Yağmur suyu depolanarak meydana getirilen sulamayla fıstık ağaçlarının verimi 3-4 kıvrım arttı

Şanlıurfa'da, GAP Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürlüğünce (GAPTAEM) rahmet suyunun değerlendirilmesi üzere hesaplı projede, en efdal performansı sağlayıcı plastik destar kullanılarak meydana getirilen yöntemin verimi 3-4 kıvrım artırdığı belirlendi.

Teknoloji - 3 yıl önce

Şanlıurfa

ŞANLIURFA (AA) - MEHMET FATİH ASLAN - Şanlıurfa'da, GAP Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürlüğünce (GAPTAEM) rahmet suyunun değerlendirilmesi amacıyla düzenlenen projede, en faziletkâr performansı sağlayıcı plastik sarık kullanılarak meydana getirilen yöntemin verimi 3-4 kıvrım artırdığı belirlendi.

Bir taraftan semt ürünlerinin verimliliği ve çeşitliliğine yardım arz etmek amacıyla evcil tohumların ıslahı ve geliştirilmesi düşüncesince icraat özne GAPTAEM mühendisleri ortak taraftan da gelecekte ortaya çıkabilecek zirai üretimi etkileyen yağışsızlık kabil saf olayların etkilerinin en uzuv indirilmesi düşüncesince de planlar yürütüyor.

Bu kapsamda, 15 sene geçmiş başlatılan "Şanlıurfa Yöresi Antep Fıstığı Bahçelerinde Farklı Örtü Malzemelerinin Kullanıldığı Negarim Tipi Mikrohavza Tekniği İle Su Hasadının İncelenmesi" projesiyle yağmurun ne malzemelerle toplanacağı ve bu rahmet suyunun kullanımının fıstık bilhassa kazanmak kıl payı öbür hasılat ağaçlarının verimine tesiri incelendi.

Projeyi yürüteç GAPTAEM Toprak ve Su Kaynakları Bölüm Başkanı Abdullah Suat Nacar, AA muhabirine, evren ve Türkiye düşüncesince kuraklığın şişman ortak muhatara oluşturduğunu söyledi.

Yürüttükleri plan ile kuraklığın etkilerini en uzuv indirmeyi amaçladıklarını tamlayan Nacar, "Su hasadı, sulama imkanının olmadığı, çabucak yağışın bulunduğu alanlarda belli başlı ortak parsel ortamında akışa sabık yağışın etrafının çevrilmesiyle bu suyun bitkilerin faydalanabileceği yerde depolanması yöntemidir. Biz de bu yöntemi Antep fıstığı bahçelerinde kurarak araştırmalarda bulunduk." dedi.

- 5 değişik formül kullanılarak 15 sene veriler eşya dibine alındı

Fıstık bahçesinde baklava dilimi biçiminde parsel oluşturduklarını ve bu parselin en uç noktasına bitkinin dikildiğini kaydeden Nacar, bitkinin etrafının çukurlaştırılarak yağmurdan birleşen suyun burada depolanmasının sağlandığını anlatım etti.

Su hasadından en ortak tomar verimin sağlanması düşüncesince muhtelif satıh malzemeleri yöntemlerini kullandıklarını vurgulayan Nacar, şöyleki bitmeme etti:

"Çiftçilerimizin şu an kullandıkları alışılagelen kontrol, taşların taraf yana sıkıştırılarak dizilmesi, toprağın sıkıştırılması, yüzeye sap-saman serilmesi ve plastik sarık serilmesi yöntemlerini kullandık. Projeyi yaşama geçirdiğimiz 2005 yılından bitirdiğimiz 2020 yılına derece bu yöntemlerin hepsini uyguladık. Her sene bu yöntemlerin gözlemini yaparak nebat gelişimlerini ve verimlerini kaydettik. Yaptığımız emek vermek kararında Negarim Tipi Mikrohavza Tekniği ile meydana getirilen su hasadında plastik sarık serilmesi yönteminin bitkilerde elan ortak tomar verim ve eylem sağladığını belirledik. Bu yöntemin ortak tomar suyu depolayarak bitkilerin gelişimine, verimine en ortak tomar yardım sağladığını gördük."

- "Verim 3-4 kıvrım elan fazla"

Nacar, su hasadı yöntemi ile alışılagelen ekinci uygulamaları ortada verim açısından baş döndürücü ayırt bulunduğunu söyledi.

Geçen sene gerçekleştirdikleri fıstık hasadında verim farkının en dobra biçimde ortaya çıktığını özetleyen Nacar, şöyleki konuştu:

"Geçen sene plastik sarık serimi yöntemi ile meydana getirilen su hasadının uygulanmış bulunduğu fıstık ağaçlarından sayı farkı 17 kilo fıstık alırken alışılagelen ekinci uygulaması fıstıklarından 4,5 kilo verim elde ettik. Yaklaşık 3-4 kıvrım verim farkı ortaya çıktı. Uyguladığımız şekilleri kazançlı analize yayıncı tuttuğumuzda plastik sarık seriminde örtünün 4-5 yılda ortak değiştirilmesine karşın sağlamış bulunduğu verim sebebiyle sayı farkı 3 bin 500 liralık dirimlik sağlarken alışılagelen ekinci uygulamasında 1100 liralık dirimlik elde edildi. Bilindiği kıl payı yağışsız seneler geçirmekteyiz, bilhassa kuraklıkta yetişebilen Antep fıstığı, zeytin, incir, üzüm kabil bitkilere bu insan yollar uygulayarak 3 yahut 4 kıvrım elan ortak tomar verim alabiliriz. Yağış az olsa güçlü bu yağıştan azami yararlanma dolayısıyla gidebiliriz. Bu projemiz çiftçilerimize bilhassa kuraklığa huzur önerdiğimiz ortak proje. Biz enstitü adına çiftçilerimize bu planlar düşüncesince rastgele muhtelif uran desteği vermeye hazırız."

Haftanın Öne Çıkanları

Rock ve tasavvuf sanatçısını buluşturan düet zevk topladı

2021-09-27 12:20 - Yaşam

Suyun rotası şura ile belirlenecek

2021-09-30 11:17 - Ekonomi

Kütahya'da Porsuk Çayı'ndan beslenecek kanalda sandallar yüzdürülecek

2021-09-28 20:57 - Yaşam

Korona virüsü dindiren cihaza altın madalya

2021-09-28 10:10 - Teknoloji

Türkiye'nin ihracatı ağustosta sabık senenin ayrımsız ayına gereğince yüzdelik 51,9 arttı

2021-09-30 10:41 - Ekonomi

TURKOVAC aşısı faz-3 emek harcamaları düşüncesince gönüllülere katılma çağrısı

2021-09-25 13:05 - Sağlık

İmalat sektörü firmalarının çalışkan büyüklüğü 10 yılda 4,6 katına çıktı

2021-09-30 11:27 - Ekonomi

HackIstanbul siber kahramanlar yetiştirecek

2021-09-24 16:05 - Teknoloji

Borç yapılandırmasından feyizlenmek düşüncesince çağ sonuç gün

2021-09-30 11:05 - Ekonomi

Potada 56. sezon heyecanı başlıyor

2021-09-24 13:50 - Spor

İlgili Haberler

Togg ön sipariş dönemini benzeyen tarihte başlatacak

03:06 - Teknoloji

Dünya genelinde Twitter'a erişim sorunu yaşanıyor

22:06 - Teknoloji

Türk denizcileri Antarktika kıtasında batimetrik takdir yaptı

16:07 - Teknoloji

Hırvatistan'dan Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'ne fevk düzem ziyaret

00:05 - Teknoloji

T3 Vakfı hile ve aktiflik çadırında geleceğe imge olmaya bitmeme ediyor

20:06 - Teknoloji

Günün Manşetleri