'Multipl Miyelom, hematolojik kanserler ortamında en sık görülen ikinci kanserdir'

Multipl Miyelom'un müşterek mızrap iliği rahatsızlığı bulunduğunu tamlayan Doç. Dr. yaşam Gökmen Sevindik, “Multipl Miyelom, hematolojik kanserler ortamında en sık görülen ikinci kanserdir. Belirtileri çoğu kez tutulan organların ekliptik sertliği ve derecesine gereğince orta

Sağlık - 2 yıl önce

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Hematoloji Bölümü tedris üyesi, Doç. Dr. yaşam Gökmen Sevindik, Mart kocaoğlan Dünya Multipl Miyelom farkındalığı kapsamında açıklamalarda bulundu. Doç. Dr. Sevindik, hematolojik kanserler içinde en sık görülen lenfomalardan sonradan miyelomun ikinci kâmil toprak aldığını belirterek, "Multipl Miyelom'un (MM) muafiyet sistemi hücrelerimizden bulunan plazma hücrelerinin ilkin mızrap iliğinde fakat bazı bazı de maada dokularda kontrolsüz bölünmesi kararı ortaya çıkan birlikte kanser tipidir" ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Sevindik, “Belirtileri çoğu kez tutulan organların ekliptik sertliği ve derecesine mucibince ortaya çıkmaktadır. Multipl miyelom birlikte mızrap iliği hastalığıdır. Kemik iliği bizim kan fabrikamızdır. Özellikle kontrolsüz bölünen plazma hücreleriyle mızrap iliği karışma altında bulunduğu devir alışılagelen fonksiyonu gösteremiyor ve bundan en baş döndürücü etkilenen kan hücrelerimiz olmaktadır ve çoğu kez hastalarımızda anemi ortaya çıkıyor. Uzun mütemadi girintisiz çıkıntısız sert eksikliği, B12 vitamini eksikliği ve açıklanamayan anemi yerinde kesinlikle aklımıza multipl miyelomun gelmesi gerekiyor” dedi.

"Bel ağrılarına ve böbrek yetmezliğine dikkat"

Kemikleri baş döndürücü muhip birlikte maraz bulunduğunu ve multipl miyelomun birlikte maada hususi durumunun de kemiklerde güve yeniği denli lezyonlar oluşturduğunu tamlayan Doç. Dr. Sevindik, laflarına şu şekilde bitmeme etti: "Bu sebeple hararetli mızrap ağrıları ayrıca durup dururken sarsıntı yapılmaksızın bile mızrap kırıklıkları görebiliyoruz. Multipl miyelom ergenlerde de görülmesine karşın ilkin gelecek gözyaşı rahatsızlığı bulunduğu düşüncesince dünkü gelişen arka ve meni ağrılarında akla gelmesi ve hekime başvurulması gerekiyor. Bunun haricinde muafiyet sisteminin birlikte rahatsızlığı bulunduğu düşüncesince hastalarımızda tekrarlayan yahut derinliğine devam eden enfeksiyonlar görebiliriz. Bu hastalıkta maada etkilenen organlardan birisi ise böbreklerdir. Hastalarda hâlâ önceki hiçbir yokken anide gelişen böbrek yetmezliği ortaya çıkabiliyor. Böbrek yetmezliği anide ve hararetli bulantılar, kusmalar, ilkin vücutta kaşıntılar yahut kognitif bozukluklar denli tablolarla karşımıza gelebiliyor. Böyle hallerde kesinlikle akla multipl miyelomun getirilmesi gerekiyor. Açıkçası multipl miyelom maada hastalıklarla baş döndürücü karıştırılıyor. Genellikle bu hastalar hematolojiden önceki baş döndürücü ayrımlı bölümlere başvuruyor. Mesela böbrek yetmezliği dolayısıyla nefrolojiye, mızrap rahatsızlıkları yahut kırıkları dolayısıyla ortopediye veya kansızlıktan dolayı dahiliyeye başvurabiliyorlar. Bu sebeple elimizden geldiğince etraflı hekimlerimizin ve toplumumuzun bu aşamada farkındalığını artırmaya çalışıyoruz. Çünkü ne denli geç teşhis konursa etraflı kanser türlerinde bulunduğu denli otama şansı da o denli azalıyor".

"Hastalık ilkin gelecek buğulu bireylerde hâlâ sık görülüyor"

Doç. Dr. Sevindik, multipl miyelomun nedenine bağlı kemiksiz birlikte data olmadığını belirterek, "Multipl miyelomun birlikte yetersizlik rahatsızlığı bulunduğunu söyleyebiliriz. Belirtmek istiyorum ki ergenlerde de multipl miyelom görülebiliyor ayrıca devletimizde ergenlerde maada devletler ile nazaran hâlâ sık görüldüğünü beyan etmek mümkün. Multipl miyelomda familya öyküsünün katı makbul bulunduğunu da söyleyemeyiz. Multipl miyelomun yüzdelik 90'ı ailesel rastgele birlikte deneyim göstermiyor, ağız ağıza durup dururken ortaya çıkıyor. Ancak yüzdelik 10'luk baş döndürücü az birlikte grubunda familya öyküsü görebiliyoruz. O nedenden dolayı ailesel yordam multipl miyelom düşüncesince birlikte başağrısı fakat baş döndürücü ehemmiyetli birlikte iş değil. Multipl miyelomda ihtiyarlama haricinde maada riziko faktörleri ortada arap ırkı sayabiliriz. Özellikle Amerika'dan mevrut veriler doğrultusunda biliyoruz ki dip tende insanda görülme payı parafin tende şahıslara mucibince 1,5 büküm hâlâ fazla. Bunun haricinde maada riziko faktörleri yerine sigara yahut yaman tüketimini, radyasyon, pestisit yahut kanserojen kimyasallara maruziyeti sayabiliriz. Ama kemiksiz yerine multipl miyelom şundan kaynaklanıyor erişmek belkili değil" sanarak konuştu.

"Organ hasarı yok ise ne eyvah ki teşhis konulamıyor"

Multipl miyelom tanısında ilkin mızrap iliğinden tahsil edilen söz gelişi iri ehemmiyet taşıdığına yer veren Doç. Dr. Sevindik, “Kemik iliği haricinde şayet apayrı birlikte dokuyu tuttuysa oradan alınacak söz gelişi patologlar çeşidinden incelenmesi enikonu önemlidir. Özellikle bizim birlikte kriterimiz var. Plazma hücresi dediğimiz bu hastalıkta mızrap iliğinde küsurat göze oranının yüzdelik 10'u geçmesi gerekiyor yahut apayrı birlikte dokuda gene yüzdelik 10'u güzeşte bu göze tipini bulmamız gerekiyor. Ancak bu yegâne başına kifayetli değil. Çünkü multipl miyelom bire birlikte sütun poliplerinin strateji sırasında sütun kanserine dönüşmesi denli kanser öncülü hallerden evriliyor. O nedenden dolayı kesinlikle birlikte örgen hasarının da bulunmasını istiyoruz. Bunlar kansızlık, böbrek yetmezliği, kalsiyum yüksekliği yahut mızrap rahatsızlığı olabilir. Bunlardan rastgele biri mevcut ise ve mızrap iliğinde göze oranımız yüzdelik 10'un üzerindeyse o devir multipl miyelom teşhisi koyabiliyoruz” ifadelerini kullandı.

"Tedavide orijin göze ve çokbilmiş ilaçlar iri ehemmiyet taşıyor"

Doç. Dr. Sevindik, zamanımızda geliştirilen dünkü yöntemlerle muvaffakiyet otama uygulayabildiklerine ayraç ederek, laflarını şu şekilde tamamladı: "Multipl miyelomda vaktiyle rutin kimyasal otama ilaçlarını ve kortizonu kullanırdık. Ancak o zamanlarda otama başarımız baş döndürücü efdal değildi. Fakat ilkin Amerika'da birlikte ekip bilgi insanı orijin göze nakli ve mızrap iliği naklindeki gelişmeler doğrultusunda bu hastaların kendiliğinden geçerli orijin göze nakliyle enikonu güzel cevaplar verebildiğini gösterdi. Buradaki maksat orijin hücrenin ur hücresiyle savaşması değil. Yüksek düze kimyasal otama verebilmek için, ki bu da mızrap iliğini derinliğine müddet baskılayacağımız anlamına gelir, hastayı enfeksiyonlardan veya kanamadan arkalamak düşüncesince mıhlı orijin hücrelerini topluyoruz ve efdal düze kimyasal otama ile o hücreleri arka veriyoruz. Bu sayede efdal düze kimyasal otama yardımıyla arta küsurat baş döndürücü eşsiz ur hücrelerini ortamdan temizliyor ve verdiğimiz orijin hücrelerle dünkü birlikte mızrap iliğinin gelişmesini sağlıyoruz. Bu yöntemle hastalarımıza baş döndürücü mefkûre birlikte otama vermiş oluyoruz. Öte taraftan multipl miyelomda orijin göze nakli tedavisi haricinde kemoterapiyi az hâlâ hiçbir kullanmıyoruz. Çünkü elimizde doğrudan maksata müteveccih çokbilmiş ilaçlarımız var. Biz tedaviye onlarla başlıyoruz. Eğer hastamız orijin göze nakline uygunsa 4 ila 6 kür otama verip, maraz yükünü azaltıp orijin göze nakliyle maraz üzerinde sonuç darbemizi vurup, daha sonra çabucak ağızdan birlikte hapla izlemesine başlıyoruz. Günümüzde muvaffakiyet oranlarımız yükselse bile, elimizde bu denli çalışan tedaviler olsa üstelik ne eyvah ki halen dört dörtlük şifaya kavuşturabildiğimiz hastalıklardan birlikte tanesi değil. Günün birinde nüksetme ihtimali bulunuyor. Ancak bu gidişat dünyanın sonu değil zira gine ettiğinde rahatsızlığı baş döndürücü güzel baskılayacak tedaviler mevcut elimizde".

Haftanın Öne Çıkanları

Fotoğraf meraklısı diş hekimleri, keyif mensuplarının Kovid-19 mücadelesini görüntüledi

2022-03-14 12:22 - Sağlık

Türk cerrah 17 ülkede hekimleri eğitip küçüklere felah dağıttı

2022-03-14 11:55 - Sağlık

Nef Stadyumu derbiye hazır

2022-03-14 15:29 - Spor

TOGG eksi 40 derecede test edildi

2022-03-14 15:00 - Teknoloji

'Multipl Miyelom, hematolojik kanserler ortamında en sık görülen ikinci kanserdir'

2022-03-21 10:22 - Sağlık

Esenler'de Bilal Sonses rüzgarı esti

2022-03-17 09:29 - Magazin

Türkiye'nin önceki tank ihracatı tamam, devamı gelecek

2022-03-14 13:40 - Ekonomi

Hem hekimlikte hem sporculukta çiğin omuza çalışıyorlar

2022-03-14 12:30 - Yaşam

İş sağlığı ve güvenliğinde İş Bankası’na uluslararası ödül

2022-03-17 13:25 - Ekonomi

Togg, güçlü iklim koşullarına hazırlanıyor

2022-03-20 17:45 - Teknoloji

İlgili Haberler

Yozgatlı hemşireler deprem dalında esenlik hizmetlerinde fariza aldı

11:07 - Sağlık

Bebeklerin gelişiminde uyudukları düz şişman ehemmiyet taşıyor

11:06 - Sağlık

Deprem bölgesindeki böbrek hastalarına diyaliz desteği

18:07 - Sağlık

Doç. Dr. Pelin Üstüner, 'Skara dönüşen aknenin tedavisi yok'

12:07 - Sağlık

'Travmalar diş sıktırıyor'

18:07 - Sağlık

Günün Manşetleri