Saat ve çiftteker parçalarını cıvıl cıvıl heykellere dönüştürüyor

Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi faziletkâr lisans talebesi Mustafa Tuğrul, saat mekanizmalarını ve çiftteker parçalarını kullanarak metal heykeller yapıyor.

Yaşam - 3 yıl önce

Eskisehir

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü erdemli lisans talebesi Mustafa Tuğrul, kalık saat mekanizmaları ve çiftteker parçalarını neşeli heykellere dönüştürüyor.

Metalden mermere, mobilyadan global satı meydana getirilen iş yerlerine aşırı sayıda çalışkanlık kolunda işletmenin bulunmuş olduğu Baksan Sanayi Sitesinde metal oluk üretimi meydana getirilen müşterek dükkanda konuşma eserleri ortaya çıkarılıyor.

Lisans öğrenimi esnasında da metal heykellerle uğraşan Tuğrul, metal oluk üretimi meydana getirilen işletmede namına ayrılan kısımda türlü asar yapıyor.

Heykeldeki durağanlık algısını fark etmek düşüncesince emektar saatlerin çarklarını, bisikletlerin pedalları ile zincirlerini ve birtakımı dişli parçalarını kullanan Tuğrul, şimdiye derece 10 neşeli yontu tasarladı. Tuğrul'un insanoğlu ile at, turna kabil efsanevi figürlerinden oluşan eserleri fuar ve sergilerde dikkati çekiyor.

Mustafa Tuğrul, AA muhabirine, atılmış metallerden betili heykeller yaptığını söyledi.

Çocukluğunda namına tahsil edilen oyuncukların içini merakla açtığını tamlayan Tuğrul, şu şekilde konuştu:

"Oyuncakların mekanizmalarını kurcalardım. Nasıl cereyan ettiklerini, elbette döndüklerini hesaplamaya çalışırdım. Bu meşguliyet henüz sonraları dobra sanatlar lisesine başlamamla resimle, sonrasında da heykelle henüz meraklı müşterek boyuta geçti. Heykelde akışmaz fikrini ve algısını az buçuk da bozmak düşüncesince neşeli eserleri yeğleme ettim. Hareketli heykellerde de çoklukla atılmış malzemeler kullanıyorum. Mutfak malzemeleri, çatal, bıçak, kaşık... Onun haricinde otomobil parçaları, çarklar, dişliler, rulmanlar, bobinler aşırı müşterek tomar obje olabiliyor. Duvar saati parçaları... Onların içerisindeki düğü mekanizmalar aşırı hoşuma gidiyor. Çarklar ve dişliler, onların yerleşimleri, hesaplamalar, bunları heykelde gitmek da ayrı müşterek heyecan, beğeni veriyor. Yıllardır gerçekte mevcud müşterek mekanizmayı işlevinin dışında, tarihi belirtmek namına müşterek konuşma yapıtı üstünde görsel müşterek algıyla arz etmek seyirci düşüncesince de ayrımlı oluyor."

"Kinetik yontu gerçekleştirmek mühendislik bilgisi de gerektiriyor"

Tuğrul, akışmaz heykele gereğince sanatseverlerden henüz müşterek tomar uyanıklık gören kinetik heykelin akıbet zamanlarda ortaya çıktığına ayraç etti.

Yaptığı kinetik heykelleri sanatseverlerin cereyan ettirme olanağı bulduğunu özetleyen Tuğrul, şunları kaydetti:

"Böylece heykele de dahil etmiş olmakta aslında. Bunu seviyorum zira seyirci de o heykele katılıyor. Aslında kinetik heykellerin inşası henüz zor. Çünkü yontu bilgisi haricinde mühendislik bilgisi de gerektiriyor. O otomobil parçalarının, çarkların, dişlilerin, zincirlerin yerleştirilmesinin hesaplamaları sağlam de emeksiz olmuyor. Bedenen bitkinlikten aşırı fikren müşterek yorgunluğa girişmiş oluyorsunuz, kinetik yontu yapmış olduğunuz zaman. Çok müşterek tomar uğraşıyorum. Mekanik mühendisliği ile de alakadar olmak gerekiyor. Bazı parçaları cereyan yol açmak düşüncesince mekanik mühendisliği ile ilgilendiren türlü tezleri ve yazıları okuyorum. Bugüne derece tahminî 10 kinetik yontu yaptım. İnsan figüründe yaptığım da ha efsanevi figüründe kullandığım da oldu. Aslında ikisi de kinetik yontu düşüncesince aşırı yatkın."

Tuğrul, şişman heykellerin çoğu kez atılmış malzemelerden yararlanıldığı düşüncesince 1000'den müşterek tomar parçadan oluştuğuna değinerek, kinetik heykelleri aşırı şişman boyutta yapmadığından henüz az zerre kullandığını laflarına ekledi.

Haftanın Öne Çıkanları

MAÇ ANLATIM! Royal Antwerp FC Fenerbahçe maçı

2021-11-04 23:48 - Spor

Vanlı İrem kıraat isteğini 'boş tuval'le anlattı

2021-11-04 13:49 - Yaşam

Fayçal Fajr: 'Takımın en çalışkanı Uğur Çiftçi'

2021-11-02 22:38 - Spor

Fidanlı'nın fidanları dünyaya dem oluyor

2021-11-03 12:35 - Yaşam

Bingöllü sporcular ayak tenisinde Avrupa'da Türkiye'yi özümleme edecek

2021-11-06 14:00 - Yaşam

Milliler ilk maçından galibiyetle ayrıldı

2021-11-03 20:49 - Spor

Dünya gezgini Ahmed Haggagovic, 164. gezisi düşüncesince Türkiye'ye geldi

2021-11-04 12:29 - Yaşam

Giresunlu 69 yaşındaki Azime Dizdar köyünde fındık el işi tesisi kurdu

2021-11-03 11:50 - Yaşam

Ekim ayı enflasyon sayıları açıklandı!

2021-11-03 10:35 - Ekonomi

Okuduğu okulu yaptıran iş adamına mektup yazdı, tablet kazandı

2021-11-05 12:06 - Eğitim

İlgili Haberler

Şanlıurfa'da esirgeme altındaki ceylanlar depremi kayıpsız atlattı

13:06 - Yaşam

Mısırlı çiftçi kurduğu güneş enerjisi sistemiyle yağışsız alanda ürün yetiştiriyor

12:08 - Yaşam

Nijerya'da kadın girişimci Motunrayo, camekân mankeni kasten ailesine dayanak sağlıyor

21:07 - Yaşam

Enkazda kızına esirgeme bulunan anne, hastanede eşinin aslında ayrılmıyor

20:07 - Yaşam

Bursa'nın 132 salname manzume lisesi depremzedeler düşüncesince standartlara akıllıca çadır üretiyor

19:06 - Yaşam

Günün Manşetleri