'Mayın avcısı' Hava Kuvvetlerinde göreve başlayacak

ASELSAN çeşidinden geliştirilen ve 2019 senesinde Deniz Kuvvetleri envanterine giren Sarper, andıran sürede Hava Kuvvetlerinde de hizmete başlayacak.

Teknoloji - 2 yıl önce

Ankara

ASELSAN çeşidinden geliştirilen Sarper Sentetik Açıklıklı Radar (SAR) Sistemi'nin düzenlilik güçleri çeşidinden kullanması yaygınlaşıyor.

Alınan bilgiye göre, Türkiye'nin "Radar Teknoloji Merkezi" bulunan ASELSAN, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda düzenlilik güçlerinin ihtiyaçlarının mütekâmil teknolojiye erbap insiyak sistemleriyle karşılanmasına müteveccih icraat yürütüyor. Şirket, iklim platformlarının insiyak gereksinimlerine hal arz etmek düşüncesince de yenilikçi çözümlere imza atıyor. Bu kapsamda geliştirilen Sarper SAR başarıyla fariza yapıyor.

SAR sistemleri, insanlı ve insansız iklim platformlarında, yeryüzünün faziletkâr çözünürlüğünde bulunan görüntülenmesi ve neşeli amaç tespiti şartıyla kullanılıyor. Her muhtelif iklim koşulunda gündüz/gece kullanılabilen ve bu sayede yağışlı/bulutlu havalarda bile görüntüleme ve neşeli amaç tespiti yapabilen SAR sistemleri, açıktan bakma gereksinimlerine müteveccih adına muhtelif askeri ve çırçıplak uygulamalarda kullanılabiliyor.

ASELSAN'ın ibdai ulusal teknolojileri uygulayarak geliştirdiği Sarper SAR, 2019 yılından buyana Deniz Kuvvetleri Komutanlığı içerisinde fariza yapıyor.

Deniz Kuvvetleri envanterindeki Anka insansız iklim aracına bütünleşmiş edilen Sarper sistemleri akıbet adına denizdeki "serseri mayınların" tespitinde kullanıldı. Sarper sistemlerinin DOĞRU sürede Hava Kuvvetleri Komutanlığında göreve başlaması planlanıyor.

Tek sistemde baş döndürücü yetenek

Sarper, derinlemesine menzilden açık alanları görüntüleyebilen stripmap (şerit), faziletkâr çözünürlüğünde bulunan fon meydana getiren spotlight (nokta aydınlatma), esmer üstündeki neşeli hedefleri belirleme fail GMTI (Ground Moving Target Indicator), su üstü hedeflerin tespiti ve takibini sağlayıcı bahir kontrol ve su üstü hedeflerin kimliklendirmeye müteveccih görüntülemesini sağlayıcı ISAR kabiliyetleri bulunuyor.

Çok sayıda mütekâmil ayrıcalığı içerisinde bulunduran ASELSAN Sarper, su üzerinde 360 basamak bakma olanağı sağlamakta ve tamamı fon tespit/çıktılarını asıl zamanlı adına kullanıcılara sunabiliyor.

Sarper'de, SAR görüntüleri üstünden gözle anlaşılamayacak kırılan değişimleri algılamaya hadim safha mevzun başkalık belirleme ve görüntülerdeki uçak, gemi, yol, çatı üzere hedeflerin ve ya yer türlerinin kendiliğinden adına belirleme ve kişileştirme edilmesini sağlayıcı sentetik zeka destekli kendiliğinden amaç tespit/teşhis kabiliyetleri bulunuyor.

Sarper bu özellikleriyle askeri alandaki irfan ve bakma uygulamalarının beraberinde çırçıplak bölgede da natürel facia sonrası hasar tespiti ve buhran yönetimi, site planlama ve kartografi uygulamalarında kullanılabiliyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Dev kruvaziyer gemisi ‘Costa Venezia’ İstanbul’a yanaştı

2022-04-27 21:46 - Ekonomi

Lygos Clinic'in kurucusu Sinan Özer: 'HIV pozitif hastaları ötekileştirilmemeli'

2022-04-28 17:08 - Sağlık

Yaz geldi sahte güneş gözlüğüne dikkat

2022-04-25 14:28 - Sağlık

Adana kebabına "zırh" hoşlanma katıyor

2022-04-24 18:45 - Yaşam

Tarihi Şehzade Korkut Camisi'nde 126 sene sonraları teravih namazı namazı kılınıyor

2022-04-24 15:10 - Yaşam

Ankara'daki mahir efsanevi parkında 3 aslan yavrusu dünyaya geldi

2022-04-30 11:04 - Yaşam

Başkent EDAŞ, Kılıçdaroğlu'nun görüşme etmiş olduğu evde elektriğin kesmik olmadığını bildirdi

2022-04-25 11:21 - Ekonomi

Yüksek Mimar Erçin Polat: 'Metaverse Türkiye ekonomisini güçlendirecek'

2022-04-29 10:58 - Teknoloji

Kazada aldığı yaralar sayesinde fark etti: Bakın vücudu ne haldeydi

2022-05-01 14:03 - Sağlık

Emtia piyasası, Fed'den mevrut 'şahin' titreşimli açıklamaların baskısı altında kaldı

2022-04-25 11:56 - Ekonomi

İlgili Haberler

Togg ön sipariş dönemini benzeyen tarihte başlatacak

03:06 - Teknoloji

Dünya genelinde Twitter'a erişim sorunu yaşanıyor

22:06 - Teknoloji

Türk denizcileri Antarktika kıtasında batimetrik takdir yaptı

16:07 - Teknoloji

Hırvatistan'dan Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'ne fevk düzem ziyaret

00:05 - Teknoloji

T3 Vakfı hile ve aktiflik çadırında geleceğe imge olmaya bitmeme ediyor

20:06 - Teknoloji

Günün Manşetleri