Türkiye’de sıhhi imdat eğitimi alma zorunluluğu yüzde 1 bile değil

İlk yardımda lüzumlu müdahalenin akıllıcasına müşterek şeklide yapıldığında avlu kurtardığını tabir fail İlk ve Acil Yardım Programı Öğr. Gör. İlkay Özer, “Türkiye'de ilk ve çabuk yardım eğitimi alma zorunluluğu nüfusun tahminî yüzde 1'ini kapsıyor” dedi.

Sağlık - 2 yıl önce

Günümüzde lüzum vakayiname rahatsızlıkların illet yer aldığı aceleci keyif sorunları, gerekse bulaşan bulunan rahatsızlıkların illet yer aldığı keyif sorunları, yaralanma ve ya ölümle sonuçlanabilen iş kazaları, gidiş geliş kazaları, ev kazaları, zehirlenmeler, boğulmalar, deprem, yığın ve ya zaman Ukrayna'da yaşanmış bulunan harp üzere aşırı sayıda çabuk engelleme gerekebilecek bağlam yalan konusudur. Bu itibarıyla gelişigüzel ferdin ilk ve çabuk yardım eğitimi almasının dirimsel ciddiyete cemaat bulunduğunu kaydeden İstanbul Arel Üniversitesi İlk ve Acil Yardım Programı Öğr. Gör. İlkay Özer, 77 ülkede meydana getirilen indinde araştırmaya mucibince devletlerin sıhhi imdat eğitimlerini kanunen zorunlu destekleme oranlarının enikonu bağan bulunduğunu kaydetti.

Araştırmaya mucibince devletlerin yalnızca yüzde 15'inde meslek öğrencilerinin sıhhi imdat eğitimi alma zorunluluğu bulunmaktadır. Yüzde 24'ünde ise meslek ve medrese çalışanının sıhhi imdat eğitimi alması zorunludur. İlk yardım eğitiminin seçim ile zorunlu yer aldığı ve nüfusunun yüzde 95'inin eğitim almış yer aldığı biricik yurt Norveç'tir. Bununla baş başa İrlanda'da yüzde 5 iken, Macaristan'da yüzde 3 düzeyindedir. (11 IFRC, Survey on First Aid Resources, 2013 ) Türkiye'de ise bu nicelik şimdi fakat yüzde 1'e yaklaşmaktadır.

“Kalıcı analizör üretmeye ulama sağlıyor”İlk ve Acil engelleme bahis konusu hastalıklarla mücadelede, gidiş geliş ve iş kazalarında müdahalenin ve ya çözümüm tabii yalnızca indinde ayağını kapsamaktadır. Ancak totaliter indinde yaklaşımla kavga keyif sorunlarında temelli analizör üretmeye ulama sağlar. Doğru indinde ilk ve çabuk engelleme de rahatsızlıkların ve/veya yaralanmaların iyileşmesinde iri ulama sağlayabilir. Öğr. Gör. İlkay Özer, ilk ve çabuk yardımın önemi, yapılması ve yapılmaması gerekenler üzerine bilgilendirmelerde bulundu.

“Doğu engelleme eğitimle mümkün”Öğr. Gör. İlkay Özer, “Herhangi indinde ilçe ve ya hayatı tehlikeye düşüren indinde durumda, keyif görevlileri gelene kadar, yaşamın kurtarılması ve ya durumun şimdi kötüye gitmesini önleyebilmek üzere fenomen yerinde, tıbbi anahtar materyal aranmaksızın bulunan anahtar ve gereçlerle meydana getirilen ilaçlanmamış infaz ilk yardımdır. Gerektiğinde yalnızca fenomen durumunda güvenliği sağlayarak, göz boncuğu nesne yapmadan keyif çalışanlarını durmak de indinde ilk yardımdır. Sağlık Bakanlığı'na ilişkin kuruluşlardan ve bu kuruluşlara ilişkin bilirkişi kişilerden tahsil edilen eğitim sonrası edinilen şehadetname ile akla yatkın engelleme gerçekleştirebilmek ve şehadetname kabul etmek mümkün.” dedi.

“Korunma bilinci geliştiriyor”İlk yardım eğitimi almış olmanın insanoğlu vücudu üzerine bilim sahibi olmayı, avarız yahut afetler karşısında şimdi serinkanlı ve akla yatkın davranabilmemizi sağlayabildiğini kail Öğr. Gör. İlkay Özer, “Sağlık problemi ortaya çıkmadan belki hastalıklara gönül rahatlığı dehalet bilincini geliştirir. Evde ve dışarıda (iş yeri, facia mahali, plajlarda vb.) oluşan çabuk durumlarda, ilk müdahalenin şuurlu indinde biçimde yapılmasını sağlar.” ifadelerini kullandı.

Öğr. Gör. Özer, Acil yardım eğitimi akademi düzeyinde verildiğinden bu bölgede eğitim kabul etmek bundan böyle meraklı indinde keyif personeli kazanmak anlamına geldiğinin altını çizdi. İş yerlerinde sıhhi imdat eğitimi almanın, belki iş kazası, facia ve tehlikelere gönül rahatlığı tılsım alınması, engelleme edilmesi açısından lüzumlu ve İlk yardım Yönetmeliği'nce de zorunlu bulunduğunu belirtti.

“Niyet güzel muhtemel fakat yalnızca güzel kuvve sahn kurtarmaz”İlk yardım eğitiminin kuruluşa sağlayacağı yararlardan bahseden Öğr. Gör. İlkay Özer, “Şirket içre ve haricinde oluşan çabuk durumlarda, ilk müdahalenin şuurlu indinde biçimde yapılmasını, personelin keyif problemi ortaya çıkmadan belki hastalıklara gönül rahatlığı dehalet bilincini geliştirilmesini ve sıhhi imdat eğitiminin insanoğlu yaşamına sunulan önemle koşut olması bilinciyle, çalışanların ilişkin bulunmuş yer aldığı kuruma, şimdi sıcakkanlılık ile bakmasına ve iş veriminin artmasına ulama sağlar” dedi.

Öğr. Gör. Özer, “Profesyonel keyif personelleri haricinde devletimizde fenomen alelacele ve daha sonra yardım ika girişimi olsa bile kusur bilinen, makbul müdahaleler olabiliyor. mesela tutarak nöbetlerinde, koku alma organı kanamalarında, kanamalarda, bayılmalarda ve yaralanmalarda ilkin bu kusur engelleme örneklerini kullanmak mümkün. Niyet güzel muhtemel fakat yalnızca güzel kuvve sahn kurtarmaz. Doğru indinde engelleme gereklidir.“ ifadelerini kullandı.

Son yerine laflarını bitiren Öğr. Gör. İlkay Özer, “Acil indinde gestalt gerçekleştiğinde vatandaşların, “Kendi dirilik güvenliği ve fenomen noktayı güvenliği sağlandıktan sonradan şayet engelleme edebiliyorsa müdahaleye başlamalı edemiyorsa da elden çabuk yardım hattını aramalıdır. Her dü vaziyette da ya ilk yardımcının kendisi ve ya fenomen yerindeki seçilen biri çeşidinden çabuk yardım hattı aranmalıdır” dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

En iyi 3 teknoloji girişimi yatırımcılarla bulaşacak

2022-02-26 14:41 - Teknoloji

Yasin Öztekin: 'Sezon sonu sözleşmem bitiyor, tek hedefim şampiyonluk'

2022-02-24 11:01 - Spor

Emekli imam mefluç eşine yârenlik ve özenle bakıyor

2022-02-24 14:36 - Yaşam

Çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tespiti düşüncesince güzel rasat şart

2022-03-01 11:50 - Sağlık

Schalke, Rus sponsor ile anlaşmasını sonlandırdı

2022-02-28 16:03 - Spor

Türkiye'nin ayrımlı illerinden balıkçılar Samsun'daki mezatta buluşuyor

2022-02-24 13:08 - Ekonomi

Formula 1'de 'Türkiye Grand Prix'si' bilmecesi

2022-02-24 16:14 - Spor

Rusya-Ukrayna Savaşı Türkiye'den güzeşte 'Orta Koridor'un önemini henüz da artırdı

2022-03-01 11:47 - Ekonomi

Türkiye’de sıhhi imdat eğitimi alma zorunluluğu yüzde 1 bile değil

2022-03-01 12:14 - Sağlık

Emekli öğretmen, öğrencisinin kanalıyla felah buldu

2022-02-27 13:14 - Yaşam

İlgili Haberler

Yozgatlı hemşireler deprem dalında esenlik hizmetlerinde fariza aldı

11:07 - Sağlık

Bebeklerin gelişiminde uyudukları düz şişman ehemmiyet taşıyor

11:06 - Sağlık

Deprem bölgesindeki böbrek hastalarına diyaliz desteği

18:07 - Sağlık

Doç. Dr. Pelin Üstüner, 'Skara dönüşen aknenin tedavisi yok'

12:07 - Sağlık

'Travmalar diş sıktırıyor'

18:07 - Sağlık

Günün Manşetleri