Vanlı kadınlar 'çiftçi okulu' yardımıyla yetiştirici oldu

Van'da oluşturulan "Uygulamalı Çiftçi Okulu"nda sütün işlenmesi, temiz şartlarda saklanması ve üretim standartları dair edep bilimi bilimi meydan 25 müteşebbis kadın, sattıkları ürünler ile hem eş bütçesine, aynı zamanda hayvancılığın büyüme göstermesine ulama sunuyor

Yaşam - 3 yıl önce

Van

Çatak ilçesinde canlı kadınlar, sabık sene Avrupa Birliğinin finans, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) bilirkişi desteğiyle, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı iş donanmasında yaşama geçirilen "Uygulamalı Çiftçi Okulu Projesi"nden müstefit olmak düşüncesince müracaatta bulundu.

Başvuruları onama edilen hanımlara müteveccih motorin ve motorin ürünlerinin üretimi ve saklanma koşulları, otlu peynirin sodyum klorür oranı, motorin ürünleri standartları hikayelerinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü görevlileri çeşidinden eğitimler verildi.

6 ay devam eden eğitimleri başarıyla bütünleyen kadınlar, bu sayede civarda yetişen endemik bitkilerle hazırlanmakta bulunan otlu peynir ve öbür motorin ürünlerini elan birinci sınıf ve standartlara akıllıca çoğaltma olanağı buldu.

Kendilerine sunulan paslanmaz motorin güğümü ve takım desteği ile elan çağdaş şartla üretim hazırlamaya süregelen kadınlar, otlu peynir, tereyağı, kesik ve yoğurt satarak hem ailelerini geçindiriyor bununla birlikte hayvancılık faaliyetlerinin büyümesine yardım sunuyor.

Kadınlar, birleşke çatısı altında güçlerini birleştirerek ürünlerini elan serbest bölgede pazarlamayı hedefliyor.

"Elde ettiğim gelirle kardeşlerimi okutuyorum"

İlçenin Selçuklu Mahallesi'nde canlı Emine Susan, AA muhabirine, kursta motorin ürünlerinin üretiminde bilmedikleri detayları, peynirdeki sodyum klorür oranı, hıfız şartları kabilinden dünkü bilgiler öğrendiklerini söyledi.

Beslediği 90 küçükbaş hayvandan elde etmiş olduğu gelirle geçindiğini tamlayan Susan, şu şekilde konuştu:

"Uygulamalı Çiftçi Okulu Projesi'nin aşırı yararını gördüm. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi yerleşkesindeki motorin üretim tesisine götürüldük. Orada kılgılı eğitimler aldık. Hayvanlarımızı sağıyoruz. Peynir, yoğurt, sadeyağ kabilinden motorin mamüllerinden elde ettiğim gelirle hem karı ekonomik durumuna yardım sağlıyorum bununla birlikte hayvanlarıma oyun alıyorum. Bundan sonradan elan metin üretim yaparak elan aşırı müşteriye ulaşabileceğiz. Okula revan 3 kardeşime de dayanak noktası oluyorum, terbiye harcamalarını karşılıyorum. Elde ettiğim gelirle onları okutuyorum. Hayvancılık haricinde apayrı müşterek gelirimiz yok."

Hayvancılık hazırlamaya bitmeme edeceğini dile getiren Susan, efsanevi sayısını artırarak kuracakları birleşke yardımıyla elan aşırı verim satmayı hedeflediğini vurguladı.

"Kooperatif ihdas dair da dayanak noktası vereceğiz"

Proje koordinatörü Bünyamin Hakan ise Van ve civarında ehemmiyetli anlaşma kaynaklarından bulunan otlu peynirin ve motorin ürünlerinin bellik kıymeti ile kalitesinin artırılması, elan serbest pazarlara satılması neredeyse "Uygulamalı Çiftçi Okulu" kursu başlattıklarını anlattı.

Görevliler çeşidinden kursa eklenmiş bulunan 25 kadına, eğitimler verildiğini kaydeden Hakan, şu şekilde konuştu:

"Önceden anadan görme yöntemlerle üretimi meydana getirilen otlu peynirin, sütün, yoğurdun ve çökeleğin elan metin şartlarda korunum edilerek pazarlanmasını hedefliyoruz. Eğitimlerimiz bitmeme ediyor. Çatak'ta elan aşırı küçükbaş hayvancılık yapılıyor. Kursa eklenmiş bulunan hanımlara motorin güğümü dağıttık. Bu sayede sağdıkları sütü elan temiz ortamda saklayabilecekler. Çiftlik ve motorin üretim tesislerinde eğitimler verdik. Kadın aracılığıyla üretimi meydana getirilen motorin ürünlerinin bellik kıymetini artırmayı amaçlıyoruz. Özellikle rustik bölgelerdeki kadın çiftçilerimiz aşırı ayrımlı bölgelerde tarımsal faaliyetlerini sürdürüyor. Ürettikleri motorin ürünlerini satabilecekleri müşterek birleşke ihdas dair da dayanak noktası vereceğiz."

"Kadın ve güre çiftçilere zait ayrımcılık yapıyoruz"

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Raci Selçuk da hanımefendilerin tarım, hayvancılık ve besin üretiminin en ehemmiyetli oyuncuları bulunduğunu aktardı.

Kadınların üretimde elan aşırı uydurma sahibi olmalarını sağlamaya çalıştıklarını dile getiren Selçuk, "Tarım ve Orman Bakanlığımızın öncülüğünde nice projeyi yaşama geçirdik. Kadınlara ve güre çiftçilere zait ayrımcılık yapıyoruz. Onları üretime vermek düşüncesince elimizden mevrut rastgele şeyi hazırlamaya çalışıyoruz. FAO iş donanmasında kadın çiftçimize motorin hijyeni, hıfız şartları ve efsanevi sağım teknikleriyle ait terbiye verdik." dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Bu da robot eczane

2021-12-10 14:21 - Teknoloji

Cari işlemler hesabı ekimde 3 bilyon 156 milyon dolar çok verdi

2021-12-13 10:08 - Ekonomi

‘Bayrampaşa 11’ dizisinde sürpriz oyuncu

2021-12-13 12:24 - Magazin

Polis memuru mesleğin stresini fotoğraf yaparak atıyor

2021-12-14 11:29 - Yaşam

Hatay'da 'barış ve kardeşlik' düşüncesince güvercin uçurularak süregelen karşılaşma kavgayla bitti

2021-12-12 16:44 - Spor

İran, kripto parasının çelimsiz müddette piyasada arazi alacağını açıkladı

2021-12-12 17:59 - Ekonomi

Hakan Kutlu: 'Üstün oynamadığımız günde galip gelebilirdik'

2021-12-11 19:08 - Spor

Sivasspor’da maç sonu büyük sevinç

2021-12-13 21:44 - Spor

Görselleri doğru yorumlayan başarılı olur

2021-12-08 13:06 - Eğitim

Lodos durdu tezgahlar balık doldu

2021-12-12 10:17 - Ekonomi

İlgili Haberler

Şanlıurfa'da esirgeme altındaki ceylanlar depremi kayıpsız atlattı

13:06 - Yaşam

Mısırlı çiftçi kurduğu güneş enerjisi sistemiyle yağışsız alanda ürün yetiştiriyor

12:08 - Yaşam

Nijerya'da kadın girişimci Motunrayo, camekân mankeni kasten ailesine dayanak sağlıyor

21:07 - Yaşam

Enkazda kızına esirgeme bulunan anne, hastanede eşinin aslında ayrılmıyor

20:07 - Yaşam

Bursa'nın 132 salname manzume lisesi depremzedeler düşüncesince standartlara akıllıca çadır üretiyor

19:06 - Yaşam

Günün Manşetleri