Kar ve buz düşmeye bağlı kırık olaylarını artırdı

Erzincan'da kar ve buzlanma nedeni ile düşmelere bağlı kırık ve fırlak olaylarında çoğalma yaşandı.

Sağlık - 2 yıl önce

Tüm diyar genelinde yaşanmış olan akıbet yılların en dip kar yağışında meydana mevrut buzlanma, yollarda ve kaldırımlarda iri ziyan oluşturuyor.

Pek aşırı insanoğlu kar yağışı ve buzlanma hasebiyle yolda yürürken kaybolma düşme tehlikesi ile dirlik karşıya kalıyor. Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji polikliniklerinde düşmelere bağlı kırık, fırlak ve burkulma olaylarında çoğalma yaşandığı gözlemlendi. Kar yağışı hasebiyle buzlanmaya bağlı adına yaşanmış olan düşmelerde en ortak tomar el bileği, parmaklar, kalça, dal ile dal etrafı ve kadem bileği kırıkları meydana geldi. Uzmanlar, karlı zeminde yürürken ilkin çelimsiz ve önemsiz adımlar atılması gerektiğine aksan yaparak vatandaşları uyardı.

Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Nizamettin Koçkara ise, ekim-kasım aylarında tanıdık ortopedik vakaların aralık-ocak aylarında hem arttığını bununla birlikte alıngan veya çatırdayan yerlerin tahavvül gösterdiğini, elan girintisiz çıkıntısız kırık olayları görülmeye başlandığını belirterek, kaymaya bağlı düşmelere dirlik uyarılarda bulundu. Koçkara, "Kışın aşırı kaba geçmesiyle ve aşırı dip kar yağışıyla bu arada havaların ilgisiz olması buzlanmalara hastalık oluyor. Buna bağlı bizim gördüğümüz düşmeye bağlı yaralanmalar mevcut. İlimizde ortak tane sayrılarevi olmamız yardımıyla sahamızda ve çevremizde ki etraflı yaralanmaları kılıç gideriyoruz ve zımnında bu kar ve buzlanmaya bağlı yaralanmalarda ki değişikliğe vakıfız. Bize başvuran hastaların ehemmiyetli ortak kısmının yolda yürürken karlı, buzlu zeminde düşmeye bağlı yaralanmalar bulunduğunu görüyoruz. Bunun düşüncesince ortak grup önerilerimiz olacak elbette ki. Karda yürürken, ilkin buzlu havalarda yürürken çelimsiz ve önemsiz adımlar atılması gerekiyor. Ellerin cepte olmaması gerekiyor. Dengemizi sağlayabilecek biçimde ellerimiz dışarıda olmalı ve mevsime akla yatkın zıypak zemine dayanabilen ayakkabıları yeğleme etmemiz gerekiyor. Geçtiğimiz Ekim-Kasım aylarına gereğince hastanemize başvuran hastaların açıklık ve hanuman ayında ki parasız müracaat sayısıyla ortak mukayese yaptığımız devir karlı ve buzlu zeminde volta sırasında kayma ve düşmelerin benzer adına arttığını belirleme ettik ve bu artışın da ihtimal az buçuk dalgınlık ihtimal bulunan şita şartlarında buzlu yerin olmasından bulunduğunu düşünebiliriz. Bu özellik da ki parasız sayısının artışı ve kırıkların da buna bağlı artışı el, kol, oğlan yaralanmalarının da artışı ortak grup önlemleri edinmeyi gerektiriyor. Yürürken elleri dışarıda tutarık yürümek, oldukça çelimsiz ve önemsiz adımlarla akın etmek ve basılan zemini ortak güzel arama ederek az buçuk ihtiyatlı, müdebbir iktisap etmek bu özellik da mühim bir şeydir sanarak düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Motokurye adına etkin ve buzlanma yardımıyla ilçe yaparak vurulan Deniz Arslan, kolunu alçıya aldırdıktan sonra, "Malum Erzincan bölgesi kar yağışının dip bulunduğu yerler. İnsanların, ilkin sürücülerin elan tetik olmaları gerekiyor. Ben de motokurye adına çalışıyorum. Motorum ile bu arada kaydım düştüm. Bu buzlu ve dirlik günlerde elan da tetik olmamız gerekiyor” dedi. 

Emin Ferhat Sevilir 

Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır'da Yenikapı Açık Hava Yaşam ve Kültür Merkezinde 52 dükkan kiralamaya sunuldu

2022-02-03 17:06 - Ekonomi

Kar yağışıyla beyaza bürünen Başkent Millet Bahçesi, şita sporu sevenlerin yol uğrağı noktası oldu

2022-01-29 11:42 - Yaşam

İstanbul Sinopspor dayanışma yemeğinde bir araya geldi

2022-01-30 14:07 - Spor

Julien Stephan: 'Burak Yılmaz ve Zeki Çelik’i takımımda görmek isterdim'

2022-01-31 11:24 - Spor

Kar ve buz düşmeye bağlı kırık olaylarını artırdı

2022-02-05 09:12 - Sağlık

'Uyku sorunu yaşayanların sayısı pandemi ile beraber yüzde 74’e yükseldi'

2022-01-31 11:41 - Sağlık

Adnan Polat: 'Seçim tsunami etkisi yapar'

2022-02-01 16:25 - Spor

Dünya şampiyonu boksör Antalya'da eldivenlerini çıkartıp kramponlarını giydi

2022-02-04 12:07 - Spor

Otokar'dan 2021'de 1 bilyon 42 milyon TL kemiksiz kar

2022-02-04 23:28 - Ekonomi

Mileyha Sulak Alanı'nda önceki defa kukumav kuşu görüntülendi

2022-01-30 12:35 - Yaşam

İlgili Haberler

Yozgatlı hemşireler deprem dalında esenlik hizmetlerinde fariza aldı

11:07 - Sağlık

Bebeklerin gelişiminde uyudukları düz şişman ehemmiyet taşıyor

11:06 - Sağlık

Deprem bölgesindeki böbrek hastalarına diyaliz desteği

18:07 - Sağlık

Doç. Dr. Pelin Üstüner, 'Skara dönüşen aknenin tedavisi yok'

12:07 - Sağlık

'Travmalar diş sıktırıyor'

18:07 - Sağlık

Günün Manşetleri