'Norovirüse karşı hijyeni elden bırakmayın'

Uzm. Dr. Akif Çelik, “Norovirüsün belirtileri ortada başta ishal, kusma, ateş, kasınç tarzı ile meşime ağrısı bulunuyor. Koronavirüs aut ortamda elan dayanıksızken, norovirüs bu mevzuda aşırı elan dayanabilen birlikte virüstür. Norovirüs aut ortamda ölmediği düşüncesince

Sağlık - 3 yıl önce

Çamlıca Medipol Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uzm. Dr. Akif Çelik, norovirüse karşı açıklamalarda bulundu. Uzm. Dr. Çelik, norovirüsün esasen ortak iveğen gastroenterit kısaca ortak cır cır etkeni ve salgınlara sebep olabildiğini belirterek, “Norovirüsün belirtileri ortada başta ishal, kusma, ateş, kasınç tarzı ile döl yatağı ağrısı bulunuyor. Hastalar cır cır ve kusmada giriş döndürücü hazır para kaybı yaşamış olduğu düşüncesince giriş ağrıları görülebilir, halsizlik, rahatsızlık da hastalığa haremlik edebilir. Ancak en giriş döndürücü kusma, döl yatağı ağrısı ve vıcık vıcık ishale sebep oluyor” dedi.

“Virüs 1 ay süresince canlılığını koruyabilir”Norovirüsün henüz giriş döndürücü yaklaşan temasla, dışkıyla, sulardan ve kontamine besinlerden bulaştığına dikkati çekici Uzm. Dr. Çelik, şu halde bitmeme etti: “Eğer parasız giriş döndürücü ortak tomar kusuyorsa yanındakiler de kusuntu aerosollarıyla hastalığa yakalanabiliyor. Kontamine sudan bulaşarak salgınlara sebep olabiliyor. Bu virüsün en ehemmiyetli niteliği giriş döndürücü levent boylu müddet deli dolu kalabilmesidir. Örneğin; insanoğlu dışkısında norovirüs 28 çağ denli kısaca tahminî 1 ay denli deli dolu kalabiliyor. Bir yere dek edildiğinde başta masa yahut rastgele ortak satıh olabilir, kontamine ortak besin olabilir, buralarda da norovirüs minimum 2 ila 3 hafta deli dolu kalabiliyor. Bu niteliği ile koronavirüsten değişik ve ondan henüz çelimli ortak virüs. Koronavirüs aut ortamda henüz dayanıksızken, norovirüs bu mevzuda giriş döndürücü henüz dayanabilen ortak virüstür. Norovirüs aut ortamda ölmediği düşüncesince söz gelimi gıdayla uğraşan şahısda bu virüs var ise gıdaya bulaşarak tahminî 1 ay süresince canlılığını koruyabiliyor. Bu sebepten değme aldığımız ürünü giriş döndürücü iyi yumak zorundayız. Hijyen kurallarına uymamız iri ehemmiyet taşıyor.”

“Vücuttaki su kaybı önlenmeli”Uzm. Dr. Çelik, norovirüse karşı alınabilecek besin takviyelerini ise şu halde açıkladı: “Özellikle beslenmede ishali durdurmaya müteveccih kimi takviyeler alınabilir. Bu kapsamda probiyotikler, başta patates, muz, makarna derece potasyumdan ensesi kalın gıdalar tüketilmeli. Bu gıdalar ayrımsız sürede potasyum kaybını da önler. Bağırsaklarda meydana mevrut hasarı dökmek düşüncesince tutya önemlidir. Uzun mütemadi ishallerde tutya eksikliği meydana gelebilir. Bu sebeple tutya takviyesi yapılmalı. Semptomatik otama dediğimiz kusmayla, ishalle kaybettiğimiz sıvıları, vücudumuzun ihtiyaçı bulunan suyu gine namına bırakmak gerekir. Vücuttaki su kaybını engel olmak gerekir. Kusmayı karşılayıcı ilaçlar hekim nezdinde alınmalıdır. Aşırı gaseyan yerinde ise gine hekim nezdinde serum takılması gerekmektedir.”

Haftanın Öne Çıkanları

MediaMarkt Startup Challenge yarışmasının kazananları belli oldu

2021-10-23 12:44 - Ekonomi

Almanya kalan enerji fiyatlarını takibe aldı

2021-10-20 16:15 - Ekonomi

Küresel iklim değişikliği kuşların barhana ve konaklama zamanlarını da değiştirdi

2021-10-21 12:29 - Yaşam

Haier'in Eskişehir'deki 85 milyon avroluk yatırımı 1600 insana istihdam sağlayacak

2021-10-24 10:34 - Ekonomi

KARDEMİR, demir hat tekerleği ihraç edecek

2021-10-20 13:15 - Ekonomi

Atıl tarla hobi bahçesi olacak

2021-10-22 10:15 - Ekonomi

1 bilyon avroluk bonservisle sözleşmesi yenilendi

2021-10-21 09:24 - Spor

Deve kuşu yumurtası mezata çıktı almak için yarıştılar

2021-10-24 12:04 - Ekonomi

Türkiye'nin cevizde üretimi derece tüketimi de artıyor

2021-10-22 12:44 - Ekonomi

Merkez Bankası yöntem faizini yüzdelik 16'ya indirdi

2021-10-21 14:52 - Ekonomi

İlgili Haberler

Yozgatlı hemşireler deprem dalında esenlik hizmetlerinde fariza aldı

11:07 - Sağlık

Bebeklerin gelişiminde uyudukları düz şişman ehemmiyet taşıyor

11:06 - Sağlık

Deprem bölgesindeki böbrek hastalarına diyaliz desteği

18:07 - Sağlık

Doç. Dr. Pelin Üstüner, 'Skara dönüşen aknenin tedavisi yok'

12:07 - Sağlık

'Travmalar diş sıktırıyor'

18:07 - Sağlık

Günün Manşetleri