Kimsesizlere iş bulan imam 'İŞKUR' kadar çalışıyor

Eyüpsultan'daki Hazreti Kaab Camisi İmamı Emin Kır, iane eli uzattığı sokakta canlı kimsesizleri adeta "İŞKUR" üzere fiilen dizge sahibi yapıyor.

Yaşam - 2 yıl önce

İstanbul

Balat'ın surlarının arkasındaki camide 16 senedir imamet karşıcı Kır, fariza meydana getirdiği caminin kapısını sokaktaki evsizlere açtı. Kır, kimsesizlerin gereksinimlerini karşılıyor, dertleriyle dertlenip, onlara imge olmaya çalışıyor.

Kır, evsizler düşüncesince caminin tarafındaki bölgeye ilkin birlikte banyo, sonradan yunak döşek olanağı sunmuş olduğu hayat merkezi ve çay eşliğinde unutulmaz sohbetler düşüncesince de göz yaptırdı. Bununla da yetinmeyen Kır, kimsesizlerin bitkilerle saat geçirmesi düşüncesince limonluk kurdu.

Emin Kır, gönüllerine değdiği nice insanı iş sahibi, kimilerini da hayırseverler kanalıyla tekaüt yaparak baştan yaşama kazandırıyor.

AA muhabirine açıklamada mevcut Kır, 2006'da göreve başladıktan sonradan camiden eve giderken yolda gençlerin, önünü kestiğini ve kendisinden çorba parası istediğini söyledi.

Birkaç el kendisinden mal isteyenlere iane ettiğini tamlayan Kır, "Ardından onlar düşüncesince birlikte şeyler hazırlamaya değişmeyen verdim. Bu insanoğlu düşüncesince çorba, çay hazırlamaya başladım. Bu fikrimi de onlarla paylaştığımda bunu onama ettiler. İyilik hareketimiz anca başladı." diyerek konuştu.

Kır, arkası sıra selamet hareketinin değme sabık çağ büyüdüğünü anlatarak, şu şekilde bitmeme etti:

"Caminin önüne mevrut erkeklerin üstü başı iğrendirici içindeydi. Onlar düşüncesince banyo yaptım ve temizlenmelerini sağladım. Gelenlere sabunundan havlusuna, diş fırçasına, iç çamaşırına denli veriyoruz. İnsanlar sonunda musaffa oluyor, temizlendikten sonradan da insanoğlunun ruhu rahatlıyor. Buraya mevrut insanoğlu şen uyusun diyerek birlikte konukevi de yaptık. Biz burada etraflı kişilere dokunuyoruz, kötüsüne de iyisine de dokunuyorsun. Buraya mevrut kullanmakta olanları evvel ilkin rehabilite ediyoruz. Burada ikamet etmek istiyorlarsa kurallarımızdan bahsediyoruz. 'Bu kuralları onama ediyorsanız size iş olanağı sağlayabiliriz' diyoruz. Kefil olup iş olanağı sağlıyoruz. Bir ay konuk şekilde kalıyorlar, arkası sıra ev yakalayıp gidiyorlar. Serayı da kafalarının dağılması düşüncesince kurdum. Bir insana kemirmek verebilirsin, banyo yaptırabilsin ancak sonradan ne yapacak... Beyni odaklandığı yerden boşaltmak için, ona birlikte şeyler göstermen lazım. Caminin çevresine bundan ötürü gene vatandaşların tavsiyesiyle limonluk kurdum."

"Buraya değme dinden insanoğlu geliyor"

Kır, namına nice yurttaş ve taharri memuru polis maşer kuruluşunun da asistan bulunduğunu aktararak, "Bu işler el birliğiyle meydana getirilen işler. Herkesin yardımı oluyor." dedi.

İnsanlara dokunduğu düşüncesince kendini bahtlı gördüğünü vurgulayan Kır, şunları kaydetti:

"Bir insanı yaşama kazandırdığım devir dünyanın en bahtiyar insanı ego oluyorum. Bunu size tanım edemem. Bu kişilere ön yargısız bakalım. Buraya değme dinden insanoğlu geliyor. Ben ilkin insanoğlu diyorum. Onun kaşına, gözüne, rengine bakmıyorum. Eyüpsultan'dan insanoğlu topluyorum. Caminin gerisinde yatan arkadaşlara 'gidin bu arkadaşı karşı getirin' diyorum. O kullanmakta olanları buraya getirip rahatladıktan sonradan derdini dinliyoruz. Bizim en iri sorunumuz kimseyi dinlememek, değme daim kendimiz konuşuyoruz. Eğer karşımızdaki insanı dinlesek problemininin yüzdelik 50'sini çözmüş durumdayız."

"Yaklaşık 150-200 ortada insana iş bulduk"

Gelenlerin bazılarında emek vermek azmi olmadığına dikkati çekici Kır, "Emrah isimli birlikte dost da öyleydi. Şu anda Mecidiyeköy'de eş kuaföründe çalışıyor. Caminin uğrunda mevrut gidene sataşıyordu. Bir arkadaşımız elan vardı. Şimdi haftanın 6 haset çalışıp 1 haset buraya geliyor. Bana 'hocam benim yapabileceğim birlikte obje mevcut mı' diyerek soruyor. Yine yalıtım işlerinden anlayan birlikte arkadaşımızı hayırhah yardımı ile tekaüt ettik. Şimdi Eyüpsultan Müftülüğü içerisinde fahri şekilde yalıtım işlerini yapıyor. Bugüne denli kısaca 150-200 ortada insana iş bulduk. Bu şahısların evini bulması ve yaşama tutunması düşüncesince elimizden geleni yapıyoruz. Benim elimden 'tut' diyen kullanmakta olanları iş sahibi yapıyoruz. Görevimizi İŞKUR üzere yapıyor, İŞKUR üzere iş araştırıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Kur'an kurslarında fahri şekilde yalıtım işlerine bakıyorum"

İmam Kır'ın ilkin tekaüt yazar arkası sıra iş bulmuş olduğu Nihat Ulusoy ise yalıtım teknisyeni olduğunu, kimi sıkıntılardan ötürü okuluna bitmeme edemediğini dile getirdi.

Ulusoy, annesinin vefatı ve eşinden ayrılmasından ötürü birlikte çevrim kendisini boşlukta bulduğunu anlatarak, bu zamanda imam Kır'la tanıştığını tabir etti.

Kır'ın dünyasına dokunmasıyla baştan derneşik birlikte yaşama kavuştuğunu vurgulayan Ulusoy, "Hocamın sebebiyle ilkin tekaüt oldum. Daha sonradan Eyüpsultan Müftümüzün de onama etmesiyle müftülüğe ilişkin camilerde, Kur'an kurslarında fahri şekilde yalıtım işlerine bakıyorum. Bu iş bana iri keyif, dirlik veriyor. Yine zat işimi hazırlamaya bitmeme ediyorum. Mutluyum." diyerek konuştu.

"Hocamızı dobra ki tanımışım"

56 yaşındaki Mehmet Aytaç da elan ilkin sokakta yaşadığını, teessürat çektiğini, büyükşehir belediyesinin katkısıyla Emin Kır'a geldiğini belirtti.

Kır'ın çabalarıyla yaşama tutunduğunu ve çalışmaya başladığını tabir fail Aytaç, şu şekilde konuştu:

"Hocamın yönlendirmesiyle Sosyal Güvenlik Kurumundan geldiler ve bizi de tekaüt ettiler. Ardından hocam bana mazot istasyonunda iş buldu ve orada çalışıyorum. Hocamızı dobra ki tanımışım. Geldiğimde rahatsızdım, beni otama ettirdiler. Hocamın baş döndürücü iri katkıları var. Şimdi birlikte ev tutacağım inşallah. Hayatıma bitmeme etmeye çalışacağım."

Haftanın Öne Çıkanları

Newcastle United, Tripper'ı açıkladı

2022-01-07 12:49 - Spor

Yosunlardan tepkili uçak yakıtı üreten Avrupa'nın önceki ve bir tane karbon olumsuz biyorafineri tesisi açıldı

2022-01-07 14:23 - Ekonomi

Mardin’de satılık kiliseyi almayan fırsatı kaçırdı, fiyatı kur nedeniyle yükseldi

2022-01-07 13:14 - Ekonomi

Türkiye'ye DOĞRU devletlerde vizesiz gidilebilecek ski merkezleri

2022-01-10 15:53 - Yaşam

54 yaşında hem gazeteci, hem öğrenci

2022-01-08 12:08 - Eğitim

Fatih Karagümrük, Kristijan Bistrovic'i kiraladı

2022-01-12 14:38 - Spor

Teknik Direktör Mustafa Kaplan, öğrencisi Ahmet Çalık’ı anlattı

2022-01-12 17:23 - Spor

İstiklal Marşı'nın kabulünü özetleyen "O Günün Hikayesi" filminin galası yapıldı

2022-01-12 22:02 - Yaşam

Bilişim Vadisi Dijital Animasyon ve Oyun Merkezi'nde Kış Kampı düzenlenecek

2022-01-07 15:54 - Teknoloji

İkinci el oto pazarında 2021'in en aşırı satılan markaları muhtemelen oldu

2022-01-13 11:14 - Ekonomi

İlgili Haberler

Şanlıurfa'da esirgeme altındaki ceylanlar depremi kayıpsız atlattı

13:06 - Yaşam

Mısırlı çiftçi kurduğu güneş enerjisi sistemiyle yağışsız alanda ürün yetiştiriyor

12:08 - Yaşam

Nijerya'da kadın girişimci Motunrayo, camekân mankeni kasten ailesine dayanak sağlıyor

21:07 - Yaşam

Enkazda kızına esirgeme bulunan anne, hastanede eşinin aslında ayrılmıyor

20:07 - Yaşam

Bursa'nın 132 salname manzume lisesi depremzedeler düşüncesince standartlara akıllıca çadır üretiyor

19:06 - Yaşam

Günün Manşetleri