TYT'deki gönül bilgisi sorularının özellik dağılımında 2021 TYT'den değişik adına ahenk bilgisine arazi verilmeyen fakat tenkit işaretleri, lügat türleri, cümlenin ögeleri ve imla kuralları kazanımları ile alakadar soruların evveli yıllarla paralellik gösterdiği anlaşılmaktadır. Sorulan gönül bilgisi sorularında bire müşterek soruda ansızın baş döndürücü kazanımın yoklanmış olması öğrencilere devir kaybettirmiş olur fakat bu soruların da zor adına nitelendirilecek tarzda sorular bulunmadığı görülmektedir” dedi.

Fizik Akademik Kurul Üyesi Volkan Alpay da, “2022 TYT'de hikmet soruları öğrencilerimizden aldığımız bilgilere göre MEB' in yayınlamış bulunduğu kazanımlar çerçevesinde esas kurda hikmet bilgilerini günce dünyadaki örnekleri üstünden soran, bilgiyi istimal ve açımlama becerisini ölçer özellikte bulunduğu görülmektedir. 9. ve 10. derslik müfredatlarına uygun, işlemlerden arındırılmış, kıraat ve açımlama üstünden sorulan soruların muhtemelen mevzularda birikmediği olanaklı ince hepsi müfredata dağıtıldığı söylenebilir. Bu anlamda sınava derneşik etkin öğrencilerde muvaffakiyet payı faziletkâr olacaktır” biçiminde konuştu.

Kimya Akademik Kurul Üyesi Bedrettin Boyacıgil zat piyasası ile ilgili, “2022 TYT kimya soruları sabık yıl bulunduğu üzere 4 pare 9. sınıf, 3 pare 10. derslik müfredatında arazi meydan konulardan mücehhez ve gine evveli senelerde bulunduğu üzere esas detayları sorgulayacak biçimde sorulmuştur. Beklenilmeyen müşterek istifham yoktur. Öğrenciler soruların ifadesinin belirgin ve anlaşılır bulunduğunu belirtiyor. Ayrıca soruların alışılagelen düzeyde, bilgelik ağırlıklı bulunduğunu ve çalışmalarının sonucunu güzel müşterek biçimde alacaklarını tabir ediyorlar” dedi.

Biyoloji Akademik Kurul Üyesi Asuman Kılıç, "2022 TYT Biyoloji soruları 9. ve 10. derslik müfredatını kapsamaktadır. Altı sorudan üç tanesi 9. sınıf, üç tanesi 10. derslik müfredatına aittir. Sınavda TYT Biyoloji müfredatına ilgilendiren değme üniteye değinilmiştir. Biyoloji sorularının umumi adına kolay bulunduğu söylenebilir. Sınavda arazi meydan altı sorudan müşterek tanesinin yorum, öbür iptidai tanesinin ise esas bilgelik düzeyinde bulunduğu düşünülmektedir. Soruların ayrıntılar kazanımları ile mevzun ve beklenilen ÖSYM formatında bulunduğu kestirim edilmektedir. Öğrenciler şaşırtı müşterek sual ile karşılaşmamıştır” dedi.

“Harita okuryazarlığı ön plandadır”

Coğrafya Akademik Kurul Üyesi Davut Gürler, “Coğrafya soruları, beklendiği üzere 9. ve 10. derslik eş müfredatını ve ünitelerini kapsamaktadır. 9. derslik kazanımlarından 3, 10.sınıf kazanımlarından 2 istifham yöneltilmiştir. Her birim başlığından istifham sorulmuştur. 5 probleminin üçünde harita okuryazarlığı ön plandadır. Düzenli adına çalışan, imtihan pratiği olan, harita ve coğrafya okuryazarlığı kaslı bulunan öğrencilerin ferah ferah çözebileceği sorular yöneltilmiştir. Ayrıca öğrencilerden aldığımız duyumlara göre kesinleşmemiş rastgele müşterek istifham bulunmamaktadır” değerlendirmesini yaptı.

“Tarih soruları müfredata uyumlu”

Tarih Akademik Kurul Üyesi Zeynep Ergün, “Öğrencilerimizden aldığımız duyumlara göre, Tarih soruları müfredata mevzun olup öğrencinin sürüm yapmasını sağlayacak fıkra ağırlıklı sorular sorulmuştur. Bunun haricinde öncüllü istifham da arazi almıştır. Öğrencinin bilgiyi akilane müşterek biçimde yorumlayıp analiz etmesini ölçen müşterek sınavdır. Sorular hâlâ evveli TYT'ler üzere hepsi derslik düzeylerinden gelmiştir. Sorularda açık, belirgin ve anlaşılır müşterek gönül kullanılmıştır. Görsel istifham sorulmamıştır. Bir pare eleyici bilgelik sorusu sorulmuştur. İki soruda öğrencinin gün bilgisi beraberinde esas kurda coğrafya bilgisi de ölçülmüştür. Sınav sahasına bilgili olan, istifham kökünü akilane okuyan, esas kavramları akilane yorumlayarak bellek örümcek ve derneşik etkin öğrencilerin ferah ferah yapabileceği özellikte olup ölçülü dozaj güçlük seviyesindedir” dedi.

Felsefe Akademik Kurul Üyesi Gülay Ataç, “Öğrencilerimizden aldığımız duyumlara göre Felsefe soruları 10. ve 11. derslik müfredatına uygundur. Sorular bilgiye mebni sürüm enerjisini ölçen, paragrafı tetik ve akilane kıraat becerisi müstelzim niteliktedir. Felsefenin esas kavramlarını bilmeyi ve bunlara isnaden bellek yürütüp sürüm yapmayı müstelzim müşterek sınavdır. Soruların tabir biçimi belirgin ve anlaşılırdır. Zorluk kuru ölçülü derecede olup, tercihler bilgiye mebni adına eliminasyon yapılabilecek biçimde düzenlenmiştir” sanarak konuştu.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Akademik Kurul Üyesi Muhammed Yasin Bekir, “2022 TYT'de Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularının içinde arazi meydan dü istifham bilgelik gerektiren, öğrenciyi zorlayacak tarzda hazırlanmıştır. ‘Allah-İnsan İlişkisi' ve ‘Gönül Coğrafyamız' ünitelerine ilgilendiren bu soruları öğrencilerin sürüm yaparak çözebilmesi olanaklı değildir. Diğer üç soruda ise öğrencilerin okuma, derk ve açımlama becerilerini ölçen sorulara arazi verilmiştir. Yorum müstelzim sorularda öğrencinin usa vurma kabiliyeti ölçülmek istenmiştir. Yine yoruma mebni soruların içinde ‘Bilgi ve İnanç' ünitesine ilgilendiren probleminin öğrencileri zorlayabileceğini bildirmek mümkündür. 2022 TYT'de Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları düşüncesince umumi müşterek kıymetlendirme gerçekleştirmek icabında sınavın zora DOĞRU kurda bulunduğunu söyleyebiliriz” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler