Yerli imtihan platformları defans sanayisinde üretime 'hız' kazandıracak

InnoPark Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde faaliyete süregelen simülasyon teknolojileri üreten şirket, esas zamanlı robotik uygulamaları, simülasyon ve imtihan sistemlerinde dışa bağımlılığı bitirmeyi hedefliyor.

Teknoloji - 3 yıl önce

Konya

Mevlana Kalkınma Ajansının (MEVKA) desteğiyle Konya InnoPark'ta AR-GE ve istihsal tesisi kuran Sanlab, endüstrinin nice alanına, efdal uygulayım bilimi simülasyon projesi geliştiriyor.

Savunma alanı düşüncesince efdal tonajlı imtihan sistemlerini de üretmeyi hedefleyen şirket, ASELSAN desteğiyle savunma ürünlerinin akıllıca ve kusursuz üretilmesini sağlayan, "6DOF Eksenli Hareket Platformu"nu da millileştirdi.

Bu bölgede hayattaki izlemsel firmalardan birisi bulunan şirket, defans sanayisi düşüncesince ürettiği akıntı platformuyla hava, kükremek ve karaca araçlarındaki ihtizaz ve ivmelerin, efdal duyarlık ve gerçeklikte denenmesini sağlıyor.

Hareket platformları; askeri imtihan sahalarında efdal dayanımıyla ilk örnek maliyetlerini de şişman seviyede düşürerek AR-GE sürelerinin de kısaltılmasına olanak tanıyor.

"Hareketli platformu devletin dayanak programıyla geliştirdik"

Şirketin müessis ortağı Selçuk Kükrek, AA muhabirine, ortak iş ilçesinin önlenmesine müteveccih simülasyon teknolojisinin öneminin ortaya çıkmasıyla piyasaya girdiklerini söyledi.

Sektörde CNC, spekülasyon ve elektrikli anahtar görev simülasyonları yaptıklarını aktaran Kükrek, 2009'dan beri asıl zamanlı robotik, imtihan platformları ve efdal teknolojili simülatörler ürettiklerini dile getirdi.

Kükrek, Türkiye'nin en ehemmiyetli kuruluşlarına, simülasyon teknolojileri geliştirdiklerini belirterek şöyleki bitmeme etti:

"Simülasyon ve robotik firmasıyız. Kara aracıyla ait simülatörler yaptık, burada realist hikmet kullanıyoruz. Aracın riyazi modelinde, esasta hissedilenin simülatörlerde bire ortak etkiyi uyandırmaya realist hikmet deniliyor. Bunu muvaffak olmak düşüncesince matematikçi, anahtar dinamiği uzmanı ve mekatronik mühendisi kabil ayrımlı branşlarda nice isim çalışıyor. Bunun yazılım boyutu da var. Bu neşeli platformu, devletin dayanak programıyla geliştirdik. Savunma dalında ağır millileştirme hamlesi var, robotik dalında buna yardım vermenin gururunu yaşıyoruz."

Sektörün küresel öncüsüne rakip oldu

Kuruluş yıllarında imar etmek düşüncesince gerekseme duydukları ürünü iklim dışından gerçekleştirme edemediklerini özetleyen Kükrek şunları kaydetti:

"Dünyada rakibi sıfır ortak şirket arzu ettiğimiz ürünü vermediği düşüncesince imtihan platformlarını geliştirmeye değişmeyen verdik. ASELSAN bu mevzuda şişman ortak kâm gösterdi, 'Bu işi millileştirmeliyiz' dedi. Şu anda ASELSAN ve ASELSAN Konya fabrikalarında, istihsal ve AR-GE sürecinde neşeli platformlarımız kullanılıyor. ASELSAN Konya'da imal edilen açıktan komutalı tabanca sistemleri, askeri vasıtaya montaj yapılması yapılmadan ilk bu platformda imtihan ediliyor. Her ortak ürün, neşeli platformdan geçiyor, uygunsa askeri vasıtaya montaj yapılması yapılıyor. Kara aracının sefer verilerini platformumuza yüklediğimizde, montaj yapılması yapılmadan ve anahtar yola çıkmadan, verim imtihan edilmiş oluyor. Maliyet ve devir açısından şişman kolay sağlıyor. Ürünün montajı, sök-tak, yarışlık kur... Haftalar ilişki süreci, imtihan platformu 10 dakika sürmeden çözüyor, dehşetli ortak kolaylık."

Yerli imtihan platformu IDEF 2021'in gözdelerinden oldu

Kükrek salname istihsal kapasitesinin 36 olduğuna ayraç ederek, "Bunu henüz da artırabiliriz. Sivil ve askeri kuruluşlara satıyoruz. Test platformunu iklim dışına vermedik, fakat simülatörlerimizin ihracatını yapıyoruz. Yerli ve ulusal ortak çözüm, ayrıca dünyada izlemsel ortak çözüm. Dost ve bağlaşık devletlerin talebi oldu. IDEF 2021 Fuarı'nda koyu uyanıklık gördü." ifadesini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Sabancı Üniversitesi Altunizade Dijital Kampüs’ünde eğitim başladı

2021-10-07 15:44 - Ekonomi

Tehlike çanları global enerji arzı düşüncesince çalıyor

2021-10-03 11:25 - Ekonomi

Anne sütü bebekleri Kovid-19'a üzerine da koruyor

2021-10-05 11:46 - Sağlık

Çin'in namus borcu krizindeki firması Evergrande, yurt dümen biriminin çokluk hissesini satıyor

2021-10-04 15:40 - Ekonomi

ECB tutanakları: Üyeler eylülde tağyir alımlarında şimdi iri kesintiyi tartıştı

2021-10-07 16:49 - Ekonomi

Üniversite öğrencileri 'topraksız ve insansız' tarım olanağı sunan plan geliştirdi

2021-10-02 17:04 - Teknoloji

Doğal gaz fiyatlarının seyrinde sezon koşulları ehemmiyetli gösteriş oynayacak

2021-10-07 12:45 - Ekonomi

'Otomotiv şehri' Sakarya eylülde ihracatını birlikte geçmiş taban gereğince yüzdelik 45 artırdı

2021-10-05 13:10 - Ekonomi

'Gebelikte bulaşıcı hastalıklardan korunmak için kalabalık ortamlardan kaçınılmalı'

2021-10-07 15:10 - Sağlık

Covid-19 olan aşısız ve ya eksik aşılı annenin karnındaki bebek de oksijensiz kalıyor

2021-10-05 10:56 - Sağlık

İlgili Haberler

Togg ön sipariş dönemini benzeyen tarihte başlatacak

03:06 - Teknoloji

Dünya genelinde Twitter'a erişim sorunu yaşanıyor

22:06 - Teknoloji

Türk denizcileri Antarktika kıtasında batimetrik takdir yaptı

16:07 - Teknoloji

Hırvatistan'dan Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'ne fevk düzem ziyaret

00:05 - Teknoloji

T3 Vakfı hile ve aktiflik çadırında geleceğe imge olmaya bitmeme ediyor

20:06 - Teknoloji

Günün Manşetleri