İstiklal Marşı'nın kabulünü özetleyen "O Günün Hikayesi" filminin galası yapıldı

İstiklal Marşı'nın kabulünü değişik müşterek basar açısıyla özetleyen "O Günün Hikayesi" filminin galası yapıldı.

Yaşam - 2 yıl önce

Ankara

ATO Congresium'da planlı galaya Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, filmin hikayesinin yazarı Ankara Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Demir, Mehmet Akif Ersoy'un torunu Selma Argon Ersoy ve öğrenciler katıldı.

Bakan Ersoy, gala vizyonu önceleri meydana getirdiği konuşmada, insanı harekete nâkil sanatın müşterek bilgiyi, duyguyu, müşterek anı veya asırları kitlelere bildirmek düşüncesince uygulandığında maksut etkiyi sağlamada ve istenilen amaca ulaşmada en akilane seçme bulunduğunu belirtti.

İnsanın öz iradesiyle aramış bulunduğu cevapları ve eriştiği neticeleri emeksiz ferah unutamayacağını tabir fail Ersoy, "Bizi kılıç karşılayıcı yaşanmışlıkların ve değerlerin doğacak nesillere aktarılmasının ne kadar dirimsel müşterek madde olduğunu, ayrıca bu günlerde bunun elgün malı ile eksiklik ortada müşterek seçme biçimine geldiğini düşünürsek sanatın bu enerjisini kullanmanın önemini elan açık anlayabiliriz. Zira küreselleşen evren gerçeği, içre barındırdığı müspet yönlerle gözümüzü o kadar gözsüz edebiliyor ki halkçılık denen yaymaca uzlaştırıcı ile zihinleri sömürgeleştirmenin de bu düzenin müşterek parçası bulunduğu gözlerden kaçabiliyor." niteleyerek konuştu.

"Duyguların en derin biçimde yaşandığı hususi müşterek devir dilimi"

Farklılığın zenginliğini ve kültürel özgünlüğü gayrı olma korkusuyla baskılamanın ve ortadan tahammül gayretinin kimi devletlerin büyüklük politikası biçimine geldiğini tabir fail Ersoy, Türk milletinin gün belleği ve içsel mirasıyla hayattaki bu akıma erinç koskoca müşterek dayanım gösterdiğini söyledi.

Ersoy şu biçimde bitmeme etti:

"Perdede yansımasına şehadet edeceğiniz 'O Gün' rastgele muhtelif olumsuzluğa karşın umutsuzluğa düşmeyenlerin, işgalin ve zulmün gölgesinin kapladığı yurt toprağını karanlığa tasdik etmeyenlerin; yokluk, mahrumiyet ve asırların yorgunluğu omuzlarına çöktüğü biçimde diz çökmeyenlerin hayatından müşterek kesittir. O kesim ki 10 kıta, 41 dize içre Türk milletinin etiket ve karakterini resmeden muntazam müşterek destanın, ulusal iradenin sesi ve lafı biçimine vürut periyodunu barındıran ve dört başı mamur bu duyguların en derin biçimde yaşandığı hususi müşterek devir dilimidir."

"İstiklal Şairi'ni eserleriyle söylemeye bitmeme ediyoruz"

Ersoy, güzeşte senenin Mehmet Akif ve İstiklal Marşı Yılı anons edildiğini hatırlatarak, gözaltı adına bu çerçevede ayrışık aktiflik ve planlar gerçekleştirdiklerini, Mehmet Akif Ersoy Hatıra Evi'ni İstiklal Marşı'nın kabulünün 100'üncü senesinde ziyarete açarak Milli Şairi eserleriyle, tarihle, edebiyatla yaşatmaya ve söylemeye bitmeme ettiklerini anlattı.

Kendi projelerinin yanı sıra bu mevzuda hata meydan giranbaha planlara de dayanak verdiklerini kaydeden Ersoy, "O Günün Hikayesi hakeza müşterek emek vermek idi. 300'den aşkın insanoğlunun emeği ve emek ürünü o desteği dokümanter ayrıcalığı de haiz müşterek beyaz perde eserine dönüştürdü." dedi.

Bakan Ersoy, filmimizde emek ürünü dökenlere teşekkürname etti.

"Dedeme mahsus yârenlik bana yansıyor"

Selma Argon Ersoy da gittiği rastgele yerde iri müşterek yârenlik ve candan karşılaştığını belirterek, "Bu yârenlik dedeme mahsus sevgidir. Tabii ki bana yansıyor. Onun ruhundan bana yansıyor." ifadesini kullandı.

Konuşmaların peşi sıra Rektör Demir, Bakan Ersoy'a Darphane'nin İstiklal Marşı Yılı düşüncesince basmış bulunduğu Mehmet Akif Ersoy hatırat parası arz etti.

Film gösteriminin peşi sıra tören düzeni üyeleri ve film kadrosu hatırat fotoğrafı çektirdi.

Haftanın Öne Çıkanları

Newcastle United, Tripper'ı açıkladı

2022-01-07 12:49 - Spor

Yosunlardan tepkili uçak yakıtı üreten Avrupa'nın önceki ve bir tane karbon olumsuz biyorafineri tesisi açıldı

2022-01-07 14:23 - Ekonomi

Mardin’de satılık kiliseyi almayan fırsatı kaçırdı, fiyatı kur nedeniyle yükseldi

2022-01-07 13:14 - Ekonomi

Türk Dışişlerine gönderilen gelişigüzel postada 'Sadık Ahmet'in adı' yazılı

2022-01-06 12:23 - Yaşam

Türkiye'ye DOĞRU devletlerde vizesiz gidilebilecek ski merkezleri

2022-01-10 15:53 - Yaşam

54 yaşında hem gazeteci, hem öğrenci

2022-01-08 12:08 - Eğitim

Fatih Karagümrük, Kristijan Bistrovic'i kiraladı

2022-01-12 14:38 - Spor

Teknik Direktör Mustafa Kaplan, öğrencisi Ahmet Çalık’ı anlattı

2022-01-12 17:23 - Spor

İstiklal Marşı'nın kabulünü özetleyen "O Günün Hikayesi" filminin galası yapıldı

2022-01-12 22:02 - Yaşam

Bartın'da 300 'can dost' muvakkat bakım evinden yunak yuvaya kavuştu

2022-01-06 11:29 - Yaşam

İlgili Haberler

Şanlıurfa'da esirgeme altındaki ceylanlar depremi kayıpsız atlattı

13:06 - Yaşam

Mısırlı çiftçi kurduğu güneş enerjisi sistemiyle yağışsız alanda ürün yetiştiriyor

12:08 - Yaşam

Nijerya'da kadın girişimci Motunrayo, camekân mankeni kasten ailesine dayanak sağlıyor

21:07 - Yaşam

Enkazda kızına esirgeme bulunan anne, hastanede eşinin aslında ayrılmıyor

20:07 - Yaşam

Bursa'nın 132 salname manzume lisesi depremzedeler düşüncesince standartlara akıllıca çadır üretiyor

19:06 - Yaşam

Günün Manşetleri