Prof. Dr. Özkaya: 'Virüs artık akıllı bir organizma gibi davranıyor'

Göğüs Hastalıkları Uzm. Prof. Dr. Şevket Özkaya, "Maalesef virüs artık marazlı seçmeye başladı. Akıllı bir organizma gibi davranıyor. Özellikle telkih sıfır grupta tedaviye karşılık vermeyen aşırı çabuk kötüleşen ve kaybettiğimiz bir marazlı grubu ile için karşıyay

Sağlık - 3 yıl önce

Korona virüste ilkah yaşı düştükçe pestil grubu da değişti. Virüsün herhangi bir acemi varyantı ise şahıslara tesirini artırarak şimdi kötüye götürebiliyor.

Bu vaziyette virüs pestil seçtiğini ve akıllı bir organizma gibi davranılmış olduğu tamlayan Göğüs Hastalıkları Uzm. Prof. Dr. Şevket Özkaya, “Önümüzdeki günlerde hadise sayılarında artım göreceksiniz. Bu artışta ürkü yapmanızı istemiyoruz. Bizim düşüncesince ehemmiyetli bulunan hadise sayısından aşırı pestil sayısıdır. Maalesef virüs artık pestil seçmeye başladı. Akıllı bir organizma gibi davranıyor. İlk başlangıçta 65 gözyaşı üstü buğulanmış pestil grubumuzu etkileyecek demiştik ve hakkıyla de anca oldu. İlk başlangıçta bu virüs gerçek akciğer tutulumu ve gerçek ölümlerle seyretti. Yoğun bakımlarımızı buğulanmış hastalarımızla doldu. Aşılama ile bu arada buğulanmış pestil sayısında bir eksilme ve telkih yaşı düştükçe virüsün etkilediği gözyaşı grubu da değişti. Git gide 50 yaş, 40 gözyaşı ve ergenlerde görülmeye başladı. Çocuklar ve gebeler bu hastalıkta bahtlı aşırı hastalığa yakalanmıyor diyorduk fakat virüs değiştikçe etkilediği grupta değişmeye başladı. Şimdi gerçek akciğer tutulumu ile yüklü hastalarımız geliyor. Maalesef yüklü ölümlerini de vatanımızda görmeye başladık. Çocuklarımız hala bahtlı diyoruz. Hala akciğer tutulumu olmalarına karşın çocuklarda ahiret yolculuğu namevcut fakat bu şita zahmetli geçeceğini kestirim edersek çocuklarımızın, gebelerimizin, telkih sıfır insanlarımızın bu hastalıktan ölmelerini önlememiz lazım" niteleyerek konuştu.

"En iri korkumuz tedaviye mukavemetli hastalar"

Önümüzdeki şita mevsiminde telkih sıfır gebelerin ve evlatların gerçek akciğer tutulumları ile gelebileceğini ön gördüklerini kail Özkaya, "Şu anda hala vatanımızda dominant bulunan çatal ağız ve çatal ağız plus mutasyonudur. Kış ulaştığında acemi mutasyonların vatanımızda görülebileceğini biliyoruz. Avrupa gerçek pestil ve hadise sayısı ile uğraşıyor. Biz doktorların bu kıştan en iri korkusu tedaviye mukavemetli vakaların görülmesidir. Özellikle telkih sıfır grupta tedaviye karşılık vermeyen aşırı aceleci kötüleşen ve kaybettiğimiz bir pestil grubu ile erinç karşıyayız. Virüs değiştikçe tedaviye bulunan cevapta değişiyor. Maske ve mesafeye özen edeceğiz fakat buna katiyen güvenmeyeceğiz. Sadece herkesi aşılayana denli hacısı hocası muafiyet bulunan denli devir kazanarak bu rahatsızlığı ağırbaşlı geçirmenizi önlemektir. Herkesin aşılanması gerekiyor. Maske ve mesafeye istinaden telkih sıfır bir kadro var. Bunları bu şita gerçek açıdan riziko altında olduklarını biliyoruz. Önceden telkih ergin artı olaylar aşırı azdı. Şimdi aşıya karşın artı olaylar görülmeye başladı. Bu da ilkin telkih karşıtlarının savunduğu bir çabuk olmaya başladı. Aşı sizi bu rahatsızlığı ağırbaşlı geçirmenizi ve ölmenizi önleyecek. Bu şita ilkin telkih sıfır gebelerimizin ve evlatların gerçek akciğer tutulumları ile geleceğini ön görüyoruz" halinde konuştu.

"38 yaşlarında ana bulunan hanımda gerçek akciğer tutulumları"

Yurt dışından namına mevrut ve bebeği ile annesini yaşama tutunmasını sağlayıcı Özkaya, "Bu ülke haricinde hamileyken kovide yakalan ve gerçek akciğer tutulumu bulunan 38 yaşlarında hastamız var. Tedavi peyda etmek düşüncesince bizim ülkemize geldi. Ciddi teneffüs yetmezliği vardı. Biz hem annenin aynı zamanda bebeğin yaşamını güvence dibine kabul etmek düşüncesince bebeği aldık. Sağlıkla tevellüt yaptı. Annenin akciğerine tomografi çektik. Ciddi akciğer tutulumu, gerçek harabiyet bulunduğunu tomografisinde gördük. Gecen senelerde gebelerde hakeza tutulumlar yoktu" ifadelerini kullandı.Furkan Abrek Ünal 

İLGİLİ HABER
Son 24 saatte güneş tacı virüsten 218 ad yaşamını kaybetti
Haftanın Öne Çıkanları

Milli çalıştırıcı 15 yılda binlerce gence muaythai ve kick boksu sevdirdi

2021-11-13 14:15 - Spor

30 senedir diyabet dair zihin peyda etmek düşüncesince güç harcıyor

2021-11-13 12:55 - Sağlık

Bu senenin zeytin ve zeytinyağı toplam ürün tahmin emek harcamaları tamamlandı

2021-11-13 12:49 - Ekonomi

İkiz gemiler Kuşadası'na bin 200 yolcusuyla geldi

2021-11-13 13:54 - Ekonomi

Ahıska Türkleri, 77 sene esbak sürgünde yaşadıkları acıları hafızalarından silemiyor

2021-11-13 14:28 - Yaşam

Nihat Kırmızı, Galatasaray Sportif A.Ş. Yönetim Kurulu’nda

2021-11-13 13:00 - Spor

81 ilin gazeteciler cemiyeti başkanı Trabzon’da bir araya geldi

2021-11-13 15:00 - Gündem

Fenerbahçe, eksik kadroyla çalıştı

2021-11-13 14:00 - Spor

Karadağ-Türkiye maçının biletleri tükendi

2021-11-13 14:04 - Spor

Türk savunma sanayisi SAHA EXPO'da iddiasını ortaya koydu

2021-11-13 14:38 - Ekonomi

İlgili Haberler

Yozgatlı hemşireler deprem dalında esenlik hizmetlerinde fariza aldı

11:07 - Sağlık

Bebeklerin gelişiminde uyudukları düz şişman ehemmiyet taşıyor

11:06 - Sağlık

Deprem bölgesindeki böbrek hastalarına diyaliz desteği

18:07 - Sağlık

Doç. Dr. Pelin Üstüner, 'Skara dönüşen aknenin tedavisi yok'

12:07 - Sağlık

'Travmalar diş sıktırıyor'

18:07 - Sağlık

Günün Manşetleri