Türk kadın öğretim üyesi ve gezgin Asil Özbay motosikletiyle biricik başına Afrika'yı turluyor

Avrupa ve Asya'nın kavi rotalarında motosikletiyle henüz önceki on binlerce kilometre kere katetmiş Türk gezgin ve öğretim üyesi Asil Özbay, "Bir kadının bakış açısından Afrika" dokümanter projesi kapsamında motosikletiyle yegâne başına Afrika yurtlarını turluyor.

Yaşam - 2 yıl önce

Johannesburg

Haziran 2021'de Kenya'dan başladığı yolculuğunda şimdiye denli motosikletiyle kıtanın doğusundan lodos ucuna aşırı sayıda ülkeyi dolaşan Özbay'ın sıradaki rotasında, Afrika'nın lodos Atlantik kıyılarındaki devletler arazi alıyor.

Özbay, bu seyahatinde henüz öncekilerde bulunduğu derece hepsi kere serüvenini toplumsal iletişim araçları hesaplarından derneşik paylaşmaya bitmeme ederken, bu süreçte çekmiş bulunduğu görsellerle Afrika'yı Türk hanımının bakış açısından anlatacak ortak dokümanter hazırlamayı planlıyor.

Aynı sürede İstanbul Gedik Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde Öğretim Görevlisi bulunan Özbay, bu seyahat yoluyla Afrika ile Türkiye arasındaki bilimsel niteliği bulunan bağların güçlendirilmesine de ulama sağlamayı amaçlıyor.

"Beni kendimle buluşturan değişik ortak yolculuk"

Özbay, "herkesin gitmediği" kıtanın derinliklerine motor sırtında uzanan bu yolculukta yaşamış bulunduğu deneyimleri ve edinmiş bulunduğu tecrübeleri, AA muhabirine anlattı.

Daha önceki Fas çöllerinden Himalaya Dağları'na aşırı sayıda değişik rotada on binlerce kilometrelik motor yolculuğu deneyimine cemaat Özbay, "Her ortak rota, beni kendimle buluşturan değişik ortak seyahat derece geliyor." dedi.

Özbay, Afrika seyahatine başlamadan önceki başta düzenlilik hikayelerinde duyduğu tereddütlere ayraç ederek, "Tehlikeli olacağını düşünüyordum lakin mükemmel bilakis Afrika seyahati, şimdiye denli benim en emniyetli ve yuvamda hissettiğim yolculuklardan birisi oldu." ifadesini kullandı.

Afrika rotasında en faziletkâr maliyet konaklama

Beklediğinin bilakis en aşırı konuşu açıdan müşkül çektiğini aktaran Özbay, Afrika rotasının şimdiye denli görmüş bulunduğu en fiyatlı rotalardan birisi bulunduğunu belirtti.

Özbay, Botsvana derece birtakım devletlerde sayı farkı konaklama maliyetinin gecelik 1000 Türk lirasını bulabildiğini aktararak, kıtayı görüşme etmeyi planlayan gezginlere akıllıca fiyatlı ve emniyetli dinlenme kampı sahalarından faydalanabilmeleri düşüncesince çadırlarını yanlarında getirmelerini referans etti.

Kenya'dan başladığı Afrika yolculuğu kapsamında şimdiye denli motosikletiyle biricik başına Tanzanya, Zambiya, Zimbabve, Botsvana, Mozambik ve Güney Afrika'yı görüşme ettiğini bildiren Özbay, sıradaki güzergahının Namibya ve Angola bulunduğunu kaydetti.

"Afrika'da devir algısı hakkıyla farklı"

Asil Özbay, bu devletlerin gelişigüzel birinde birbirinden iyi hatırat yaşadığını söyleyerek, "Afrika'da şu anne denli gezdiğim devletler arasından beni en aşırı etkileyen Tanzanya oldu." dedi.

Afrika insanının şimdiye denli namına gelişigüzel daim zait yaklaştığını vurgulayan Özbay, Afrikalıların kendisinin yaşama bakışını değiştirdiğini dile getirdi.

Özbay, yaşamış bulunduğu deneyimler üstünden Afrika'da devir teriminin dünyanın arka kalanından değişik bulunduğu kararına vardığını belirterek, şunları kaydetti:

"Burada işler, az buçuk ağır ilerleyebiliyor. Bir keresinde Botsvana'da konakladığım kavuşum kabul töreni görevlisiyle piyasaya baş başa gitmeyi kararlaştırdık. Yol parasını ego karşılayacaktım. Görevli, 'Çok yakın, 5 dakika sürer, yürüyelim.' dedi. Yürüyüşümüz kısaca 1,5 sayaç sürdü. Afrika'da devir algısı hakkıyla de farklı."

"Buraya gelirseniz banko nadim olmazsınız"

Afrika'nın birtakım bölgelerindeki sinirli yöntemler dolayısıyla zorlansa da Afrika insanının yardımseverliğiyle bu güçlüklerin üstesinden geldiğini vurgulayan Özbay, "Mesela ortak keresinde sırtında ve karnında bebeklerini haiz Afrikalı ortak kadın, bana iane etmeye gelip hal böyle olunca 350 kiloluk motoru itmeye çalışmıştı. Benim düşüncesince aşırı etkileyiciydi." sanarak konuştu.

Özbay, Afrika'yı motosikletle gezmeyi planlayanlara banko ve ilk evvela hevesli ortak motor eğitmeninden emniyetli sürüş eğitimi almalarını referans ederek, güvenliğin ise bir aşırı ülkede iri ortak ziyan bildirme etmediğini kaydetti.

Afrika insanının gözlerinde bulmuş bulunduğu insancasına bakışın kendini aşırı etkilediğini vurgulayan Özbay, "Bence dünyada görülebilecek en iyi kıta, en iyi devletler Afrika'da. Buraya gelirseniz banko nadim olmazsınız." ifadesini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Sanayi kenti Kocaeli'de işletmelerin verimliliği 'model fabrika' ile artırılacak

2022-02-18 12:21 - Ekonomi

Türk kadın öğretim üyesi ve gezgin Asil Özbay motosikletiyle biricik başına Afrika'yı turluyor

2022-02-18 12:29 - Yaşam

Kangal köpeği ve koyunu ayrımsız merkezde yetiştiriliyor

2022-02-14 15:40 - Yaşam

Almanya'da tarım ürünleri üretici fiyatlarında 2011'den beri en erdemli artış

2022-02-14 16:29 - Ekonomi

Turkcell, dijital dönüşüm çalışmalarına SAP Türkiye teşrikimesai ile ivme kazandırdı

2022-02-14 16:11 - Ekonomi

Bahçeşehir Koleji yeni kampüsünü Hatay Dörtyol’da açıyor

2022-02-16 12:43 - Eğitim

Malatya yeni bir hastaneye daha kavuştu

2022-02-15 14:21 - Sağlık

Sağlıkçılar 88 yaşındaki Fatma nineyi etkilemek düşüncesince karlı yöntemleri aştı

2022-02-14 12:25 - Yaşam

Şarkıcı Şafak Sönmez'den anlamlı bağış

2022-02-15 16:55 - Magazin

Okula bitmeme problemi 'müzik' ile erir öğrenciler müzisyen edinmek istiyor

2022-02-15 14:17 - Yaşam

İlgili Haberler

Şanlıurfa'da esirgeme altındaki ceylanlar depremi kayıpsız atlattı

13:06 - Yaşam

Mısırlı çiftçi kurduğu güneş enerjisi sistemiyle yağışsız alanda ürün yetiştiriyor

12:08 - Yaşam

Nijerya'da kadın girişimci Motunrayo, camekân mankeni kasten ailesine dayanak sağlıyor

21:07 - Yaşam

Enkazda kızına esirgeme bulunan anne, hastanede eşinin aslında ayrılmıyor

20:07 - Yaşam

Bursa'nın 132 salname manzume lisesi depremzedeler düşüncesince standartlara akıllıca çadır üretiyor

19:06 - Yaşam

Günün Manşetleri