'KOAH hastalarının akciğer kanseri açısından da risk altına bulunduğunu söylenebilir'

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Salih Emri “KOAH hastalarının akciğer kanseri açısından da risk altına bulunduğunu anlatmak hata olmaz” dedi.

Sağlık - 3 yıl önce

Akciğeri etkileyen dü dert bulunan KOAH ve akciğer kanserinin birbiriyle andıran münasebetli bulunduğu ortak asıl doğrusu 'KOAH hastalarının akciğer kanseri açısından da risk altına bulunduğunu bildirmek hata olamaz diyen Medicana Kadıköy Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Salih Emri değme dü dert karşı ayrıntılı bilgiler verdi.

KOAH ve Akciğer kanseri nite gelişir?

Emri, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı doğrusu el ortada aşina adıyla KOAH'ın, akciğerdeki iklim akışının tıkanmasına defa açan iltihaplı ortak akciğer rahatsızlı bulunduğunu belirterek, “KOAH bronşit ve amfizem biçiminde dü asliye yolla akciğerleri etkiler. Kronik bronşit, akciğerde bronş ismi maruz iklim tüplerinde iltihaplanmaya defa açar. Bu irinlenme kararı teneffüs yollarında kalık mukus salgısı doğrusu balgam görürüz. Amfizem ise iklim değişiminin yapıldığı alveol keseciklerini pimpirik fail ortak durumdur. Amfizem kararında da KOAH hastalarında akciğerde temiz-kirli iklim değişim işlemi sekteye uğrar. KOAH vatanımızda enikonu kalın tanıdık ortak hastalıktır. Akciğeri etkileyen ortak öteki dert bulunan akciğer kanseri de tamamı kanser türleri ortada en kalın görülenlerden ortak tanesidir. Yine vatanımızda de en kalın karşılaşılan 3. kanser akciğer kanseridir. Peki, akciğer kanseri münasebet olur? Akciğer kanserinde öteki kanser türlerinde bulunduğu kabilinden kalıtım bilimi yapıda gösteriş oynamaktadır” dedi. “Mutasyona uğrayan bazı akciğer hücreleri, mıhlı hücrelerden şimdi çabuk çoğalmaya başlar. Sonuç kendisine da akciğerde ur kitleleri oluşur” diyen Prof. Dr. Salih Emri, ur icap akciğer dokusuna dokunca vererek icap de bambaşka organlara yayılarak hastanın sağlığını tehlikeye atar niteleyerek ekledi.

KOAH ve Akciğer kanserinin benzeri yönleri neler?

“KOAH ve akciğer kanserinde tanıdık sert aşırı belirtinin ortaktır. Nefes darlığı, döş ağrısı, öksürük, gayri ihtiyari kilogram kaybı kabilinden semptomlar hem KOAH'ta bununla beraber akciğer kanserinde görebildiğimiz durumlardır. KOAH'ta sayılanlara ek kendisine sarı-yeşil renkte balgam, el ve ayaklarda şişme kabilinden belirtiler de ortaya çıkabilir. Akciğer kanserinde de ek kendisine öksürükle kan gelmesi, mızrap ağrısı, giriş ağrısı kabilinden semptomlar olabilir.'' diyen Prof. Dr. Salih Emri, KOAH ve akciğer kanseri gelişiminde en ehemmiyetli risk faktörü bulunan sigara somurmak akciğer dokusunda ağır hasar meydana getiren ortak durumdur.

Sigara teneffüs yollarında iltihaplanmayı tetikleyerek KOAH, “akciğer hücrelerinde mutasyona münasebet olabilecek değişikleri yaparak da akciğer kanseri gelişiminde gösteriş oynar. Ülkemizde sigara içmece oranın kestirmece %30'larda bulunduğunu düşünürsek toplumumuz değme dü dert açısından da riskli grupta toprak alır. KOAH gelişiminde dokuncalı gazlara maruziyetin de ortak etkendir. Özellikle kırsalda canlı tek sigara kullanmamış lakin dışarıda muhtelif biyo yakıtlarla hanuman yakıcı hanımlarda da KOAH gelişebilir. Akciğer kanserinin şimdi eşsiz de olsa tek sigara içmemiş kişilerde ortaya çıkabilir. Her sigara içen KOAH olacak kanser olacak niteleyerek de ortak kaide yok. Ancak sigara riski aşırı artırır. Hem kanser bununla beraber KOAH gelişiminde bireyin kalıtım bilimi temeli de önemlidir. Eğer insanlarda bu hastalıklara yeti var ise sigara oluşturucu ortak etmen olabiliyor” ifadelerini kullandı.

KOAH ve Akciğer kanseri nite otama edilir?

Emri “KOAH tedavisininde asliye görevin hastanın semptomları hafifletmektir. KOAH'ta akciğerlerde meydana mevrut hasarı art eğmek şu an düşüncesince belkili değildir. O nedenden dolayı KOAH'ı otama ederken hastanın şimdi şen soluk alıp vermesini sağlayacak, balgamını ve öksürğünü azaltacak bazı ilaçlar kullanıldığını tamlayan Emri, KOAH'ta tedavinin başarısını en aşırı etkileyen gidiş ise sigara kullanımıdır. Eğer hasta otama esnasında sigara içmeye bitmeme ederse maatteessüf otama aşırı çalışan olmaz. Hastalar behemehâl ve behemehâl sigarayı bırakmalıdır. Akciğer kanseri tedavisinin kanserin şekli ve aşamasına uyarınca yapılır. Kanser tedavisinde tümörün cerrahi kendisine çıkarılması, kemoterapi, ışın tedavisi kabilinden değişik otama yolları var. Hastanın yaşına, umumi özelliğine ve kanserin aşamasına uyarınca makul tedaviyi belirlenir. Bazen hastalarda beş altı değişik otama yolunu giriş başa kullanılabilir” niteleyerek laflarını noktaladı. 

Haftanın Öne Çıkanları

Milli çalıştırıcı 15 yılda binlerce gence muaythai ve kick boksu sevdirdi

2021-11-13 14:15 - Spor

30 senedir diyabet dair zihin peyda etmek düşüncesince güç harcıyor

2021-11-13 12:55 - Sağlık

Bu senenin zeytin ve zeytinyağı toplam ürün tahmin emek harcamaları tamamlandı

2021-11-13 12:49 - Ekonomi

İkiz gemiler Kuşadası'na bin 200 yolcusuyla geldi

2021-11-13 13:54 - Ekonomi

Ahıska Türkleri, 77 sene esbak sürgünde yaşadıkları acıları hafızalarından silemiyor

2021-11-13 14:28 - Yaşam

Nihat Kırmızı, Galatasaray Sportif A.Ş. Yönetim Kurulu’nda

2021-11-13 13:00 - Spor

81 ilin gazeteciler cemiyeti başkanı Trabzon’da bir araya geldi

2021-11-13 15:00 - Gündem

Fenerbahçe, eksik kadroyla çalıştı

2021-11-13 14:00 - Spor

Karadağ-Türkiye maçının biletleri tükendi

2021-11-13 14:04 - Spor

Türk savunma sanayisi SAHA EXPO'da iddiasını ortaya koydu

2021-11-13 14:38 - Ekonomi

İlgili Haberler

Yozgatlı hemşireler deprem dalında esenlik hizmetlerinde fariza aldı

11:07 - Sağlık

Bebeklerin gelişiminde uyudukları düz şişman ehemmiyet taşıyor

11:06 - Sağlık

Deprem bölgesindeki böbrek hastalarına diyaliz desteği

18:07 - Sağlık

Doç. Dr. Pelin Üstüner, 'Skara dönüşen aknenin tedavisi yok'

12:07 - Sağlık

'Travmalar diş sıktırıyor'

18:07 - Sağlık

Günün Manşetleri