Türk Telekom, 1915 Çanakkale Köprüsü’nü akıllı sistemlerle donattı

Türkiye'nin iblağ yatırımlarındaki dijitalleşmeye katkısını sunan Türk Telekom, Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) projesi kapsamında, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara Çanakkale Otoyolu'nu havi 101 kilometrelik güzergahı acemi evlat teknolojilerle ‘akıllı' bir duruma getird

Teknoloji - 2 yıl önce

Türkiye'nin iblağ yatırımlarındaki dijitalleşmeye katkısını sunan Türk Telekom, Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) projesi kapsamında, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara Çanakkale Otoyolu'nu havi 101 kilometrelik güzergahı acemi döl teknolojilerle ‘akıllı' bir vaziyete getirdi.

Türkiye'nin sayısal dönüşümünün liderlerinden Türk Telekom, değişen teknolojinin sağlamış olduğu imkânları herhangi müşterek bölgede hizmete dönüştürmeyi sürdürüyor. Şirket, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Çanakkale Deniz Zaferi'nin sene dönümü bulunan 18 Mart'ta açılışını icra ettiği 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara Çanakkale Otoyolu'nu akıllı teknolojilerle donattı.

Avrupa'dan Asya'ya ulaşımda uçtan pöç dijitalleşme

Açılışıyla şişman cümbüş meydana getiren ve Avrupa'yı Asya'ya bağlayan transit otoban zincirinin en ehemmiyetli halkası bulunan otoyolun, Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) plan yüklenicisi bulunan Türk Telekom, 101 kilometrelik güzergahı acemi döl teknolojilerle donattı. Verilen bilgiye mucibince şirket, Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) projesi kapsamında, 2023 metrelik mutedil açıklığıyla 'dünyanın en şişman mutedil açıklığına eş asılı köprüsü' olma durumuna eş 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu'nun Ana Veri ve Felaket Kurtarma Merkezleri'nin uygulayım bilimi altyapısını tasarlayarak, projeye katkıda bulundu. Ana Veri ve Felaket Kurtarma Merkezleri'nin teknolojik altyapısı natürel kıyamet ve kazalara; hızlı, can alıcı ve koordineli müdahaleye olanak verecek halde oluşturuldu. 101 kilometrelik geçek süresince mevcut ileti işaretleri (VMS), değişebilir gidiş geliş işaretleri (VTS), hava bilgisi istasyonları ve alıcı altyapısıyla ulaşımda uçtan pöç dijitalleşme sağlandı. Ayrıca, firmanın muvasala ekipleri kabilinden güzergah süresince zırhlı fiber gözlükçü kablo tesisi sağlandı ve kâffesi sistemlerin bütünleşmiş adına çalışabileceği yazışma omurgası oluşturuldu.

“Türkiye'nin ciharıyek yanını millî münakale ağımızla akıllandırıyoruz”

Türk Telekom CEO'su umut Önal mevzuyla ilişik açıklamasında şunları söyledi: “ Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız önderliğinde, tarihe iz bırakacak baş döndürücü ehemmiyetli planlara imza atıldı. Yapılan köprüler, tüneller, otoyollar, mukassem metodlar ile Türkiye, karayolları yönünde da dünyada dayanıklı devletler arasına girdi. Şirket olarak, Türkiye'nin batısında otoban entegrasyonunun ehemmiyetli müşterek halkası ve Çanakkale'nin tanınmış evveliyatına şayan müşterek kitap bulunan 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyol Projesi'ne sağladığımız teknolojiyle alım çalım duyuyoruz. İnsanı merkeze düzlük yaklaşımımızla teknolojiyi esenlik ve kâr bildirmek az daha kullanmaya odaklanıyoruz. Bu çerçevede, Çanakkale Otoyolu ve Köprüsü ilkin edinmek üzere, Karayolları'nın izlemsel planlarında Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) çalışmalarımızla katkımızı ortaya koyuyoruz. Diğer taraftan Türkiye'nin ciharıyek yanı sıra millî münakale ağımızın akıllandırılması düşüncesince çalışılıyor, Akıllı Durak, Akıllı Otopark, Akıllı Kavşak, Plaka Tanıma ve EDS kabil münakale sistemlerinin yaşama geçirilmesine yardım sağlıyoruz.”

Çanakkale ruhuna hususi arama merkezi

Projede 1915 Çanakkale Köprüsü, Marmara Bölgesi ile Kuzey Ege'yi birbirine bağlarken, Malkara-Çanakkale Otoyolu Avrupa'dan Türkiye'nin güneybatısındaki sınai yerlere okunabilen erişimi sağlıyor. Şirket, güreşçi köprüsü ve otoyolun teftiş ve yönetiminin eş güdümlü edileceği arama merkezinin mimarisini, Çanakkale ruhuna makul ‘ay yıldız' konseptiyle tasarlayarak, yürütüm emekleri yaptı. Tüm sahaları izleyen, teftiş ve data kontrolünü sağlayıcı merkezi sistem SCADA altyapısının yazılımları da Türk Telekom'un sorumluluğunda yaşama geçirildi.

Ödeme sistemlerinde akıllı yazılım

Otoyol işletmelerinin müşterek başka ehemmiyetli gereksinim duyan sevap derç sistemlerinin (ÜTS) tahsilat takip edeni kısmında ise Türk Telekom'un kadro firması İnnova'nın Lega-Payflex yazılımları kullanıldı. Tüm ifa sistemleri ve kasacı entegrasyonları bu yazılım üstünden kurgulandı. Kesintisiz sevap derç işlemini bildirmek az daha geçek süresince konumlandırılan fiber gözlükçü altyapısının yanı sıra gişeler, data merkezleri ve bankalar ortada TTVPN altyapısı kuruldu.

Haftanın Öne Çıkanları

Arda Güler ilk golünü kaydetti

2022-03-13 22:00 - Spor

Fotoğraf meraklısı diş hekimleri, keyif mensuplarının Kovid-19 mücadelesini görüntüledi

2022-03-14 12:22 - Sağlık

Türk cerrah 17 ülkede hekimleri eğitip küçüklere felah dağıttı

2022-03-14 11:55 - Sağlık

Nef Stadyumu derbiye hazır

2022-03-14 15:29 - Spor

TOGG eksi 40 derecede test edildi

2022-03-14 15:00 - Teknoloji

Yoğun bakımda memur doktor eş zorlukların üstesinden dostça geliyor

2022-03-13 14:12 - Yaşam

Esenler'de Bilal Sonses rüzgarı esti

2022-03-17 09:29 - Magazin

Türkiye'nin önceki tank ihracatı tamam, devamı gelecek

2022-03-14 13:40 - Ekonomi

Hem hekimlikte hem sporculukta çiğin omuza çalışıyorlar

2022-03-14 12:30 - Yaşam

İş sağlığı ve güvenliğinde İş Bankası’na uluslararası ödül

2022-03-17 13:25 - Ekonomi

İlgili Haberler

Togg ön sipariş dönemini benzeyen tarihte başlatacak

03:06 - Teknoloji

Dünya genelinde Twitter'a erişim sorunu yaşanıyor

22:06 - Teknoloji

Türk denizcileri Antarktika kıtasında batimetrik takdir yaptı

16:07 - Teknoloji

Hırvatistan'dan Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'ne fevk düzem ziyaret

00:05 - Teknoloji

T3 Vakfı hile ve aktiflik çadırında geleceğe imge olmaya bitmeme ediyor

20:06 - Teknoloji

Günün Manşetleri