'Türkiye-Suudi Arabistan İş ve Yatırım Yuvarlak Masa Toplantısı' Ankara'da yapıldı

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, iş dünyası şekilde Türkiye-Suudi Arabistan arasındaki ticari ilişkilerde ivme tespit etmek düşüncesince çalıştıklarını ve kaybedilen yılları art yöneltmek yerine mücahede etmeyi sürdüreceklerini söyledi.

Ekonomi - 2 yıl önce

Ankara

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın Türkiye ziyareti kapsamında, Türk ve Suudi Arabistan iş dünyası temsilcilerinin katılımıyla, "Türkiye-Suudi Arabistan İş ve Yatırım Yuvarlak Masa Toplantısı", JW Marriott Ankara Oteli'nde gerçekleştirildi.

Olpak, toplantının açılışında meydana getirdiği konuşmada, sonuç senelerde dü dünya ortada kalan yukarı düzem ziyaretlerin iktisat ve iş hayatına müspet yansıması düşüncesince müşterek araya geldiklerini dile getirdi.

İş dünyası kendisine eski devirde ticari ilişkilerde kaybedilen ivmeyi art doğrultmak düşüncesince toplandıklarını tabir fail Olpak, şunları kaydetti:

"Biz, dü ülkenin iş dünyası temsilcileri olarak, ticari ilişkilerimizde kapatmamız müstelzim biraz yılı kaybettik. Şimdi liderlerimiz müşterek aradalar. Onlar siyasal kararlarla önümüzü açacaklar. Biz de kaybettiğimiz yılları art doğrultmak düşüncesince çaba etmeye bitmeme edeceğiz."

Türkiye kılavuz bulunduğu mevzularda ayırt yaratabilir

DEİK/Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi Başkanı Fatih Gürsoy da Suudi Arabistan'a ihracatlarının 2015'te 5 bilyon dolarla zirveye ulaştığını fakat 2020'ye gelindiğinde bütün tecim kütlesinin 4,2 bilyon dolar seviyesine gerilediğini anlattı.

Geçen sene ise ihracatın yüzdelik 92 daraldığını, ithalatın ise yüzdelik 79 arttığını hatırlatan Gürsoy, aradaki ticari dirsek açılmış olsa da bugünküne benzeşim toplantılar vesilesiyle dünkü müşterek baş yapacaklarına inandıklarını söyledi.

Gürsoy, Suudi Arabistan'ın 2030 vizyonunda Türk firmalarının ehemmiyetli arazi tutacağını kaydetti.

Yapılması planlanan Neom Sanayi Şehri ve Cidde-Kızıldeniz planlarına de Türk firmalarının ulama sağlayacağını tamlayan Gürsoy, şöyleki bitmeme etti:

"Suudi Arabistan'ın evcil endüstri hamlesinde, özellikle yapım ve üstencilik kızarmak üzere, ilaç, keyif ekipmanları, gıda, tarım, hayvancılık, gezim ve eğlence, mobilya, araba ve ekipmanları, elektrikli cihazlar ve otomotiv üzere sektörlerde efdal yeteneğe erbap bulunan firmalarımızın çalışan olabileceğini biliyoruz. Ülkemizin, kılavuz konumda bulunduğu mal teknolojileri, sayısal dönüşüm, e-ticaret, start-up ekosisteminde unicorn kuruluşların çıkarılması hikayelerinde da ayırt yaratacağına inanıyorum. Savunma sanayimizin başatlarının Suudlu dostlarımız ile sadece tecim değil, uygulayım bilimi transferi hususunda da bariz bulunduğunu söyleyebilirim. Söz konusu alandaki gizil menfez gerisi edilmemeli."

Gürsoy, Riyad, Cidde ve Suudi Arabistan'ın öbür tecim ve endüstri odaları ile kuma çalışmalara hızlıca aşama atmayı ayrıca Suudi Arabistan Yatırım Otoritesi, lansman ajansları, bariz semt otoriteleri üzere türlü iş örgütleri ile ortaklıklar yaparak iş dünyalarının çapraz hasılata dönüştüreceği işler içinde olmayı istediklerini laflarına ekledi.

"Yatırımların doğacak yıllarda 3'e katlanacağını düşünüyoruz"

Suudi Arabistan Yatırım Bakan Yardımcısı Badr Al Badr da Suudi Arabistan'ın yaşama geçirdiği mega planlara dikkati çekerek, bunların dünya ekonomisinin gelişmesini ve yükselmesini sağladığını tabir etti.

Badr, Suudi Arabistan'da ecnebi yatırımlar düşüncesince teşvikler verildiğini vurgulayarak, "Gıda üretimi, yapım dair Türkiye'de baş döndürücü iri firmalar var. Birçok Türk şirketi devletimizde mukayyet biçimde iş yapıyor. İki dünya ortada yatırımın doğacak yıllarda 3'e katlanacağını düşünüyoruz. Turizm, üretim, ekincilik üzere bölgelerde nice Suudi yatırımcı da Türkiye'de iş yapıyor. Türkiye ile katı baş döndürücü bölgede ekonomilerimizi yetiştirmek düşüncesince teşrikimesai yapacağımıza inanıyorum." dedi.

Suudi Arabistan Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı Ajlan Al Ajlan da hükümetlerin dobra ilişkilerini pekitmek düşüncesince çalışmalarını sürdürdüğünü, Kovid-19 salgını nedeniyle çıkan hesaplı sorunlar, türlü arsıulusal engeller ve para şişkinliği üzere sorunlara fakat bu biçimde huzur koyabileceklerini belirtti.

Toplantıda, besin sektöründe, Naghi Group ile Yaşar Holding, Gesas Food ile AHQ ve UmrahWay ile Ikram Tourism ortada elleme yeti anlaşmaları da imzalandı.

Haftanın Öne Çıkanları

AB: Küresel besin krizinden AB'nin yaptırımları değil Rusya sorumlu

2022-06-21 00:02 - Ekonomi

Yaralı mevcut 4 kurt yavrusu, hususi bakımla yaşama tutundu

2022-06-17 15:02 - Yaşam

İlkokul öğrencileri görmez kollar düşüncesince dünya klasiklerini seslendirdi

2022-06-17 13:03 - Yaşam

Hepsiburada, Kars’taki öğrencilerin karne heyecanına ortak oldu

2022-06-16 15:02 - Eğitim

'Yorgunluk, enerji kaybı ve moral bozukluğu tükenmişlik sendromunun sebebi olabilir'

2022-06-16 19:02 - Sağlık

İtalyanların dünyaca adlı sanlı mozzarella peynirini üretecek Diyarbakırlı hanımlara sertifika

2022-06-21 15:03 - Yaşam

Boccia Milli Takım oyuncusu SMA hastası Havva'nın güdeleme koçu babası oldu

2022-06-18 20:01 - Yaşam

Tarım, ormancılık ve arıcılık 'bal ormanında' buluştu

2022-06-20 12:02 - Ekonomi

'Türkiye-Suudi Arabistan İş ve Yatırım Yuvarlak Masa Toplantısı' Ankara'da yapıldı

2022-06-22 19:04 - Ekonomi

2022 AYT’de Matematik soruları geçen yıla göre daha kolaydı

2022-06-19 16:02 - Eğitim

İlgili Haberler

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları

13:07 - Ekonomi

Şişecam'dan hammadde tedariğinde sürdürülebilirlik sağlayacak mühim yatırım

10:07 - Ekonomi

Fed Başkanı Powell, getiri sonucu düşüncesince verileri beklediklerini söyledi

23:06 - Ekonomi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, AA Editör Masası'na misafir olacak

21:06 - Ekonomi

İngiliz restoran grubu 35'ten çok şubesini kapatmayı planlıyor

20:06 - Ekonomi

Günün Manşetleri