Sivaslı eli uz 20 senedir iğneyle kuyu kazar kadar ahşaba avlu veriyor

Sivas'ta canlı Süleyman Daştan, Selçuklu ve Osmanlı eserlerinden ilham alınarak camiler düşüncesince başlı kullanılmadan minber ve mihraplar, ev ile iş bölgeleri düşüncesince de ayrışık ahşap mahsulat yapıyor.

Yaşam - 3 yıl önce

Sivas

Ahşap oyma ustası 42 yaşındaki Daştan, İhramcızade Kültür ve Sanat Merkezi'ndeki ıvır zıvır möble atölyesinde, ayrışık desen ve motifleri, iskarpela yardımı ile ağaca sabırla milimetre milimetre işliyor.

Çocuk yaşlardan bu yana ahşapla iç içe olan, Cumhuriyet Üniversitesi Sivas Meslek Yüksekokulu Desinatörlük Bölümünden izinli Daştan, motif, desen, dizayn ve kitabet hesabına almış bulunduğu terbiye bilimi bilimi sebebiyle ibdai asar ortaya koyuyor.

Daştan, AA muhabirine, kestirmece 20 senedir yürütme etmiş bulunduğu ve unutulmaya beniz tutmuş ahşap oyma sanatını doğacak kuşaklara aktarmaya çalıştığını söyledi.

Babasının ahşap ticareti yapması zımnında bu işe yatkınlığının bebek yaşlara dayandığını tamlayan Daştan, "Ahşabın kokusuna, dokusuna bulunan yatkınlığımız çocukluğa dayanıyor. Üniversite yıllarında ortak vesileyle talebelik hayatımda başladığım ahşap sanatını, mektep bittikten sonraları hevesli şekilde yürütme etmeye başladım. O güneş bugündür bu işi yürütüyorum." dedi.

Daştan, el sanatları dizaynı hesabına terbiye bilimi bilimi yaptığını aktararak, "Aslında ahşap hesabına ortak büro okumadım lakin ahşabın art planında, mutfağında bulunan çizim ve dizayn hesabına terbiye bilimi bilimi aldım. Bizi ahşapta elleme kılan da bu he zaten. Yoksa ahşap oymayı fail baş döndürücü isim var. Eğitimim, ahşaba uygulayacağım desenleri, nite tasarlanır, nite yapılır, nite çizilir hesabına oldu. O nedenden dolayı beni ahşapta kandırıcı kılan da bu oldu." sanarak konuştu.

Endüstriyel makinelerin koyu biçimde yaşamın gelişigüzel dalında kullanıldığını, kendisinin ise anadan görme metodlar kullandığını kail Daştan, şu biçimde bitmeme etti:

"Geleneksel açıdan iskarpelalarımızı kullanarak bu işi yürütüyoruz. Bir sandığı 6 ayda bitirdim, makineyle işlenmiş olsa ortak günde biraz parça yapılacakken el oymasıyla, iğneyle kuyu kazarak 6 ayda öyle tamamlayabildim. Bizim işi de elhak manalı ve dobra kılan da elle yapılmaktadır olması. Benim düşüncesince ahşap ortak tutku, doğrusu tek nedamet duyduğum, bu işi nite yapıyorum söylediğim an olmadı. Bilakis iş zorladıkça şimdi baş döndürücü motive oluyorum. Hep bizi zorlayıcı işler gelsin, onları yapayım istiyorum. Yani yapılamamış olanı yapmak, başarılamamış olanı muvaffak olmak beni şimdi bahtiyar ediyor, güdeleme sağlıyor."

"Eserlerimde Selçuklu, Osmanlı ve Türk motifleri kullanıyorum"

En baş döndürücü övündüğü eserlerin camilere yapmış bulunduğu mihrap, minber ve bap süslemeleri bulunduğunu tamlayan Daştan, "Bu asar beni şimdi bahtiyar ediyor ve gelişigüzel seferinde aradan seneler eski olsa da onlara bakmak, görmek, onlara değinmek bana şimdi ezgi veriyor." ifadelerini kullandı.

Daştan, eserlerinde genel açıdan Osmanlı ve Selçuklu motifleri kullandığını dile getirerek,"Yaşadığımız bölge, yaşadığımız coğrafya Selçuklu şehri bulunduğu düşüncesince çoğu kez Selçuklu ve Osmanlı ağırlıklı motifler kullanıyorum. Türk motiflerini koyu kullanıyorum. Selçuklu'nun bezemelerde, taşlarda ve sin taşlarında kullandığı motifler şimdi baş döndürücü hoşuma gidiyor." dedi.

Mesleğin en iri problemininin şakirt bulamamak olduğuna aksan fail Daştan, şu biçimde bitmeme etti:

"Kurslar düzenliyoruz ve yüzlerce isim pırtı yaptırıyor. Kursa gelenlerin iri çoğunluğu manzume sahibi insanlarken maatteessüf işi olmayanlar sanat dallarına yönelmiyor. Bu sanatın unutulması ve doğacak kuşaklara aktarılması hesabına çirkin ortak durum. Kursa mevrut kişilerin hepsinin kolunda elhak kalburüstü bilekliği mevcut ve uğraşı şekilde geliyor. Gönül isterdi ki esas açıdan bu işi öğrenip, bu işten atlatmak kazanıp, bu işi doğacak kuşaklara aktarma etmek hesabına uğraş verici çoluk nesil buraları yeğleme etsin. O açıdan başağrısı oluyor, kursiyer çok, şakirt yok. "

Daştan, en iri hayalinin ise UNESCO "Dünya Kültür Miras Listesi"nde arazi düzlük Divriği Ulu Cami'nin gündüz batısı kapısındaki süslemeyi yüzdelik 50-70 oranında küçültüp ahşaba aktarma etmek bulunduğunu laflarına ekledi.

Haftanın Öne Çıkanları

Nadir görülen şah damarındaki tümör operasyonla alındı

2021-11-24 14:49 - Sağlık

Elektrikte kademeli tarifeyle ev tüketicisine denktaş dayanak sağlanması amaçlanıyor

2021-11-24 11:39 - Ekonomi

Vücutta hızla yayılıyorsa kanserin habercisi olabilir

2021-11-25 09:39 - Sağlık

Otizmli Muhammet ve ailesi hususi eğitimle 'iyileşme' luğu yaşıyor

2021-11-20 14:50 - Yaşam

Japonya korona virüs aşılamasında liderliğe yükseldi

2021-11-19 10:15 - Sağlık

Osman eli uz 8 yaşlarında başına geçmiş olduğu ocakta sıhhatsiz asırdır demire biçim veriyor

2021-11-18 13:18 - Yaşam

Dünya şampiyonu Toprak Razgatlıoğlu'nun giranbaha mülevven yarışma tulumunun hikayesi

2021-11-22 18:19 - Spor

Manisa'daki 91 salname enstitü kuraklığa mukavim asma geliştirecek

2021-11-23 12:10 - Teknoloji

Engelli erat anadan görme el sanatlarıyla hem üretiyor hem sosyalleşiyor

2021-11-23 12:01 - Yaşam

Sahte ve çalıntı altınla başa çıkamayan kuyumcular 'ihbar hattı' grubuyla haberleşiyor

2021-11-18 14:48 - Ekonomi

İlgili Haberler

Şanlıurfa'da esirgeme altındaki ceylanlar depremi kayıpsız atlattı

13:06 - Yaşam

Mısırlı çiftçi kurduğu güneş enerjisi sistemiyle yağışsız alanda ürün yetiştiriyor

12:08 - Yaşam

Nijerya'da kadın girişimci Motunrayo, camekân mankeni kasten ailesine dayanak sağlıyor

21:07 - Yaşam

Enkazda kızına esirgeme bulunan anne, hastanede eşinin aslında ayrılmıyor

20:07 - Yaşam

Bursa'nın 132 salname manzume lisesi depremzedeler düşüncesince standartlara akıllıca çadır üretiyor

19:06 - Yaşam

Günün Manşetleri