Kangal köpeği ve koyunu ayrımsız merkezde yetiştiriliyor

Sivas'ta 1600 rakımlı Meraküm Tepesi'nde açılan merkezde, Kangal köpekleri ile et ve mazot verimi faziletkâr Kangal Akkaraman koyunlarının düzelti ve üretimi yapılıyor.

Yaşam - 2 yıl önce

Sivas
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Kangal köpeği ve koyunu ayrımsız merkezde yetiştiriliyor

Sivas'ta Kangal Köpeği Eğitim, Koruma ve Üretim Merkezi'nde Kangal köpekleri ve Kangal Akkaraman koyunlarının reform emek harcamaları yapılarak temiz ırkın korunması amaçlanıyor.

Valilik çeşidinden hesaplı plan kapsamında kente kestirmece 10 kilometre mesafedeki 1600 rakımlı Meraküm Tepesi'nde kurulan Kangal Köpeği Eğitim, Koruma ve Üretim Merkezi'nde Kangal köpekleri ile Kangal Akkaraman koyunları beraberce yetiştiriliyor.

Resmi açılışı güzeşte sene teşrinisani ayında meydana getirilen merkezde bebek ve şişman Kangalların yanı esna 55 Kangal Akkaraman koyunu bulunuyor.

Koyunların evvel yavrularını vermesinin heyecanının yaşandığı merkezin baytar hekimi Engin Genç, AA muhabirine, Kangal köpeği ve koyununun Sivas'ın ehemmiyetli markaları bulunduğunu söyledi.

Kangal köpekleri üzerine bilgelik verici Genç, malikine sadakati, kocaman cüssesi, çevikliği ve derinti esirgeme niteliği ile bilindiğini aktardı.

Genç, Kangalların aşırı cin fikirli olduklarını ve derinti sahiplerinin evvel tercihleri ortada toprak aldığını, temiz ırkın özelliklerinin koruması düşüncesince rastgele muhtelif çalışmanın yapıldığını belirtti.

Merkezdeki Kangal köpeklerine aşırı ortak tomar dikkat bulunduğunu özetleyen Genç, çiple strateji yapıldığını dile getirdi.

14 kaburgasıyla dikkati çekiyor

Kangal Akkaraman koyununun özelliklerine de yer veren Genç, "Yapalı ortak yüne ehil ve akrep ortak ırktır. Kangal koyununun en şişman niteliği eğe sayısının yegâne ortak tomar olması doğrusu 14 pare olması." diyerek konuştu.

Genç, kaburgasının ortak tomar olması yardımıyla koyunların kocaman gövde yapısına ehil bulunduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

"Kaburga sayısının ortak tomar olması vücuda boyut ve büyüklük katıyor, bu niteliği ile öbür koyun ırklarından ayrılabiliyor. Yerli soy bulunduğu düşüncesince step iklime uyarlanmış olması, meradan aşırı ve derinliğine müddet faydalanmasıyla da ön plana çıkıyor. İskelet yapısının ayrımlı olması bazısı avantajlar kazandırıyor. Yavrular sayı farkı 4,5 kilo ağırlığında doğuyor. Ergin enerjik ciddiyet koçlarda 90-100 kilograma derece çıkabilirken, dişilerde 68-72 kilo civarında. Koçların aşırı kocaman olması aşırı açık ve hücre çarpan ortak özellik."

Kangal Akkaraman koyununun motorin veriminin de dobra bulunduğunu vurgulayan Genç, "150 günce motorin ödeme çağında 70-130 kilograma derece motorin alabiliyoruz. Kangal koyunu kasap ve sütçü olması zımnında şişko ortak ırktır. Diğer ırklara mucibince dü niteliği de istikrarlı biçimde barındırıyor." dedi.

Genç, merkezde rastgele dü ırkı da yaşatmaya çalıştıklarını belirterek, "Devlet marifetiyle halis muhlis reform emek harcamaları yapılmaya çalışılıyor. Bu ırklara ehil çıkılıp, seleksiyonları yapılıp doğacak kuşaklara aktarılması düşüncesince icraat yapılıyor." ifadelerini kullandı.

"Kangal köpeği, çobanın yardımcısıdır"

Kangal köpekleri ile koyunlarının uyumundan bahseden Genç, şu detayları verdi:

"Merkezimizin yapı hedefi Kangal köpeğinin neslinin korunması, tanıtımının en dobra biçimde yapılmasıydı. Bununla bu arada Kangal köpeğini, derinti esirgeme özelliğinden çevre koyundan açmak istemedik. Merkezde hem Kangal köpeği bununla müşterek Kangal Akkaraman koyunlarının hizmet ve beslenmesini yapıyoruz. Kangal köpeklerinin küçüklüğünden itibaren derinti ile bağını koparmamak düşüncesince koyunla büyütüyoruz. Kangal köpeği, koyunun ayrılmaz ortak parçası, çobanın yardımcısıdır. Kuzulara huzur aşırı şefkatlidirler. Bazen olmuş koyunlarda aut parazitleri temizlemeye çalıştığını görürüz. Sürülerin irsal ve idaresinde, aldanmaz ilkin peyda etmek kıl payı yabanıl hayvanlara huzur korumada, degaje arazilerde kuzulama olaylarının takibinde çobanın yardımcısıdır."

Yöredeki köylerde de Kangal koyunu ve köpeği yetiştiriliyor

Sivas'ın Kangal ve Ulaş ilçesi ilkin peyda etmek kıl payı yöredeki köylerde de Kangal Akkaraman koyunları ile Kangal köpekleri beraberce yetiştiriliyor.

Köpeğin büyüdüğünde koyunu ecnebi görmemesi, kuzu kokusuyla erişmesi ve sürüye hâlâ acele uyarlanmış olması amacıyla devir hin bebek köpeklerin yatmış bulunduğu yere samanla karıştırılan "koyun gübresi" seriliyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Kangal köpeği ve koyunu ayrımsız merkezde yetiştiriliyor

2022-02-14 15:40 - Yaşam

BAE'nin feza ara bulucu 'Hope' Mars yörüngesindeki bir numara yılını tamamladı

2022-02-09 16:30 - Teknoloji

Sağlıkçılar 88 yaşındaki Fatma nineyi etkilemek düşüncesince karlı yöntemleri aştı

2022-02-14 12:25 - Yaşam

Emre Belözoğlu: “Rekabeti arttıracak, kaliteyi yükseltecek oyuncular”

2022-02-09 20:41 - Spor

Dünyada rastgele sene 400 bin bebek ve gailesiz dokunmabana teşhisi alıyor

2022-02-14 13:09 - Sağlık

Ahmet Nur Çebi: "Hakem hatalarından çok puan kaybettik"

2022-02-13 23:57 - Spor

Türk astronomlar uzayda dü gezegen keşfetti

2022-02-14 11:39 - Teknoloji

Genç Yapımcı İlyas Çağlayan’dan dizi sektörüne eleştiri

2022-02-09 22:03 - Magazin

Oğulcan Çağlayan, Eyüpspor’da ilk maçına çıktı

2022-02-13 23:26 - Spor

Değirmenayvalı'da "yüksek maliyetli" düğünlere sınırlama kararı

2022-02-09 14:25 - Yaşam

İlgili Haberler

Şanlıurfa'da esirgeme altındaki ceylanlar depremi kayıpsız atlattı

13:06 - Yaşam

Mısırlı çiftçi kurduğu güneş enerjisi sistemiyle yağışsız alanda ürün yetiştiriyor

12:08 - Yaşam

Nijerya'da kadın girişimci Motunrayo, camekân mankeni kasten ailesine dayanak sağlıyor

21:07 - Yaşam

Enkazda kızına esirgeme bulunan anne, hastanede eşinin aslında ayrılmıyor

20:07 - Yaşam

Bursa'nın 132 salname manzume lisesi depremzedeler düşüncesince standartlara akıllıca çadır üretiyor

19:06 - Yaşam

Günün Manşetleri