Yosunlardan tepkili uçak yakıtı üreten Avrupa'nın önceki ve bir tane karbon olumsuz biyorafineri tesisi açıldı

Bakan Varank, nice ciddi ürünün ahit oluşturulan biyorafineri tesisinde üretileceğini belirterek, burada elde edilecek biyoyakıtın uçuşlarda kullanılmasıyla enerjide dışa bağımlılığın ve karbon salımının azaltılacağını söyledi.

Ekonomi - 2 yıl önce

İstanbul

Biyoekonomi Odaklı Kalkınma İçin Entegre Biyorafineri Konsepti Projesi (INDEPENDENT) kapsamında yaşama geçirilen, Avrupa'nın evvel ve nezdinde tane karbon aksi biyorafineri tesisi Boğaziçi Üniversitesi'nin Kilyos'taki Sarıtepe Yerleşkesi'nde açıldı.

Törende konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, hesaplı büyümenin devletler düşüncesince öneminden bahsederek, bundan hakeza büyümenin sürdürülebilirliği ve çevreye hürmetli olmasının da kalkınma açısından ehemmiyetli nezdinde ölçüt namına karşılarına çıktığını bildirdi.

Artık üretirken elden hesaplı maliyetlerin değil içtimai maliyetlerin de düşünülmesi icap ettiğini dile getiren Varank, "Eğer düşünmezseniz, rekabetçiliğiniz ortadan kalkıyor, ticari partnerleriniz sizinle bulunan hesaplı ilişkilerini gözden geçiriyor. Nitekim, AB'nin Yeşil Mutabakat kapsamında uygulamayı düşündüğü sınırda karbon düzenlemesi de bunu öngörüyor." niteleyerek konuştu.

Varank, doğacak dönemde, yenilikçi formül ve teknolojilerle ekonomisinde yeşil kalkınma devrimini başaran devletlerin kolokyum çıkacağını kaydederek, "Bu vakası elden nezdinde hesaplı inisiyatif namına değerlendirmemeliyiz. Yaşanabilir nezdinde çevreyi oluşturmak, doğacak nesillere yaşanabilir nezdinde evren boşamak düşüncesince de bu dönüşüme fut düzmek zorundayız." ifadelerini kullandı.

"Boğaziçi Üniversitesi kabil nezdinde markaya hakeza işler yakışır"

Bakan Varank, bundan hakeza "kullan at baştan üret" niteleyerek nezdinde tane cepheli nezdinde yaklaşımı sürdürmenin beklenir olmadığına aksan yaparak, bu istihsal anlayışının getirmiş olduğu olumsuzlardan bahsetti.

Varank, "Enerji özellikle edinmek neredeyse topu topu kaynakların dişi kullanıldığı, israfın en organ indiği, atıkların arka kazanıldığı, karbon fut izinin bulunmadığı nezdinde yapıya inkılap eğer olmazsa olmazımızdır. Biz de doğrusu bu konudaki kararlılığımızı Paris İklim Anlaşması'nı imzalayarak gösterdik. Benzer şekilde, Avrupa Yeşil Mutabakatı'na ahenk dair muktezi topu topu hazırlıkları sürdürüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Birçok bölgede yenilikçi ve akliyeci politikalar uyguladıklarını, bu aşamada millî ve arsıulusal kaynakları çalışan biçimde kullanmaya çalıştıklarını anlatarak, bunlardan nezdinde tanesinin de Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı IPA'nın ehemmiyetli bileşenlerinden "Rekabetçi Sektörler Programı" bulunduğunu söyledi.

AB ile eş finansman sağladıkları ve yürütücüsü oldukları programla bugüne derece 800 milyon avroluk pınar oluşturduklarını dile getiren Varank, planlara dair bilgiler verdi.

Bugün açılışını icra ettikleri INDEPENDENT projesinin de programın en dobra örneklerinden bulunduğunu tabir fail Varank, "Boğaziçi Üniversitesi ve Boğaziçi Teknopark iş donanmasında geliştirilen bu nadide projeye kestirmece 6 milyon ekü dayanak sağladık. Beni şahsi namına da ince heyecanlandıran bu projenin içeriğine ve sonuçlarına baktığımda, projenin bu desteği sonuna derece doğruluk ettiğini düşünüyorum. Ortaya koyduğu yenilikçi ve çevreci teknolojilerle, ekonomide yeşil inkılap hedeflerimize baş döndürücü iri katkılar yapacağına inanırım ve kalben inanıyorum. Zaten Boğaziçi Üniversitesi kabil nezdinde markaya hakeza işler yakışır." yorumunu yaptı.

"Ürünler göz boncuğu müstehase kaynağa dair olmaksızın elde edilecek"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, kurulan tesisin; topu topu dünyada, yosun biyoteknolojileri dalında icraat tay tay arabası en ehemmiyetli merkezlerden bir tanesi konumunda bulunduğunu belirterek, elden ürettiği ürünler ile değil, fiziksel yapısıyla da yeşil nezdinde bünye olma özelliği ile öne çıktığını söyledi.

Tesisin cazibe ihtiyacının tamamının yel enerjisi santralinden karşılandığını dile getiren Varank, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Bu yönüyle Avrupa'nın evvel ve nezdinde tane karbon aksi biyorafinerisi. Burada ülkemizin esas gereksinim duyan yahut akan bariz verdiği nice önemlice ürün, biyoekonomi odaklı bütünleşmiş istihsal modeli ile burada geliştirilip üretilecek. Enerjiden tarıma, sağlıktan gıdaya enli nezdinde verim yelpazesinden bahsediyoruz. Ama ilgi ediniz, bu mahsulat göz boncuğu müstehase kaynağa dair olmadan, ağız ağıza yosun tabanlı natürel kaynaklardan ve domestik imkanlarla elde edilecek. İşte yanımda bu mamüllerin kimilerine alakadar numuneleri görüyorsunuz. Bunların değme bir tanesi birbirinden giranbaha fakat hesaplı gizil itibarıyla en hücre çarpanı biyoyakıt. Türkiye kabil petrolde dışa basıcı nezdinde diyar düşüncesince biyoyakıtlar ağır nezdinde seçenek konumunda."

"Özel yosun türlerinden faziletli nitelikli besin ürünleri elde edilecek"

Bakan Varank, tesislerde üretilecek biyoyakıt sebebiyle erke ihtiyacının ehemmiyetli nezdinde bölümünün akıllıca güvenilir ve sakıncasız nezdinde biçimde karşılanabileceğini bildirdi.

Burada üretilecek biyoyakıtın uçaklarda kullanılması yönündeki çalışmalarının sürdüğünü dile getiren Varank,şu detayları verdi:

"THY, burada imal edilen biyoyakıtı kullanarak bu sene içerisinde, yılın ikinci yarısına gelmeden önce, evvel uçuşu yapmak istiyoruz. Boğaziçi Üniversitesi'ne ve fen insanlarımıza güveniyoruz. Bu yakıtı uçağımıza koyalım, daima bu arada Ankara'dan Kahramanmaraş'a nezdinde gezi düzenleyelim. Çünkü orada ayrıksı nezdinde AB projemiz var. Onun da açılışı daima bu arada gerçekleştirelim. Bu plan tamamlandığında nezdinde taraftan enerjide dışa bağımlılığımızı azaltıp maliyetlerimizi düşüreceğiz, nezdinde taraftan da karbon salımını minimuma indireceğiz."

Varank, zirai üretimin devamlılığının önemine değinerek, "Tarım arazisine gerekseme duymadan, kontrollü istihsal sahalarında yetiştirilen hususi yosun türleri dosdoğru besin temininde ehemmiyetli nezdinde gösteriş üstlenmeye başladı. İşte bu kapsamda INDEPENDENT projesinde, ağız ağıza domestik imkanlarla faziletli nitelikli besin ürünleri istihsal kılmak neredeyse AR-GE faaliyetleri de yürütülüyor." dedi.

"Spirulina" ismi maruz yosunlarla insanoğlunun protein ihtiyacını karşılamaya çevrik ehemmiyetli nezdinde verim üretildiğini özetleyen Varank, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Benzer şekilde, herkesin balık yağından bilmiş olduğu omega-3 yağ asitleri de ağız ağıza yosun kaynaklı namına burada üretiliyor. Bu yosunların istihsal dönemini de gine programdan sonradan daima baş başa göreceğiz. Tabi projenin besin alanındaki yardımı direkt yosundan imal edilen ürünler ile sınırlanmış değil. Burada geliştirilip üretilecek düzen ve kemre yoluyla da zirai üretime iri nezdinde dayanak sağlanması hedefleniyor."

Varank, faziletli besin muhtevalı yosunlardan domestik imkanlarla elde edilmiş düzen ve gübrenin bu alandaki bağımlılığı kısıntı noktasında baş döndürücü iri nezdinde potansiyele cemaat olacağını, zirai girdi maliyetlerini düşüreceğini anlattı.

Bakan Varank'tan gayrimenkul dışındaki fen kullanmakta olanları Türkiye daveti

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, bu projeyle Türkiye'nin lokomatif sektörlerine müteveccih yenilikçi, mekân dostu, faziletli eklenmiş giranbaha nice verim ve uygulayım bilimi geliştirildiğini belirterek, plan sebebiyle burada oluşan tecrübe, bilgelik ve birikimin hususi piyasaya de aktarılacağını, yosun tabanlı mamüllerin kullanıldığı sektörlerdeki KOBİ'lere danışmanlık, plan geliştirme, verim sınav ve çözümleme hizmetleri verileceğini söyledi.

Bu sayede KOBİ ve girişimcilerin giriş maliyetleri düşürülerek yosun biyoteknolojileri dalında envestisman yapmalarının sağlanacağını dile getiren Varank, projeye mesai verici akademisyenlerden, projenin başlangıcında toprak düzlük Berat Haznedaroğlu'nun TÜBİTAK'ın Yurda Dönüş Araştırma Burs Programı kapsamında Türkiye'ye gelmesinden bahsetti.

Varank, onun kabil öteki nice zeki ve kalburüstü ismi de ülkeye arka vermek istediklerini kaydederek, gayrimenkul dışındaki Türk yahut ecnebi topu topu fen insanlarını Türkiye'ye çağırma etti.

Bakanlar Varank ve Dönmez tesiste araştırmalarda bulundu, tepkili uçak motoru çalıştırıldı

Açılışta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in yanı esna AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ve Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci de bünye üzerinde bilgelik verdi.

Konuşmaları sonrası tesisin açma kurdelesi kesilirken, bakanlar Varank ile Dönmez, tesiste araştırmalarda bulundu.

Yosunlardan elde edilmiş biyojet yakıtı kullanılarak tepkili uçak motoru sınav edildi.

Bakan Varank, bu esnada icra ettiği açıklamada, "Burada yosunlardan elde edilmiş biyojet yakıtı bu. Normalde arsıulusal havacılık yüzdelik 50 yakıt, yüzdelik 50 biyojet yakıtı kullanmanıza izin ediyor. Biz bu tesislerde ürettiğimiz biyojet yakıtımızı sene içerisinde sertifiye ettikten sonradan THY bunu kullanmaya başlayacak. Türkiye'ye hem hesaplı hem de çevresel manada ehemmiyetli nezdinde yarar sağlayacak." ifadelerini kullandı.

Bakanlar Varank ile Dönmez, bünye incelemeleri sırasında, gazetecilere, yosunlardan elde edilmiş pasta, kek ve çikolata kabil yemeklerden ağırlama etti.

Yosunlardan tepkili uçak yakıtı elde edilecek

Toplantıda maruz bilgiye göre, su yosunu (yosun) biyokütlesinden tepkili uçak yakıtı istihsal kılmak düşüncesince tasarlanan, Türkiye'nin lokomatif sektörlerine müteveccih yenilikçi, mekân dostu, faziletli eklenmiş giranbaha verim ve teknolojilerin geliştirilmesi üzerinde odaklanan bünye açıldı.

"Avrupa'nın evvel karbon aksi (hava temizleyici) biyorafinerisi" olma hususi durumunu haiz tesis, bire nezdinde sürede Avrupa Yeşil Mutabakatı hedeflerini de bugünden sağlıyor.

Toplam 2 bin 500 metrekarelik nezdinde AR-GE piyasası zarfında kurulan bariz havuz ve gizli istihsal reaktörlerinde yetiştirilen alglerden akıbet verim namına biyoyakıtlar, insanoğlu besin takviyesi ürünleri, farmasötik özgülük yayınlayan bileşenler, efsanevi yemi uygulamaları ve uzvi biyogübreler geliştiriliyor.

Başta enerji, gıda, mekân ve afiyet sektörleri edinmek neredeyse nice ayrımlı sektörde çalışkanlık yayınlayan KOBİ'lere danışmanlık, plan geliştirme, uygulayım bilimi transferi, sınav ve çözümleme hizmetleri verebilmesi, bu bölgede istihdam yaratılması ve bölüm gelişimi sağlanması hedefleniyor.

KOBİ ve girişimcilerin biyoteknoloji dalında arsıulusal rakiplik güçlerini boşamak amacıyla geliştirilen INDEPENDENT Projesi, su yosunu biyoteknolojileri dalında etraflıca senelerdir çalışmakta bulunan Boğaziçi Üniversitesi'nin AR-GE yetkinliğini ve BÜN Teknopark AŞ'nin arsıulusal iş ihya tecrübesinin ticari istihsal ölçeğine aktarılması ekseninde kurgulanarak oluşturuldu.

Proje kapsamında, Türkiye'nin esas problemlerinden ve esas akan bariz kaynaklarından erke ve afiyet özellikle edinmek neredeyse gıda, tarım, hayvancılık ve mekân sektörlerine müteveccih biyoekonomi odaklı nezdinde gelişme modeline dayalı verim ve teknolojilerin bütünleşmiş nezdinde istihsal modeliyle müstehase kaynaklara dair olmaksızın ağız ağıza su yosunu tabanlı natürel kaynaklardan elde edilmesi amaçlanıyor.

Proje bakir atılan amacı taşıyor

Projenin 6 milyon avroluk bütçesinin yüzdelik 85'i Avrupa Birliği, yüzdelik 15'i Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı çeşidinden Rekabetçi Sektörler Programı altında destekleniyor.

Boğaziçi Üniversitesi Sarıtepe Kampüsü'nde çalışkanlık yayınlayan İstanbul Mikroyosun Biyoteknolojileri Araştırma ve Geliştirme Birimi (İMBİYOTAB) çatısı altında bakir atılan hedefli, karbon-negatif, bütünleşmiş nezdinde biyorafineri sistemi namına tasarlanan projenin amaç grupları ortada alakadar sektörlerdeki müteşebbis KOBİ'ler, Ar-Ge şirketleri ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleri bulunuyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Newcastle United, Tripper'ı açıkladı

2022-01-07 12:49 - Spor

İshak Paşa Sarayı akşam olunca 'ışık' saçıyor

2022-01-01 20:22 - Yaşam

Dökümhanenin kadın patronu evren pazarına ferahlamak istiyor

2022-01-02 14:29 - Yaşam

Yosunlardan tepkili uçak yakıtı üreten Avrupa'nın önceki ve bir tane karbon olumsuz biyorafineri tesisi açıldı

2022-01-07 14:23 - Ekonomi

Mardin’de satılık kiliseyi almayan fırsatı kaçırdı, fiyatı kur nedeniyle yükseldi

2022-01-07 13:14 - Ekonomi

Türk Dışişlerine gönderilen gelişigüzel postada 'Sadık Ahmet'in adı' yazılı

2022-01-06 12:23 - Yaşam

Engin Fırat'tan Mehmet Atmaca'ya ziyaret

2022-01-01 15:53 - Spor

Bartın'da 300 'can dost' muvakkat bakım evinden yunak yuvaya kavuştu

2022-01-06 11:29 - Yaşam

2021'de fiyatı en aşkın kalan verim kağıt, en aşkın sakıt sarımsak oldu

2022-01-03 14:23 - Ekonomi

21 müteşebbis avrat KAGİDEM'de işinin patronu oldu

2022-01-03 10:45 - Ekonomi

İlgili Haberler

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları

13:07 - Ekonomi

Şişecam'dan hammadde tedariğinde sürdürülebilirlik sağlayacak mühim yatırım

10:07 - Ekonomi

Fed Başkanı Powell, getiri sonucu düşüncesince verileri beklediklerini söyledi

23:06 - Ekonomi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, AA Editör Masası'na misafir olacak

21:06 - Ekonomi

İngiliz restoran grubu 35'ten çok şubesini kapatmayı planlıyor

20:06 - Ekonomi

Günün Manşetleri