Yaralı mevcut 4 kurt yavrusu, hususi bakımla yaşama tutundu

Ankara'da gaileli mevcut ve Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Yaban Hayvanları Birimi'nde 1 maaş hususi görev sebebiyle dirim mücadelesini ele geçiren 3 maaş 4 bozkurt yavrusu, doğaya kavuşacağı haset bekliyor.

Yaşam - 2 yıl önce

Ankara

Yaklaşık 1 ay ilk Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ekipleri takatsiz ve yanık biçimde buldukları 4 bozkurt yavrusunu Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Yaban Hayvanları Birimine getirdi. Burada bakımları meydana getirilen 3 maaş kurtlar, tedavilerinin tamamlanmasının arkası sıra baştan iskân yerlerinden uzakta tabii yaşamlarına döndürülecek.

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Yaban Hayvanları Birimi Sorumlusu Doç. Dr. İrem Ergin, AA muhabirine, fakültenin derinliğine yıllara müstenit ıssız hayvanı deneyiminin olduğunu, birimin de 2018'den bu yana misyon verdiğini söyledi.

Yaklaşık 1 ay ilk 4 yanık kurt yavrusunun kendilerine getirildiğini tamlayan Ergin, "Maalesef annelerini ortak ayrışık bulamadılar, yaşamını yitirmiş olabilir. Geldiklerinde ince güçten düşmüşlerdi. Burada onlara ortak düzlük tahsis ettik, lüzumlu tedavilere başladık, bakımlarını yaptık. Şu an bakım ve iyileştirme süreçlerimiz bitmeme ediyor." sanarak konuştu.

"En az 7-8 ay elan mihman edeceğiz"

Ergin, kurt yavrularının ilk üzerlerindeki keneleri topladıklarını, iç ve aut parazitlere müteveccih ilaçlarını uyguladıklarını anlattı.

Kurtların sütten kesinti çağında bulunduğunu dile getiren Ergin, "Anneleri derece ne derece bakılır tartışılır, lakin evolüsyon çağında oldukları düşüncesince sonsuz kemirmek gereksinimleri var. Yavrularımızın burada al et, tavuk eti, yürek adına hususi tagaddi düzenleri var. Destekleyici adına da vitaminlerle gıda takviyesi yapıyoruz." dedi.

Ergin, 4 kurt yavrusunu, ağız ağıza iyileşmeleri ve doğaya salınabilmeleri düşüncesince minimum 7-8 ay elan mihman edeceklerini söyledi.

Bu derece önemsiz yaşta birimlerine mevrut memeli yavrularının doğaya bırakıldıklarında başağrısı yaşayabildiklerini anlatım fail Ergin, şu şekilde konuştu:

"Çünkü yabanıl yaşamı bilmedikleri düşüncesince avlanma güdüleri kem oluyor. Bu da dirimsel riziko demek. O sebepten dolayı bu süreci Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile yürüteceğiz. Ekiplerin de sayesinde iskân yerlerinden uzakta, onlara en akla yatkın yerlerde yaşamlarını bitmeme ettirmelerini sağlayacağız."

Yaralı efsanevi görenler 112'yi aramalı

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Oytun Okan Şenel de ıssız hayvanlarının, ilkin tabii sıfır nedenlerle, insanoğlu kaynaklı yaralanmalarda otama desteği olmaksızın yaşama tutunmalarının baş döndürücü kabil olmadığını dile getirdi.

Bu hayvanların insanoğlu kaynaklı zararlarda çıkarlarını toparlamalarının çetince olduğuna dikkati çekici Şenel, "Doğada yanık ortak efsanevi gördüğünde yurttaşlarımızdan beklentimiz 112'yi arayarak o canlar düşüncesince de dayanaklık etmek talebinde bulunmaları." dedi.

Şener, ekiplerin, ihbarın arkası sıra alana tedricen hali çözümleme ettiğini, karışan olmaları müstelzim gidişat var ise Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Ankara Şubesinin yanık hayvanı fakültelerine getirdiğini, burada lüzumlu esenlik desteğinin sağlandığını anlattı.

Yaban Hayvanları Birimi'nde, ayrımlı türlerden hayvanların getirilebileceği varsayımıyla anbean mücehhez olduklarını tamlayan Şenel, şunları kaydetti:

"Ancak birimimize bu derece evren güzeli yavrularımızın gelmesi ekiplerimizde alelacayip ortak cümbüş uyandırıyor. İnsanda iyi görünümleriyle teveccüh hevesi uyandırıyorlar lakin olması müstelzim şey, doğaya bıraktığımızda zat ıssız hayatlarına elan aceleci uyarlanmış olabilmeleri düşüncesince enikonu onlarla mesafeli durmak."

Haftanın Öne Çıkanları

Milli sportmen Süzer'den Avrupa Okçuluk Şampiyonası'nda tunç madalya

2022-06-11 17:02 - Spor

Otomotiv sektörünü bırakıp büyüklük yardımı ile karavan üretimine başladı

2022-06-15 13:02 - Yaşam

Yaralı mevcut 4 kurt yavrusu, hususi bakımla yaşama tutundu

2022-06-17 15:02 - Yaşam

İlkokul öğrencileri görmez kollar düşüncesince dünya klasiklerini seslendirdi

2022-06-17 13:03 - Yaşam

2 aydır ağrıdan kıvranıyor, feryadı yürekleri dağlıyor

2022-06-12 11:03 - Sağlık

Demirözü Barajı mıntıka turları ve dinlenme kampı alanlarıyla turizme yardım sağlıyor

2022-06-12 16:02 - Yaşam

Hepsiburada, Kars’taki öğrencilerin karne heyecanına ortak oldu

2022-06-16 15:02 - Eğitim

'Yorgunluk, enerji kaybı ve moral bozukluğu tükenmişlik sendromunun sebebi olabilir'

2022-06-16 19:02 - Sağlık

Milli cimnastikçi Adem Asil, Hırvatistan'da giranbaha madalya aldı

2022-06-12 23:02 - Spor

Otizmli Mert'in ressam olma hayaline akademisyenden 'özel' destek

2022-06-13 12:03 - Yaşam

İlgili Haberler

Şanlıurfa'da esirgeme altındaki ceylanlar depremi kayıpsız atlattı

13:06 - Yaşam

Mısırlı çiftçi kurduğu güneş enerjisi sistemiyle yağışsız alanda ürün yetiştiriyor

12:08 - Yaşam

Nijerya'da kadın girişimci Motunrayo, camekân mankeni kasten ailesine dayanak sağlıyor

21:07 - Yaşam

Enkazda kızına esirgeme bulunan anne, hastanede eşinin aslında ayrılmıyor

20:07 - Yaşam

Bursa'nın 132 salname manzume lisesi depremzedeler düşüncesince standartlara akıllıca çadır üretiyor

19:06 - Yaşam

Günün Manşetleri