Petrol arzı düşüncesince hal arayan ABD'ye gerçek yardım İran'dan bekleniyor

Rusya'dan erke ithalatını zecir kararının piyasalarda sefer açmış olduğu bildirme endişeleri dolayısıyla seçenek eşme arayışına giren ABD, halihazırda müeyyide uyguladığı İran ve Venezuela ile temaslarını sürdürüyor.

Ekonomi - 2 yıl önce

Ankara

ABD ile birtakım Batı ülkelerinin Rus erke sektörünü maksat alması, global yer yağı piyasalarında bildirme endişelerini levent uzadıya yer yağı fiyatlarında artışlara sefer açarken, Washington düşüncesince pınar arayışını gündeme getirdi.

Biden: Rus petrolü, gazı ve enerjisinin ithalatını yasaklıyoruzAB, enerjide Rusya'ya bağımlılıktan kaçma planı hazırladıİngiltere 2022 sonuna genişliğinde Rus petrolünün ithalatını sonlandıracak

Son devirde gayret elde eden İran çekirdeksel müzakereleri ve ABD'nin Venezuela ile derinliğine birlikte aradan sonraları gerçekleştirdiği fevk dozaj görüşmeler nedeniyle, bu devletlere müteveccih yaptırımların kaldırılmasının, pınar arayışındaki Biden yönetiminin esas alternatifleri ortada bulunduğu değerlendiriliyor.

Uluslararası Enerji Ajansına göre, yaptırımlar kaldırıldığında üretiminde çabuk birlikte çoğalma sağlaması muhtemel İran'ın, sene sonuna genişliğinde günce 1,3 milyon varil artışla 3,8 milyon varillik sürdürülebilir birlikte bildirme kapasitesini yakalayabileceği kestirim ediliyor. Ayrıca, ülkenin tankerlerde depolanan kestirmece 80 milyon varillik petrolünün de oldukça çabuk biçimde tüketicilere sürüleceği öngörülüyor.

Günlük yer yağı üretimi yaptırımlar zımnında 350 bin varile genişliğinde gerileyici Venezuela'nın, bu rakamı Aralık 2021'de 800 bin varile yükselttiği biliniyor. Yaptırımların kaldırılması yerinde Venezuela'nın tüketicilere sağlayacağı yer yağı arzına bağlı belirsizlikler bitmeme ederken, yer yağı sektöründe iri yatırımlara gerekseme duyan ülkede ehliyetsiz enfrastrüktür zımnında günce 1 milyon varillik istihsal düzeyinin sürdürülebilir bulunmadığı değerlendiriliyor.

"Rusya, cezaevi arkası edilemeyecek genişliğinde iri birlikte yer yağı üreticisi"

Viyana Enerji Araştırma Grubu Kurucusu Fereydoun Barkeshli, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, bahis konusu yer yağı olduğunda ABD'nin müeyyide uyguladığı ülkelerle temasa geçmesinin tansık olmadığını söyledi.

Barkeshli, Washington'un İran ve Venezuela ile temaslarına ayraç ederek, "Hepimizin bilmiş bulunduğu kabilinden arsıulusal ilişkilerde oda boncuğu hukuk genişliğinde oda boncuğu adavet da sonsuza genişliğinde sürmez. Sonsuza genişliğinde sürecek birlikte tane nesne devletlerin çıkarlarıdır." dedi.

Küresel yer yağı piyasalarında derece derece derinleşen bildirme daralmasına dikkati çekici Barkeshli, "Petrol piyasasında bu derece birlikte bildirme problemi en akıbet 30 sene önceki Saddam Hüseyin'in Kuveyt'i engelleme etmiş bulunduğu ve piyasadan kestirmece günce 5,4 milyon varil petrolün buharlaştığı zamandı. Ancak o vakitten bu vakte baş döndürücü nesne değişti ve Rusya, cezaevi arkası edilemeyecek genişliğinde iri birlikte üretici. Bu nedenle, ABD'nin tüketicilere arttırma bildirme getirmek düşüncesince Venezuela yahut İran ile iletişime geçmiş olmasına şaşırmamalıyız." niteleyerek konuştu.

"Rus petrolünü ağız ağıza ikame edilebilmesi muhtemel değil"

Barkeshli, bildirme tarafında yaşanmış bulunan gelişmelere piyasaların verdiği tepkilere değinerek, "Madalyonun dü yüzü bulunduğunu unutmayalım; fiziksel yer yağı ve ortalık algısı. Uluslararası yer yağı alanı çoğu kez idrak odaklıdır. Piyasa şu anda petrolsüz artmış değil. Hiçbir müşteri tedbir problemi zımnında eli gereksiz art dönmedi. Piyasada dolgunca oranda yer yağı mevcut fakat ortalık bardağın gereksiz bölümüne odaklanmış durumda. Algı negatif ise ümit her devir elan kötüsünün geleceği yönündedir." değerlendirmesinde bulundu.

Fiziki yer yağı alanı açısından bakılınca Rusya petrolünün piyasada 'umutsuzca' müşteri arayışında bulunduğunu tamlayan Barkeshli, "Petrol şu anda ziyadesiyle politize edilmiş ve ihtimal de elan kötüsü siyasal birlikte silaha dönüşmüş kabilinden görünüyor. Bu anlamda bakınca fiyatların yükselmekten ayrıksı çaresi bulunmayan gibi." dedi.

Barkeshli, Rus petrolünün İran ve Venezuela petrolü ile ikamesinin ise dört dörtlük adına muhtemel olmadığını söyledi. Barkeshli, şunları tabir etti:

"Böyle birlikte gestalt banko piyasayı rahatlatacaktır fakat Rus petrolünü ağız ağıza ikame edilebilmesi muhtemel değil. İran şu anda gayri resmi olsa da boz semt üstünden günce kestirmece 1,1 milyon varil dış satım yapıyor. Ayrıca İran, evren genelinde, yaklaşan istihlak pazarları ve İran'daki limanlarda kestirmece 120 milyon varil petrole sahip. İran, eyyam olmasa da haftalar ortamında ferah ferah yer yağı ihracatına günce 1 milyon varil ekleyebilir. İran, emektar Amerika Başkanı Donald Trump çeşidinden yaptırıma editör tutulduğunda, oda boncuğu yer yağı alanını ağız ağıza kapatmadı. Üretim bitmeme etti lakin elan ıvır zıvır hacimlerde. Dolayısıyla ülkenin iri birlikte problemi yok. Ancak birlikte ahir 1 milyon düşüncesince anlaşılan beş altı ay beklememiz gerekecek. 5-6 ay diyebilirim."

Venezuela'daki durumun ise elan ağdalı bulunduğunu dile getiren Barkeshli, "Venezuela'nın 2017 istihsal seviyelerine yaklaşması 1 ila 2 sene sürebilir. Venezuela yer yağı endüstrisi baş döndürücü gülmeyen ve süreğen fen sıkıntılarla boğuşuyor." niteleyerek konuştu.

Barkeshli, Venezuela gülmeyen ve extra gülmeyen incelmemiş petrollerinin, Rusya ve İran petrollerinin tersine çoğu kez yer yağı rafinerilerinde öteki incelmemiş yer yağı türleriyle karıştırılmak düşüncesince kullanıldığını belirterek, "ABD, Venezuela petrolünün en iri tüketicisiydi. Hatta Venezuela'nın Amerika topraklarında emektar Amerika Başkanı Donald Trump yönetimi çeşidinden el konulmuş bulunan günce 1 milyon varil kapasiteli birlikte rafinerisi bulunuyor." dedi.

"Yalnızca ABD, Venezuela incelmemiş petrolü düşüncesince anık birlikte alışveriş olabilir"

Energy Point Research Kurucusu Doug Sheridan da ABD'nin yer yağı üreticileri İran ve Venezuela ile görüşmelerinin müspet sonuçlanmasının tüketicilere ek yer yağı arzı adına yansıyacağını söyledi.

Sheridan, "Herhangi birlikte yaptırımın kaldırılmasının bu senenin akıbet çeyreğine genişliğinde tüketicilere günce 1,5 milyon varil yöresinde yer yağı sürülmesiyle sonuçlanacağını düşünüyorum. Asıl katkının ise İran çeşidinden geleceğini kestirim ediyorum. Venezuela'nın yer yağı üretimini ve ihracatını çoğaltması düşüncesince vakte gereksinimi olacak. Diğer yandan, sadece ABD, Venezuela incelmemiş petrolü düşüncesince anık birlikte alışveriş olabilir." ifadelerini kullandı.

ABD ile Venezuela ortada derinliğine birlikte aradan sonraları meydana gelen fevk dozaj görüşmelerin birlikte normalleşme periyodunun kararı olmadığına dikkati çekici Sheridan, "Venezuela'ya müteveccih yaptırımlar, ülkenin müttefiki bulunan ayrıksı birlikte ülkeye müeyyide uygulanması kararında kalkıyor ve bu gestalt yaptırımların sureta kaldırıldığına bağlı endişeleri de yanında getiriyor." niteleyerek konuştu.

Sheridan, gine de yaptırımların kaldırılmasının her dü ülkenin vatandaşları gözetiminde ABD'nin imajını iyileştirebileceğini belirtti.

Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye'nin 'Turcorn'ları evren devleriyle yarışıyor

2022-03-09 12:48 - Teknoloji

Türkiye'nin gök sektöründeki yatırımları savunma piyasasına de ivme katacak

2022-03-10 12:34 - Ekonomi

MHK Başkanı Gündoğdu, soruları yanıtlayacak

2022-03-09 13:25 - Spor

Belediye başkanından ‘Bergen’ filmi hakkında açıklama

2022-03-07 13:12 - Magazin

Tuğba Ekinci'den Demet Akalın'ı kızdıracak açıklama

2022-03-09 17:34 - Magazin

Türkiye'nin 'özel görev uçaklarında' eş imzası

2022-03-08 11:58 - Yaşam

Necip Sever akıbet yolculuğuna uğurlandı

2022-03-06 17:42 - Spor

Avrupa'nın Solar Orbiter uydusu 26 Mart'ta Güneş'e en DOĞRU pozisyona ulaşacak

2022-03-08 16:03 - Teknoloji

61 yaşlarında oyuncak hazırlamaya süregelen avrat müteşebbis diyar dışına açıldı

2022-03-08 12:21 - Yaşam

Bakan Nebati: Stoklarımızda tek obje yapmasak orak ayı ayına denli kafi gelecek ayçiçek yağı var

2022-03-07 16:30 - Ekonomi

İlgili Haberler

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları

13:07 - Ekonomi

Şişecam'dan hammadde tedariğinde sürdürülebilirlik sağlayacak mühim yatırım

10:07 - Ekonomi

Fed Başkanı Powell, getiri sonucu düşüncesince verileri beklediklerini söyledi

23:06 - Ekonomi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, AA Editör Masası'na misafir olacak

21:06 - Ekonomi

İngiliz restoran grubu 35'ten çok şubesini kapatmayı planlıyor

20:06 - Ekonomi

Günün Manşetleri