Merkez Bankası politika faizini yüzdelik 14'te çakılı tuttu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi bulunan birlikte hafta vadeli ürem münakasa faiz oranını yüzdelik 14'te çakılı bıraktı.

Ekonomi - 2 yıl önce

İstanbul

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), faiz oranlarına müteallik meydana getirilen duyuruda, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında birleşen Para Politikası Kurulu'nun, politika faizinin yüzdelik 14'te çakılı tutulmasına değişmeyen verdiği bildirildi.

Duyuruda, salgında dünkü varyantlar ve kalan jeopolitik risklerin, global kârlı çalışkanlık üstündeki dun taraflı riskleri çalışkan tuttuğu ve belirsizliklerin artmasına sefer açmış olduğu belirtildi.

Küresel talepteki toparlanmanın, mal fiyatlarındaki erdemli seyrin, erke ilkin edinmek neredeyse bazısı sektörlerdeki bildirme kısıtları ve nakliyat maliyetlerindeki erdemli seviyenin arsıulusal ölçekte müstahsil ve mahveden fiyatlarının artmasına sefer açmış olduğu vurgulanan duyuruda, "Yüksek global enflasyonun, mal şişkinliği beklentileri ve arsıulusal mali piyasalar üstündeki tesirleri yakından izlenmektedir. Bununla beraberce mütekâmil diyar merkez bankaları, kalan erke tutarları ve arz-talep uyumsuzluğuna müteallik namına enflasyonda tanıdık yükselişin beklenenden derinliğine sürebileceğini değerlendirmektedir. Bu çerçevede, kârlı faaliyet, iş gücü sektörü ve mal şişkinliği beklentilerinde devletler ortada farklılaşan görünüme müteallik namına mütekâmil diyar merkez bankalarının dünyalık politikası iletişimlerinde ayrışma gözlenmekle beraberce merkez bankaları müzahir akçasal duruşlarını halen sürdürmekte, dünya malı alıntı programlarına bitmeme etmektedir." ifadeleri kullanıldı.

Duyuruda, sığa yararlanma seviyeleri ve öbür mürşit göstergelerin taşınmazlar içre kârlı faaliyetin, aut alakanın de müspet etkisiyle çelimli seyrettiğine ayraç etmiş olduğu belirtildi.

Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payının artarken, akan işlemler dengesinin 2022 senesinde çok vermesinin öngörüldüğü bildirilen duyuruda, "Cari işlemler dengesindeki düzelme eğiliminin güçlenerek bitmeme etmesi, eder istikrarı düşüncesince ehemmiyet bildirme etmektedir. Kurul, bu amaca iktiran etmek düşüncesince derinliğine vadeli Türk lirası envestisman kredilerinin ehemmiyetli ortak gösteriş oynayacağını değerlendirmektedir." ifadelerine arazi verildi.

"Kurul, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve data odaklı ortak çerçevede almaya bitmeme edecek"

Enflasyonda andıran çağda gözlenen yükselişin etkilerinin de değerlendirildiği duyuruda, şunlar kaydedildi:

"Enflasyonda andıran çağda gözlenen yükselişte; konuşu temellerden ırak fiyatlama oluşumları, global enerji, besin ve zirai mal fiyatlarındaki artışlar ile tedbir süreçlerindeki aksaklıklar derece bildirme taraflı unsurlar ve istem gelişimleri sansasyonel olmaktadır. Kurul, sürdürülebilir eder istikrarı ve mali istikrarın tesisi düşüncesince atılmış ve kararlılıkla sürdürülmekte bulunan adımlar ile beraberce enflasyonda baz etkilerinin de ortadan kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmektedir. Bu çerçevede Kurul, politika faizinin çakılı tutulmasına değişmeyen vermiştir. Alınmış bulunan kararların birikimli tesirleri yakından izlem ediliyor ve bu zamanda eder istikrarının sürdürülebilir ortak zeminde baştan şekillenmesi amacıyla TCMB'nin kâffesi politika araçlarında sürekli liralaşmayı isteklendirme fail serbest şümullü ortak politika çerçevesi gözden nakil süreci yürütülmektedir."

Duyuruda, TCMB'nin, eder istikrarı esas maksadı doğrultusunda enflasyonda sürekli düşüşe ayraç fail çelimli göstergeler oluşana ve ölçülü vadeli yüzdelik 5 hedefine ulaşıncaya derece elindeki kâffesi araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya bitmeme edeceği belirtildi.

Fiyatlar umumi düzeyinde sağlanacak istikrarın, diyar riziko primlerindeki düşüş, elverişsiz dünyalık ikamesinin ve döviz rezervlerindeki çoğalma eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin sürekli namına gerilemesi kanalıyla makroekonomik istikrarı ve mali istikrarı müspet etkileyeceği vurgulanan duyuruda, "Böylelikle yatırım, istihsal ve istihdam artışının dosdoğru ve sürdürülebilir ortak halde devamı düşüncesince makul mefruşat oluşacaktır. Kurul, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve data odaklı ortak çerçevede almaya bitmeme edecektir." denildi.

Duyuruda, Para Politikası Kurulu derinti özetinin 5 çalışma haset içre yayımlanacağı bildirildi.

Haftanın Öne Çıkanları

Kangal köpeği ve koyunu ayrımsız merkezde yetiştiriliyor

2022-02-14 15:40 - Yaşam

Almanya'da tarım ürünleri üretici fiyatlarında 2011'den beri en erdemli artış

2022-02-14 16:29 - Ekonomi

Turkcell, dijital dönüşüm çalışmalarına SAP Türkiye teşrikimesai ile ivme kazandırdı

2022-02-14 16:11 - Ekonomi

Bahçeşehir Koleji yeni kampüsünü Hatay Dörtyol’da açıyor

2022-02-16 12:43 - Eğitim

Malatya yeni bir hastaneye daha kavuştu

2022-02-15 14:21 - Sağlık

Sağlıkçılar 88 yaşındaki Fatma nineyi etkilemek düşüncesince karlı yöntemleri aştı

2022-02-14 12:25 - Yaşam

Şarkıcı Şafak Sönmez'den anlamlı bağış

2022-02-15 16:55 - Magazin

Okula bitmeme problemi 'müzik' ile erir öğrenciler müzisyen edinmek istiyor

2022-02-15 14:17 - Yaşam

Dünyada rastgele sene 400 bin bebek ve gailesiz dokunmabana teşhisi alıyor

2022-02-14 13:09 - Sağlık

Görme engelli çift, kurmuş oldukları spor kulübüyle görme engellilerin ümidi oldu

2022-02-17 12:36 - Yaşam

İlgili Haberler

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları

13:07 - Ekonomi

Şişecam'dan hammadde tedariğinde sürdürülebilirlik sağlayacak mühim yatırım

10:07 - Ekonomi

Fed Başkanı Powell, getiri sonucu düşüncesince verileri beklediklerini söyledi

23:06 - Ekonomi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, AA Editör Masası'na misafir olacak

21:06 - Ekonomi

İngiliz restoran grubu 35'ten çok şubesini kapatmayı planlıyor

20:06 - Ekonomi

Günün Manşetleri