'Karagül diyarı' Halfeti'de fazlalaşan hasat

Halfeti Belediyesi Karagül Koordinatörü Hüseyin Akşahin, "Karagülleri toplamaya başladık. Bu yıl kazancımız aşırı iyi. Ziyaretçilerimiz de çok." dedi.

Ekonomi - 2 yıl önce

Şanlıurfa

Dünyada elden Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde yetişen, kendine katışıksız rengi ve kokusu mevcut tescilli karagülde hasat başladı.

Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi'nin 9 sene ilkin "sakin şehir" ağına engelleme etmiş olduğu Halfeti, zamanı taş evleri ve katıksız güzellikleriyle bölgenin "saklı cenneti" namına nitelendiriliyor.

Birecik Barajı'nın suyunun yükselmesiyle alanda istihsal sektörü eksilen karagül, büyüdüğü topraktan almış olduğu kendine katışıksız rengi ve kokusuyla dikkati çekiyor.

Kaymakamlık ve şehremaneti ile Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü kabilinden üretimin serbest birlikte bölgeye yayılmasını bildirmek neredeyse 3 serada yetiştirilen karagül, Halfeti Belediyesi kabilinden meydana getirilen müracaat hakkında sabık sene Türk Patent ve Marka Kurumu kabilinden coğrafi ayraç tescil belgesiyle tescillendi.

Simsiyah rengi ve kokusuyla nazarıitibar gören karagül, seralardaki görevliler kabilinden ayrışık bölgelerde kullanılması neredeyse alanlarından kesilerek hasat ediliyor.

Bu sene verimin şita mevsiminin gani yağışlı geçmesiyle kısaca yüzdelik 30-40 artım gösterdiği karagülün ziyaretçileri de çok.

Ziyaretçiler seralarda karagülü görüp, kokluyor

Halfeti Belediyesi Karagül Koordinatörü Hüseyin Akşahin, AA muhabirine, ilçenin en ehemmiyetli sembollerinden birisinin karagül bulunduğunu söyledi.

Karagülün endemik birlikte çeşit bulunduğunu ve elden Halfeti'de yetiştiğini özetleyen Akşahin, belediyenin kurduğu limonluk eliyle da ilçeye mevrut ziyaretçilerin karagülü yakından görüp, koklama olanağı bulduğunu belirtti.

Akşahin, karagülün çay, şerbet, lokum, çikolata, reçel, kolonya ve parfüm üzere seçenek ürünlerde kullanımının yaygınlaşmaya başladığını tabir etti.

Verim beniz güldürdü

Karagülde bu sene artağan birlikte hasat devri geçirdiklerini dile getiren Akşahin, sabık sene averaj 250, bu sene ise 350 kabarcık topladıklarını aktardı.

Karagül serasında kısaca 15 senedir bu işle uğraştığını özetleyen Akşahin, "Karagülleri toplamaya başladık. Bu sene kazancımız aşırı güzel oldu. Şu an ziyaretçilerimiz de çok. Dün Isparta'dan mevrut birlikte kolonyacı karagülün suyunu burada çıkarıp, alıp götürdü. İngiltere'ye gönderiyormuş. Güllerimizi kurutuyoruz, şimdi hala filizlerimiz de var. 1-1,5 ay denli şimdi hasat bitmeme eder." diye konuştu.

"Çok seviyoruz"

Serayı gezen Hatice Kübra Küplü karagülün Halfeti ile özdeşleşmiş aşırı nadide birlikte gül bulunduğunu belirtti.

Karagülün önceki ilkbahar aylarında kapkara açtığını özetleyen Küplü, "Karagül, Halfeti'nin hava yapısından Fırat Nehri'nin suyundan ve bu bölgenin toprağının özelliğinden bu yağız nitelik ve kokusunu alıyor. Karagül elden Halfeti'de yetişiyor ve elden burada var. Başka yerde yetişmiyor aşırı seviyoruz." diye konuştu.

Makbule Çakmak ise karagül merakından çevre Gaziantep'ten Halfeti'ye geldiğini belirterek, "Karagüle aşırı iptila saldım. Kokusuna baktık, güzeldi ve bu sene çokmuş, sevindim." dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Dev kruvaziyer gemisi ‘Costa Venezia’ İstanbul’a yanaştı

2022-04-27 21:46 - Ekonomi

Lygos Clinic'in kurucusu Sinan Özer: 'HIV pozitif hastaları ötekileştirilmemeli'

2022-04-28 17:08 - Sağlık

Büyük Zafer'in kazanmış olduğu topraklar fotoğrafçıların gözüyle anlatılacak

2022-05-03 17:24 - Yaşam

Van kedileri kafalarındaki "mühür" ile fark ediliyor

2022-05-04 12:07 - Yaşam

Ankara'daki mahir efsanevi parkında 3 aslan yavrusu dünyaya geldi

2022-04-30 11:04 - Yaşam

Emtia piyasasındaki satı baskısı sabık hafta da bitmeme etti

2022-05-02 12:08 - Ekonomi

Yüksek Mimar Erçin Polat: 'Metaverse Türkiye ekonomisini güçlendirecek'

2022-04-29 10:58 - Teknoloji

Kazada aldığı yaralar sayesinde fark etti: Bakın vücudu ne haldeydi

2022-05-01 14:03 - Sağlık

Ukraynalı çocuklardan dünyaya 'savaşı bitirin, ülkemize dönelim' mesajı

2022-05-02 11:56 - Yaşam

Yabancı uyruklu beşinci sınıf öğrencilerinin el topu tutkusu

2022-05-04 12:18 - Spor

İlgili Haberler

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları

13:07 - Ekonomi

Şişecam'dan hammadde tedariğinde sürdürülebilirlik sağlayacak mühim yatırım

10:07 - Ekonomi

Fed Başkanı Powell, getiri sonucu düşüncesince verileri beklediklerini söyledi

23:06 - Ekonomi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, AA Editör Masası'na misafir olacak

21:06 - Ekonomi

İngiliz restoran grubu 35'ten çok şubesini kapatmayı planlıyor

20:06 - Ekonomi

Günün Manşetleri