Van kedileri kafalarındaki "mühür" ile fark ediliyor

Kendine katışıksız özellikleriyle nice ilmî araştırmaya husus bulunan Van kedilerinin tüy yapısı, yavruların bozulmamış soy olup olmadığını da gösteriyor.

Yaşam - 2 yıl önce

Van

Duygusallığı, cana yakınlığı, alkan ipeksi kürkü, arslan yürüyüşü, şişkin kuyruğu, ayrımlı delik renkleri ve suya düşkünlüğüyle aşina Van kedilerinin neslinin korunmasına müteveccih icraat sürüyor.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezinde siper altında tutulan, "Kedi Villası"nda da itinayla bakımları meydana getirilen kedilerden 30'u bu yılki doğumlarını gerçekleştirdi.

Dünyaya acemi mevrut ve kafalarında "Van mührü" namına bilinen 10-17 yağız tüy mevcut kedilerin özgün Van kedisi bulunduğu belirlendi.

300 Van kedisi üstünde meydana getirilen araştırmada, doğduklarında kafalarında "Van mührü" namına bilinen yağız tüy mevcut kedilerin sağır olmadıkları henüz ilkin kanıtlanmıştı.

"Bu özgülük çabucak Van kedisinde bulunuyor"

YYÜ Van Kedisi Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya, AA muhabirine, Van kedilerinin popülasyonun artmasına müteveccih çalışmaların bitmeme ettiğini söyledi.

Her sene kedilerin sayısında yaşanmış olan artışın müjdeli bulunduğunu vurgulayan Kaya, "Bu sene 2022'nin geçmiş yavruları dünyaya geldi. Şimdiye derece veladet oranındaki artıştan aşırı memnunuz. Önceki yıllara layıkıyla henüz ortak tomar yavru elde edeceğimiz şimdiden anlaşılıyor. Bu da bizi aşırı sevindirdi." dedi.

Van kedisinin kendine özgü özellikleriyle başka kedilerden fark edildiğini tamlayan Kaya, şunları kaydetti:

"30 ana şu an veladet yaptı. Merkezimizin gelişigüzel tarafı yavru kedi dolu. Van kedileriyle ilgilendiren yaptığımız gelişigüzel ıslah bizi ortak aşama öteye taşıyor. Her sene de buradaki yavru ve ana kalitesi artıyor. Van kedisinin 'mührü' namına değerlendirmek istediğimiz 10-17 tüy arasındaki yağız tüyü henüz ortak tomar görmeye başladık. Bu da akilane yolda olduğumuzu tabir ediyor. Çünkü kafasında yağız tüy bulunanlarda banko sağırlık çıkmıyor. Bu da özgün Van kedisi elde ettiğimizi gösteriyor. Kafasında yağız ortak fakül gördüğümüzde aşırı bahtiyar oluyoruz. Hiçbir imtihan yapmadan bunun özgün Van kedisi bulunduğunu biliyoruz. Araştırmalar kararı şurası öğrendik ki o kaşe mevcut hayvanlarda banko sağırlık yok. Bu özellikteki ortak kedi özgün Van kedisidir. Yani tahminî 50'ye andıran alkan kedi ırkı var, ışıltı namına adlandırdığımız bu niteliği başka tek hayvanda görmedik. Bu özellik, çabucak Van kedisinde bulunuyor."

Kaya, müstevli zamanında ziyarete mülga merkezde normalleşmeyle ziyaretçi yoğunluğu yaşandığını vurgulayarak, "Merkezimizde engellemeler ağız ağıza kalktı. Yoğunluk değişik artıyor. Yani dünyaya acemi mevrut yavruları değerlendirmek talip merkezimize geliyor. Van'a mevrut gelişigüzel turistin behemehâl sarkmak istediği ortak arazi durumuna geldik." ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş'tan gelmiş şekilde kedileri görüşme fail Mehmet Fatih Bakırcı da "Kedileri aşırı seviyorum. Onları gördüğüm düşüncesince aşırı hararetli ve mutluyum. Burası aşırı dobra ve hususi ortak yer. Kedi yavruları aşırı şirin. Gözleri ayrımlı renkte. Çok sevdik." diyerek konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Dev kruvaziyer gemisi ‘Costa Venezia’ İstanbul’a yanaştı

2022-04-27 21:46 - Ekonomi

Lygos Clinic'in kurucusu Sinan Özer: 'HIV pozitif hastaları ötekileştirilmemeli'

2022-04-28 17:08 - Sağlık

Büyük Zafer'in kazanmış olduğu topraklar fotoğrafçıların gözüyle anlatılacak

2022-05-03 17:24 - Yaşam

Van kedileri kafalarındaki "mühür" ile fark ediliyor

2022-05-04 12:07 - Yaşam

Emtia piyasasındaki satı baskısı sabık hafta da bitmeme etti

2022-05-02 12:08 - Ekonomi

Ankara'daki mahir efsanevi parkında 3 aslan yavrusu dünyaya geldi

2022-04-30 11:04 - Yaşam

Yüksek Mimar Erçin Polat: 'Metaverse Türkiye ekonomisini güçlendirecek'

2022-04-29 10:58 - Teknoloji

Kazada aldığı yaralar sayesinde fark etti: Bakın vücudu ne haldeydi

2022-05-01 14:03 - Sağlık

Ukraynalı çocuklardan dünyaya 'savaşı bitirin, ülkemize dönelim' mesajı

2022-05-02 11:56 - Yaşam

GetirYemek’in marka yüzü Oğuzhan Koç oldu

2022-04-28 12:10 - Ekonomi

İlgili Haberler

Şanlıurfa'da esirgeme altındaki ceylanlar depremi kayıpsız atlattı

13:06 - Yaşam

Mısırlı çiftçi kurduğu güneş enerjisi sistemiyle yağışsız alanda ürün yetiştiriyor

12:08 - Yaşam

Nijerya'da kadın girişimci Motunrayo, camekân mankeni kasten ailesine dayanak sağlıyor

21:07 - Yaşam

Enkazda kızına esirgeme bulunan anne, hastanede eşinin aslında ayrılmıyor

20:07 - Yaşam

Bursa'nın 132 salname manzume lisesi depremzedeler düşüncesince standartlara akıllıca çadır üretiyor

19:06 - Yaşam

Günün Manşetleri