NASA astrofizikçisi Dr. Umut Yıldız, tarımda verimliliğin uydularla artırılabileceğini anlattı

NASA'da işyar astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, "Ne derece baş döndürücü uydunuz olursa tarlanın üstünden mürur ihtimali artıyor ve siz de veriye şimdi aceleci ulaşıyorsunuz. Bu cins uydular, orman yangınlarını er belirleme etmekte de kullanılabiliyor." dedi.

Teknoloji - 3 yıl önce

Ankara

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesinde (NASA) memur astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca planlı "Uydu Teknolojileri Haftası" kapsamında, Türksat 5B uydusunun uzaya fırlatılması öncesinde Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM) Genel Müdürü Halit Mirahmetoğlu ile peyk teknolojileri dair değerlendirmelerde bulundu.

Şu anda canlı 5 bin yöresinde uydunun olduğunu tamlayan Yıldız, Tesla ve SpaceX'in kurucusu Elon Musk'ın Starlink Projesi'yle dünyaya hem çabuk hem de ehven genel ağ sağlamayı hedeflediğini söyledi.

Geleceğin buna akilane evrildiğine dikkati çekici Yıldız, şunları dile getirdi:

"Şu an 2 bin canlı uydusu mevcut Elon Musk'ın. Hedefi ise toplamda 42 bin peyk yapmak. Sadece Elon Musk’ın firması olmayacak, gelecekte bunun üzere hâlâ ortak tomar uzaydan fariza genel ağ sağlayıcısı firmalar de çıkacak. Bu da peyk sayısının baş döndürücü ortak tomar artmasına hastalık olacak. Türkiye’de şehirlerden uzaklaşınca genel ağ katı çekmeyebiliyor lakin ABD'de telefon güçlü çekmiyor site dışına az buçuk çıkınca. Bu sebeple şu an güçlü Starlink, rustik alanlara fariza veriyor. Bunu da hâlâ ortak tomar peyk fırlatarak yapabilecek."

Yıldız, nesnelerin internetinin kullanımının önemine ayraç ederek, ilmî tarımda da bu sensörlerin kullanılabildiğinin altını çizdi.

Tarımda en çabuk biçimde en ortak tomar verimi alabilmek düşüncesince sürecin en gene izleme edilmesi icap ettiğini vurgulayan Yıldız, tarlalardaki verimi arttırmak bu şeklinde sensörlerden dökme verilerin kullanıldığını anlattı.

Yıldız, nem, devir ışığı, rahmet miktarı ve iklim şartları üzere bağlam düşüncesince muhtelif sensörlerin kullanılabildiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Tarlalar, site haricinde oluyor. Buralarda genel ağ çekmeyebiliyor. İnternet yok ise fellah bu verileri nereden alacak? Burada da peyk ekibi konusu devreye giriyor. Sensörlerin üstünden ortak peyk geçtiğinde eksiksiz verileri almaktadır ve attığı dolaşma bitip istasyona ulaştığında almış olduğu veriler çiftçiye gönderiliyor. Buradaki sorun, sizin biricik uydunuz mevcut ise değme 3 günde ortak bire ortak noktaya gelebiliyor lakin sizin hâlâ endamsız müddette veriye ihtiyacınız var. Bunun düşüncesince hâlâ ortak tomar peyk göndermeniz geçişsiz şu demek oluyor ki 200-300 uydudan bahsediyoruz. Ne derece baş döndürücü uydunuz olursa tarlanın üstünden mürur ihtimali artıyor ve siz de veriye hâlâ çabuk ulaşıyorsunuz.

Bu uydular bire ortak vakitte kameralar da takılarak orman yangınlarını er belirleme etmekte de kullanılabiliyor. Bu bahsettiğimiz uydular avcumuza sığabilecek derece küçükler."

GUHEM Genel Müdürü Halit Mirahmetoğlu da Türkiye'nin 3 toprak müşahede uydusunun olduğunu dile getirerek, bunların toprak müşahede ve sezinleme gayeli da kullanıldığını, gelecekte sayılarının artmasının ülkenin lehine olacağını söyledi.

Haftanın Öne Çıkanları

Op. Dr. Oğuzhan Aydoğdu: 'Estetik operasyonlar için en uygun mevsim kış'

2021-12-14 13:38 - Sağlık

Cari işlemler hesabı ekimde 3 bilyon 156 milyon dolar çok verdi

2021-12-13 10:08 - Ekonomi

‘Bayrampaşa 11’ dizisinde sürpriz oyuncu

2021-12-13 12:24 - Magazin

Polis memuru mesleğin stresini fotoğraf yaparak atıyor

2021-12-14 11:29 - Yaşam

Yerli Malı Haftası’nda ‘askıda zeytin’ uygulaması

2021-12-16 18:59 - Ekonomi

Şırnaklı ata yönelteç sallayarak 7 kızını üniversiteli yaptı

2021-12-17 14:50 - Yaşam

Sivas'ta imal edilen soğutma sistemleri 4 kıtada 64 ülkeye ihraç ediliyor

2021-12-18 12:29 - Ekonomi

Hatay'da 'barış ve kardeşlik' düşüncesince güvercin uçurularak süregelen karşılaşma kavgayla bitti

2021-12-12 16:44 - Spor

Necati Ateş: 'Bunları söyleme hakkına sahip değilsin!'

2021-12-19 00:14 - Spor

Danilo şef tek celsede boşandı

2021-12-15 15:19 - Magazin

İlgili Haberler

Togg ön sipariş dönemini benzeyen tarihte başlatacak

03:06 - Teknoloji

Dünya genelinde Twitter'a erişim sorunu yaşanıyor

22:06 - Teknoloji

Türk denizcileri Antarktika kıtasında batimetrik takdir yaptı

16:07 - Teknoloji

Hırvatistan'dan Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'ne fevk düzem ziyaret

00:05 - Teknoloji

T3 Vakfı hile ve aktiflik çadırında geleceğe imge olmaya bitmeme ediyor

20:06 - Teknoloji

Günün Manşetleri