Yeşil erke dönüşümünde 'stratejik madencilik' öne çıkıyor

Türkiye Madenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emiroğlu, "Dünyada madencilik değişik ortak seviyeye geldi. Her sektörde sürdürülebilirlik sağlanması namına iri ortak değiş var. Son senelerde evren genelinde ak pak erke dönüşümü hızlandı." dedi.

Ekonomi - 3 yıl önce

Ankara

Türkiye Madenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Emiroğlu, sonuç senelerde evren genelinde parlak erke dönüşümünün hızlandığını belirterek, "Tüm yenilenebilir erke santralleri ile ısıl ve müstehase yakıtlı santraller kıyaslandığında, yenilenebilir erke santrallerinde 8 kıvrım henüz ortak tomar maden kullanılması gerekiyor. Ayrıca elektrikli araçlarda da alışılagelen müstehase yakıtlı araçlara layıkıyla 5 kıvrım henüz ortak tomar maden kullanılıyor. Bu dönüşümde stratejik madencilik dirimsel ciddiyete sahip." dedi.

Emiroğlu, AA muhabirine, hayattaki 90 maden çeşidinin 80'inin bulunması ve bunlardan 60'ının da üretilmesi zımnında Türkiye'nin ehemmiyetli ortak maden ülkesi bulunduğunu söyledi.

Madenin kullanılmadığı ortak tane ortak dal bulunmadığına ayraç fail Emiroğlu, Paris Anlaşması çerçevesinde toptan susama artışını 1,5 ila 2 dereceyle sınırlandırma hedefini karşılayan senaryolara göre, yeşil dönüşümün ehemmiyetli bileşenlerinden birinin de erke sistemlerindeki parlak dönüşüm olacağını anımsattı.

Emiroğlu, 1980'de evren nüfusu 4,5 bilyon iken zaman tahminî 8 bilyon olduğunu, madenciliğe ilginin de kişi artışıyla akilane uygun şekilde artım gösterdiğini dile getirdi.

Enerji dönüşümünde, bakır, lityum, nikel, manganez, kobalt, çinko, silikon ve eşsiz arazi elementleri üzere nice madenin kullanıldığını ve bu madenlerin stratejik madenler şekilde değerlendirildiğini özetleyen Emiroğlu, şöyleki bitmeme etti:

"Çin, stratejik madenlerden lityum ve kobaltın yüzdelik 70'ini arama ediyor. Değerli madenlerin yüzdelik 62,9'unu da üretiyor. Demokratik Kongo Cumhuriyeti, kobaltın yüzdelik 71,4'ünü üretiyor. Güney Afrika, toptan platin üretiminin yüzdelik 72'sini karşılıyor. Türkiye'de ise kabak maddesini ürettiğimiz endüstri ile madencilik alanı ekonomiye 40 bilyon dolar yardım sağlıyor. Bunu baş döndürücü henüz yukarılara çıkarmamız mümkün. Bunlar süresince birtakım madenler hala bizim dal sınıflandırmasına eski değil. mesela kalburüstü madenciliği kimya sektöründe gözüküyor. 2020'de 2,5 bilyon dolar mesabesinde kalburüstü üretildi. Bunun haricinde 1 bilyon dolar mesabesinde tabii soda mevcut ve başkaca bu sektörde sınıflandırılmayan bor ürünleri var."

"Her sektörde sürdürülebilirlik sağlanması hesabına iri ortak değiş var"

Eroğlu, Türkiye'de madencilikte beğenilen alanın ülkenin yekûn yüzölçümünün binde 1'ine denktaş bulunduğunu söyledi.

Soma maden faciasının madencilik sektöründe ortak dönüm noktası bulunduğunu tamlayan Eroğlu, şunları kaydetti:

"İş sağlığı asayiş ve kültürünün oluşturulması düşüncesince icraat başlattık. Ülkemizde gidişat nedir, eksiklerimiz nedir sorularına karşılık aradık ve dal şekilde üstümüze sakıt sorumlukları değerlendirdik. Dünyada madencilik değişik ortak seviyeye geldi. Her sektörde sürdürülebilirlik sağlanması hesabına iri ortak değiş var. Son senelerde evren genelinde parlak erke dönüşümü de hızlandı. Tüm yenilenebilir erke santralleri ile ısıl ve müstehase yakıtlı santraller kıyaslandığında, yenilenebilir erke santrallerinde 8 kıvrım henüz ortak tomar maden kullanılması gerekiyor. Ayrıca elektrikli araçlarda da alışılagelen müstehase yakıtlı araçlara layıkıyla 5 kıvrım henüz ortak tomar maden kullanılıyor. Bu dönüşümde madencilik alanı dirimsel ciddiyete sahip. Örneğin, ortak elektrikli araçta 54 kilo grafit kullanılıyor. 63 kilo nikel, 22,5 kilo kobalt, 80 kilo lityum, batarya ve batarya düşüncesince başkaca 63 kilo lityum gerekiyor."

Eroğlu, Türkiye'nin yetişkin öge sayısının madenlerin geliştirilmesine ve araştırılmasına yeteceğini vurgulayarak, "Son senelerde eroin madenciliğinde de 2000'li senelerden itibaren öge yetişmişliği var. Ara öge dair eksiksiz sektörlerde bulunduğu üzere bizde de başağrısı mevcut fakat bunu değerlendirecek potansiyele sahibiz. Türkiye'de insan, mekân ve gürlük anlayışı barındıran mesul madencilikle kazançlı kalkınmaya henüz ortak tomar yardım sağlayabiliriz." dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Dünya liderlerinin bir araya geldiği New York’ta geniş güvenlik önlemleri alındı

2021-09-21 20:54 - Dünya

Asya'dan Avrupa'ya atılan ilk adımlar drone ile havadan görüntülendi

2021-09-21 19:15 - Gündem

Almanya'dan DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus'un ikinci dönemine destek

2021-09-21 21:29 - Dünya

Ağaçları kurutan kelebek şimdi de binaları tehdit ediyor

2021-09-21 16:36 - Gündem

AB, Kovid-19'la mücadele için antikor ilacı alım sözleşmesi yaptı

2021-09-21 20:59 - Dünya

Zafer Parti'li Çelik'in 'Suriyeliler saldırdı' yalanı tutmadı

2021-09-21 17:05 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulu'nda dünyaya sesleniyor

2021-09-21 21:53 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Milanoviç ile bir araya geldi

2021-09-21 20:44 - Politika

Sultanbeyli Belediyesi, Teknofest’te dikkat çekti

2021-09-21 16:00 - Gündem

Bakan Akar, New York'ta Ganalı mevkidaşı Nitiwul ile görüştü

2021-09-21 12:49 - Politika

İlgili Haberler

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları

13:07 - Ekonomi

Şişecam'dan hammadde tedariğinde sürdürülebilirlik sağlayacak mühim yatırım

10:07 - Ekonomi

Fed Başkanı Powell, getiri sonucu düşüncesince verileri beklediklerini söyledi

23:06 - Ekonomi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, AA Editör Masası'na misafir olacak

21:06 - Ekonomi

İngiliz restoran grubu 35'ten çok şubesini kapatmayı planlıyor

20:06 - Ekonomi

Günün Manşetleri