Togolu kadın taksi şoförü Olympio mesleğiyle ön yargıları yıkıyor

Togo'da kadın taksi şoförü Olympio, mesleği sebebiyle ön yargıları yıkarak, hanımefendilerin da herhangi bir mesleğin üstesinden gelebileceğini belirtmek istediğini söyledi.

Yaşam - 3 yıl önce

Dakar
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Togolu kadın taksi şoförü Olympio, mesleğiyle ön yargıları yıkıyor

Togo'nun başkenti Lome'de trafiğe çıkan 4 kadın taksi şoföründen bir tanesi bulunan Felicite Kafui Olympio, AA muhabiriyle hem şehri dolaştı bununla beraber mesleğine ne başladığını ve alıcıların tepkilerini anlattı.

Sosyal medyada görmüş olduğu ortak iş ilanına başvurarak işe başladığını tamlayan 29 yaşındaki Olympio, halihazırda 3 senedir taşıt kullandığını kaydetti.

Olympio, "Facebook'ta kadın taksi şoförü arandığına bağlı ortak iş ilanı gördüm ve başvurdum. Sadece hanımları işe alıyorlardı. İşin enteresan tarafı, bu firmanın sahibi de ortak erkek. Kadınların ev işleri yahut mutfakla ilgilenmekten elan fazlasını yapabileceğine mümin ortak patronumuz var. Toplamda 4 kadın şoförüz. Bizim dışımızda da taksicilik önleyen kadın yok. Hepimiz evcil dillerin birlikte hem İngilizce hem Fransızca biliyoruz." sanarak konuştu.

Yaklaşık 5 aydır taksicilik yaptığını tamlayan Olympio, bugüne genişliğinde negatif tek repertuvar yaşamadığını, bilakis kadın koca ayırt etmeksizin tamamı alıcıların kadın şoförle elan şen ettiklerini dile getirdi.

Olympio, "Aracıma binen alıcılar taşıtçı koltuğunda beni görür görmez şaşırıyorlar, gülümsüyorlar. Aynı sürede ön yargıları da yıkmış oluyoruz. 'Demek ki hanımlar değme mesleği yapabilir' diyorlar. Bu yönüyle de mesleğimi seviyorum." dedi.

Aile üyelerinin de taksi şoförlüğü yapacağını duyduğunda ilkin özellikle baş döndürücü şaşırdıklarını tamlayan Olympio, ondan sonra namına cemi dayanaklık kılmak olduklarını vurguladı.

Mesleğini baş döndürücü sevdiğinin altını çizen Olympio, "Şu an bekarım lakin evleneceğim bireyin mesleğimi bildirme etmesi lazım. Bu elden ortak cümle değil, hanıma bulunan bakışla da, zihniyetle de ilgili." dedi.

Olympio, özellikle Afrika kıtasında kazanmak az daha tamamı hemcinslerine şu tavsiyeleri verdi:

"'Taksicilik kadın mesleği değil' diyorlar, bunlara kulak asmayın. 'Kadınlar kırılgandır, hakeza işleri yapamaz' kabil klişelere inanmayın. Bunların hepsini yıkabiliriz. Eğer ortak obje gerçekleştirmek istiyorsanız şahısların ne söylediğine aldırmadan deneyin. Belki sevmeyeceksiniz yahut size uyarınca olmadığını anlayacaksınız lakin ilkin uygulamanız lazım. Ben de önceleri az buçuk endişeliydim, korkmuştum. Evet taşıt kullanıyordum lakin taksicilik apayrı ortak deneyimdi, müşterilerle ne olacak sanarak düşündüm. Ama ilkin haset atlattıktan sonraları sevdiğime değişmeyen verdim ve bitmeme ettim. Sadece kadın olduğunuz düşüncesince kendinizi kısıtlamayın, 'ben yapamam' demeyin, en azından ortak kez deneyin."

"Kadınların taksi işine baş döndürücü akla yatkın bulunduğunu gördük"

Olympia'nın çalışmış olduğu ve elden hanımefendilerin istihdam edilmiş olduğu hususi taksi uygulaması "Ouii Drive" şirketinin sahibi Nazaire Nagbe de Togo'da hanımefendilerin ekonomiye rical kadar, ayrıca elan ortak tomar yardım sağladığını söyledi.

Nagbe, hanımefendilerin bu genişliğinde çelimli anabolizma edilmiş olduğu ortak toplumda taksicilik kabil ortak mesleğin de denenebileceği fikrinden hareketle bu firması kurduğunu kaydetti.

"Kağıt üstünde değme ne genişliğinde benim girişimim şekilde görünse de burada kararları hanımlar alıyor, günah kadınlarda. Ben elden onlara bu aşamada dayanaklık kılmak sağlıyorum." diyen Nagbe, işin sahibinin taşıtçı koltuğuna oturan hanımlar bulunduğunu dile getirdi.

Nagbe, hayattaki gayrı hususi taksi uygulamalarını da incelediğini belirterek, şöyleki bitmeme etti:

"Birçok ülkede bu tür taksi uygulamaları mevcut ve bunların iri ortak bölümü dokunca ediyorlar. Zarar fail şirketleri incelediğimde şoförlerinin tamamının koca bulunduğunu gördüm. Kadınları bu düzene müdahale ettiğimizde gördük ki vasıtalar tamamen tertemiz, bakımı güzel yapılıyor, müşterilerle ilgiler baş döndürücü iyi, ilçe payı bulunmayan denecek genişliğinde az, sevinme payı baş döndürücü yüksek. Kısacası hanımlarla değme obje baş döndürücü elan güzel gidiyor. Kadınların taksi işine baş döndürücü akla yatkın bulunduğunu gördük. Dolayısıyla hakeza ortak işe envestisman yapmaktan da sonuç aşama memnunum."

"Bir gündüz İstanbul'a da gelebiliriz"

Nagbe, kadın şoförlerin mutlak otel müşterilerine fariza verdiğini, sokaktan geçici almadıklarını kaydetti.

Sadece otellerle çalışmış oldukları düşüncesince alıcıların ki olduğu, nereye gittiği kabil detayların bilindiğini kaydeden Nagbe, böylecene kadın şoförlerin güvenliğinin de sağlandığına dikkati çekti.

Nagbe, "İleride Senegal, Mali, Fildişi Sahili kabil devletlerde hanımları bu sektörde istihdam kılmak istiyoruz. Hatta ortak gündüz İstanbul'a bu uygulamayı getirebiliriz, sebep olmasın?" sanarak konuştu.

Şimdilik 4 kadın şoförle çalıştıklarını anlatım fail Nagbe, amaçlarının ortak nesli taksi şoförlüğü dair terbiye kılmak bulunduğunu laflarına ekledi.

Haftanın Öne Çıkanları

MediaMarkt Startup Challenge yarışmasının kazananları belli oldu

2021-10-23 12:44 - Ekonomi

Fatih Terim: 'Penaltı dahil böyle pozisyonları atamıyorsanız öyleyse kaybedeceksiniz'

2021-10-26 00:04 - Spor

Almanya kalan enerji fiyatlarını takibe aldı

2021-10-20 16:15 - Ekonomi

Küresel iklim değişikliği kuşların barhana ve konaklama zamanlarını da değiştirdi

2021-10-21 12:29 - Yaşam

Haier'in Eskişehir'deki 85 milyon avroluk yatırımı 1600 insana istihdam sağlayacak

2021-10-24 10:34 - Ekonomi

Fatih Terim: 'Penaltı dahil böyle pozisyonları atamıyorsanız bu halde kaybedeceksiniz'

2021-10-26 00:04 - Spor

KARDEMİR, demir hat tekerleği ihraç edecek

2021-10-20 13:15 - Ekonomi

Vanlı dağcılar Süphan ve Nemrut dağlarında şahika yaptı

2021-10-25 13:34 - Yaşam

Atıl tarla hobi bahçesi olacak

2021-10-22 10:15 - Ekonomi

1 bilyon avroluk bonservisle sözleşmesi yenilendi

2021-10-21 09:24 - Spor

İlgili Haberler

Şanlıurfa'da esirgeme altındaki ceylanlar depremi kayıpsız atlattı

13:06 - Yaşam

Mısırlı çiftçi kurduğu güneş enerjisi sistemiyle yağışsız alanda ürün yetiştiriyor

12:08 - Yaşam

Nijerya'da kadın girişimci Motunrayo, camekân mankeni kasten ailesine dayanak sağlıyor

21:07 - Yaşam

Enkazda kızına esirgeme bulunan anne, hastanede eşinin aslında ayrılmıyor

20:07 - Yaşam

Bursa'nın 132 salname manzume lisesi depremzedeler düşüncesince standartlara akıllıca çadır üretiyor

19:06 - Yaşam

Günün Manşetleri