Profesör ilk defa açıkladı: Aşı olanlarda 'omicron' akciğere inmiyor

Son günlerde 'omicron' varyantlı olaylar ağır derecede artım gösterirken Göğüs Hastalıkları Uzm. Prof. Dr. Şevket Özkaya, "Omicron hakkıyla baş döndürücü ferah seyrediyor. Şunu lisan ferahlığı ile söyleyebiliriz ki aşısızlarda hala akciğer tutulumu varken, aşılama ol

Sağlık - 2 yıl önce

Türkiye'de omicron varyantı yayılmaya bitmeme ediyor. Farklı şehirlerden uzmanlar omicron varyantı ile tembihat yaparken Samsun'da fariza önleyen ve şu anne denli tahminî 15 bin güneş tacı hastasını otama fail Göğüs Hastalıkları Uzm. Prof. Dr. Şevket Özkaya da ehemmiyetli açıklamalarda bulundu.

"Vaka sayılarında emniyetsiz birlikte çoğalma var"

Toplumda ilkin acemi değişinim omicronun çabucak arttığını tabir fail Prof. Dr. Özkaya, "Omicronun etkisiyle fenomen sayılarında açıkça birlikte çoğalma var. Önümüzdeki günlerde havaların soğuması ve boğunuk bölgelerde zaman geçirmesiyle bu arada vakaların elan da artacağını biliyoruz. Şu anne denli gözlemlediğimiz hastalardan şurası söyleyebiliriz ki aşılama olanlarda omicron akciğere inmiyor. Bizim gördüğümüz en çirkin safiha güneş tacı virüsün akciğer tutulumu ile bu arada başlıca akciğer hasarı, derin bakıma yatış ve ölümlerdi. Omicron hakkıyla baş döndürücü bol seyrediyor. Şunu kıstak ferahlığı ile söyleyebiliriz ki aşısızlarda hala akciğer tutulumu varken aşılama olanlardan omicron akciğerlere inmiyor. Ciddi manada aşılamanın bitmeme etmesi ve hastalarımızın ilkin aşılarının tamamlamalarını istiyoruz. Üzerinden 3, 4, 5 ay önceki kişilerinin aşısız bulunduğunu almak gerekiyor. Virüs değişiyor, virüsle bu arada maşer dinamikleri de değişiyor. O nedenden dolayı derneşik aşılarımızı yapmamız gerekiyor" diyerek konuştu.

"Kapanmadaki parasız sayılarımıza ulaştık"

Kafalarda oluşan "Yeniden haram doğacak mi?" sorusuna yanıt verici Özkaya, "Kapanmadaki, yasaklardaki parasız sayılarımıza ulaşmamıza karşın kapanma ve haram beklemiyoruz. Çünkü hastanelerimizde ağırbaşlı parasız sayımız az. Hasta sayımızın artışına mucibince derin bakımlarımızda çoğalma namevcut zira aşılama hakkıyla tesirini göstermeye başladı. Sürü bağışıklığı dediğimiz klinik tablonun toplumda acemi gözlemlenmeye başladığını saptadık. Şunu kıstak ferahlığı ile size söylüyoruz. Aşı omicron mutasyonun akciğer tutulumunu önlüyor" biçiminde konuştu.

"Aşısız hastaların akciğer tutulumları"

Korona aşısı sıfır ve başlıca tutulumlarla hastanede tedavisi meydana getirilen şahısların akciğerlerini inceleyici Özkaya, "Size aşısız 2 kıta parasız ifşa buyurmak istiyoruz. İlki 46 yaşlarında gailesiz hastamız. İş yükü zımnında aşıya zaman bulamadığı düşüncesince aşısız ve akciğer tutulumu ile geldi. Belirgin soluk darlığı vardı. Tedavisini yaparak gönderdik. 50'li yaşlarda olan ve dünya dışına baş döndürücü kalın yolculuk etmiş olduğu düşüncesince aşılama yaptırmakta zaman bulamayan birlikte hastamız. Belirgin akciğer tutulumu ile geldi. Aşı bulunmadığı düşüncesince başlıca akciğer tutulumu ve teneffüs yetmezliği ile yatırdık. Tedavi ederek evine gönderdik. Artık sezonluk enflüanza ile Covid birbirine karıştı. Özellikle omicron varyantının toplumda çoğalması ile bu arada enflüanza üzere semptomlarla geliyor ve enflüanza üzere geçiyor. Bunu hoppadak ve hoppadak aşılama olanlarda görüyoruz" ifadelerini kullandı.

 

Furkan Abrek Ünal 

İLGİLİ HABER
İstanbul’da omicron yoğunluğu
Haftanın Öne Çıkanları

Newcastle United, Tripper'ı açıkladı

2022-01-07 12:49 - Spor

Yosunlardan tepkili uçak yakıtı üreten Avrupa'nın önceki ve bir tane karbon olumsuz biyorafineri tesisi açıldı

2022-01-07 14:23 - Ekonomi

Mardin’de satılık kiliseyi almayan fırsatı kaçırdı, fiyatı kur nedeniyle yükseldi

2022-01-07 13:14 - Ekonomi

Türk Dışişlerine gönderilen gelişigüzel postada 'Sadık Ahmet'in adı' yazılı

2022-01-06 12:23 - Yaşam

Türkiye'ye DOĞRU devletlerde vizesiz gidilebilecek ski merkezleri

2022-01-10 15:53 - Yaşam

54 yaşında hem gazeteci, hem öğrenci

2022-01-08 12:08 - Eğitim

Bartın'da 300 'can dost' muvakkat bakım evinden yunak yuvaya kavuştu

2022-01-06 11:29 - Yaşam

Bilişim Vadisi Dijital Animasyon ve Oyun Merkezi'nde Kış Kampı düzenlenecek

2022-01-07 15:54 - Teknoloji

10 Ocak 2022 Pazartesi okullar tatil mi?

2022-01-09 23:02 - Eğitim

'Yaşama şansı yok' denilen çocuk ana karnındaki operasyonla yaşama tutundu

2022-01-09 13:59 - Sağlık

İlgili Haberler

Yozgatlı hemşireler deprem dalında esenlik hizmetlerinde fariza aldı

11:07 - Sağlık

Bebeklerin gelişiminde uyudukları düz şişman ehemmiyet taşıyor

11:06 - Sağlık

Deprem bölgesindeki böbrek hastalarına diyaliz desteği

18:07 - Sağlık

Doç. Dr. Pelin Üstüner, 'Skara dönüşen aknenin tedavisi yok'

12:07 - Sağlık

'Travmalar diş sıktırıyor'

18:07 - Sağlık

Günün Manşetleri