Sivas'ta ev kedilerinin 'toksoplazma paraziti' bulaştırıp bulaştırmadığı araştırıldı

Cumhuriyet Üniversitesindeki çalışmada, kedi beslemeyen grupta yüzdelik 44 toksoplazma parazitine ilişkin enfeksiyon saptanırken, kedi besleyen grupta ise bu oranın yüzdelik 22'ye indirilmiş olduğu belirleme edildi.

Sağlık - 3 yıl önce

Sivas

Sivas'ta birlikte akademisyen ile baytar hekimin, toksoplazma parazitinin ev kedilerinden şahıslara bulaşıp bulaşmadığıyla ilgilendiren bilimsel çalışmasının kararı açıklandı.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Tıp Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Duran Ataş ve baytar doktor İbrahim Özmen, kedilerden şahıslara toksoplazma parazit geçişi olup olmadığını aramak üzere kısaca 1 sene ilk bilimsel çalışma başlattı.

Üniversitede acele konusu bulunan çalışmayla evinde kedi besleyen kişilerden tahsil edilen çağ örnekleri ile beslemeyenlerin çağ örneklerinde toksoplazma parazitinin görülme sıklığı araştırıldı.

Özmen, gazetecilere meydana getirdiği açıklamada, el ortada "kör fail parazit" halinde aşina toksoplazmanın, topraktan, sudan, kedi dışkısından, jale et ve sütten bulaşabilen birlikte parazit çeşidi bulunduğunu belirterek, "Medyada ve el gözetiminde genel anlamda yalnızca kedilerden bulaştığı anlamında birlikte idrak var. Biz bunun karşı Doç. Dr. Ahmet Duran Ataş hocamızla birlikte çalışma yaptık." dedi.

Çalışmada kedi besleyen ile beslemeyen halinde dü değişik kol oluşturduklarını ve 182 insandan çağ örneği alındığını özetleyen Özmen, "Bunun 91'i minimum 1 senedir evinde kedi besleyen, gayrı 91'i de kediyle on paralık teması olmamış, baytar kliniği yada melce kadar yerlerde çalışmamış kişiler. Kan alıntı sürecinde, randevuları dü grubun birbiriyle çakışmayacağı halde verdik. Çalışmanın imtihan evresi ise SCÜ Tıp Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Laboratuvarı'nda 'Elisa testi' yöntemiyle yapıldı. Çalışmaya başlamadan ilk gine ayrımsız üniversitenin töre bilimi kurulundan da girişimsel diploma alındı. Daha sonradan da hakem heyeti uğrunda sürüldü ve onama gördü." diyerek konuştu.

Özmen, bilimsel çalışmayla kedi beslemeyen grupta yüzdelik 44 oranında toksoplazma parazitine ilişkin enfeksiyon saptadıklarını, kedi besleyen grupta ise bu rakamın yüzdelik 22'ye indiğini gözlemlediklerini dile getirerek, şunları söyledi:

"Bu son elbette bahis konusu parazitin kedilerden bulaşmadığı anlamına gelmiyor. Fakat gayrı bulaş yollarının kediyle bulaş noktasına gereğince şimdi riskli olduğunu, en azından kediyle temasın şimdi çok birlikte riziko oluşturmadığını ortaya koyuyor. Bu bağlamda kedisi bulunan hayvanseverlerin gönlüne su serpmiş oluyoruz. Yine de tedbiri doğrudan tutmak namına kedilerin kumları temizlenirken yada aşıları yapılırken uyanıklık edilmeli."

Haftanın Öne Çıkanları

'Lodos mideyi vurabilir'

2021-12-01 13:15 - Sağlık

IMF, faziletli enflasyonu arızi görüyor

2021-12-06 22:29 - Ekonomi

Akkök Holding’den ‘Kadın Enerjisi’ projesi

2021-12-01 13:55 - Ekonomi

Türk doktorların uyguladığı 'kronik meme iltihabı tedavisi' tababet yaşamına dayanıklı oldu

2021-12-03 12:25 - Sağlık

Misafirlerini öz tasarladığı 'dönen ev'de ağırlıyor

2021-11-30 12:16 - Yaşam

Tahkim Kurulu'ndan Ahmet Nur Çebi'ye ret

2021-12-03 21:03 - Spor

'Omicron tam aşılanmamış herkesi etkileyebilir'

2021-12-03 10:54 - Sağlık

Kar ve sisle kaplanan Ağrı drone ile görüntülendi

2021-12-02 15:45 - Yaşam

Hastaneden oksijen cihazı ile taburcu olan vatandaş pişmanlığını böyle duyurdu

2021-11-30 17:55 - Sağlık

25. Aydın Doğan Vakfı ödülü Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci'ye verildi

2021-12-01 09:28 - Teknoloji

İlgili Haberler

Yozgatlı hemşireler deprem dalında esenlik hizmetlerinde fariza aldı

11:07 - Sağlık

Bebeklerin gelişiminde uyudukları düz şişman ehemmiyet taşıyor

11:06 - Sağlık

Deprem bölgesindeki böbrek hastalarına diyaliz desteği

18:07 - Sağlık

Doç. Dr. Pelin Üstüner, 'Skara dönüşen aknenin tedavisi yok'

12:07 - Sağlık

'Travmalar diş sıktırıyor'

18:07 - Sağlık

Günün Manşetleri