İşletmelerin seviye korumalı TL yatırım ve katılma hesapları finansal tablolara yansıtılacak

Ekonomi - 2 yıl önce

Ankara

Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK), yatırım sahibi işletmelerin "Kur/Altın Fiyatı Korumalı TL Vadeli Mevduat/Katılım Hesapları"nın (KKMH), Türkiye Finansal Raporlama Standardı (TFRS) mucibince finansal tablolara yansıtılacağını bildirdi.

KGK'nin ari denetime yayımcı olup Türkiye Finansal Raporlama Standartları ile Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı'nı uygulayıcı işletmelerden KKMH'yi muhasebeleştirmelerine değgin kösemenlik sağlayıcı izah metni, kurumun genel ağ sayfasında (www.kgk.gov.tr) yayımlandı.

Buna göre, iklim içi beledi asıl ve hukuksal şahısların döviz ve kalburüstü yatırım ve iştirak fonu hesaplarının, KKMH'ye dönüştürülmesi sağlanarak matematik sahiplerinin kırat ve kalburüstü fiyatı farkına üzerine korunması hedefleniyor.

KKMH'nin minimum 6 ay vadeyle açılması ve mehil böylelikle döviz kurundaki değişikliklere değgin yerine alınacak akçe ücretinin belgisiz olması zımnında KKMH akçe ve akçe benzer yerine değerlendirilmiyor.

Buna rağmen yatırım ve iştirak hesabı sahibi sözleşmeye alakadar yerine akçe elde ika hakkı kazandığından KKMH, "finansal varlık" tanımını karşılıyor. Dolayısıyla yatırım sahibi işletmeler çeşidinden KKMH, finansal varlıkların muhasebeleştirilmesine değgin hükümleri düzenleyen TFRS mucibince finansal tablolara yansıtılacak.

KKMH'nin yansıtılacağı kalemler

KKMH, anamal ve repo yahut kar oranı içeren akçe akışlarına cemaat yanında finansal servet olmakla baş başa bahis konusu akçe akışları döviz kurundaki yahut kalburüstü fiyatlarındaki artışa değgin yerine değişebileceğinden bire yanında sürede yanında çıkmış verim ayrıcalığı de gösteriyor.

Dolayısıyla bu özellikleriyle KKMH'nin TFRS'de finansal servet takdir sınıflarından hangisine yayımcı olabileceği tespit edilirken çıkmış verim unsuru barındıran kompozit sözleşmelere değgin hükümlerin dikkate katılması da gerekecek.

Bu cins yatırım ve iştirak hesapları mevcut işletmeler çeşidinden KKMH, gerçeğe akla yatkın bedel değiştirmek kar yahut zarara yansıtılarak ölçülecek.

Bu doğrultuda KKMH, Finansal Durum Tablosu'nda "finansal yatırımlar" sınıfında sunulacak ve raporlama devri sonlarında KKMH'nin gerçeğe akla yatkın tutarındaki değişimler Kar yahut Zarar ve Diğer Kapsamlı Gelir Tablosu'nda "Yatırım Faaliyetlerinden Gelirler/Giderler" kalemine yansıtılacak.

Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı mucibince KKMH'nin "Diğer Finansal Araçlar" sınıfında değerlendirilmesi ve gerçeğe akla yatkın bedel değişiminin kar yahut zarara yansıtılarak ölçülmesi gerekiyor.

Bu kapsamda KKMH, Finansal Durum Tablosu'nda "Finansal Yatırımlar" sınıfında sunulacak ve raporlama devri sonlarında KKMH'nin gerçeğe akla yatkın tutarındaki değişimler Kar yahut Zarar Tablosu'nda "Finansal Yatırımlar Değer Artış Kazançları yahut Finansal Yatırımlar Değer Azalış Zararları" altında gösterilecek.

Haftanın Öne Çıkanları

En iyi 3 teknoloji girişimi yatırımcılarla bulaşacak

2022-02-26 14:41 - Teknoloji

Türkiye'de "lilial" bileşenini içeren parfüm ve kozmetiklere haram geliyor

2022-03-02 11:42 - Ekonomi

Yasin Öztekin: 'Sezon sonu sözleşmem bitiyor, tek hedefim şampiyonluk'

2022-02-24 11:01 - Spor

Emekli imam mefluç eşine yârenlik ve özenle bakıyor

2022-02-24 14:36 - Yaşam

Selimiye Meydanı'nın tamamlanmasını 'Edirne Atıracısı' da dört gözle bekliyor

2022-03-02 12:05 - Yaşam

Çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tespiti düşüncesince güzel rasat şart

2022-03-01 11:50 - Sağlık

Schalke, Rus sponsor ile anlaşmasını sonlandırdı

2022-02-28 16:03 - Spor

Türkiye'nin ayrımlı illerinden balıkçılar Samsun'daki mezatta buluşuyor

2022-02-24 13:08 - Ekonomi

Formula 1'de 'Türkiye Grand Prix'si' bilmecesi

2022-02-24 16:14 - Spor

Rusya-Ukrayna Savaşı Türkiye'den güzeşte 'Orta Koridor'un önemini henüz da artırdı

2022-03-01 11:47 - Ekonomi

İlgili Haberler

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları

13:07 - Ekonomi

Şişecam'dan hammadde tedariğinde sürdürülebilirlik sağlayacak mühim yatırım

10:07 - Ekonomi

Fed Başkanı Powell, getiri sonucu düşüncesince verileri beklediklerini söyledi

23:06 - Ekonomi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, AA Editör Masası'na misafir olacak

21:06 - Ekonomi

İngiliz restoran grubu 35'ten çok şubesini kapatmayı planlıyor

20:06 - Ekonomi

Günün Manşetleri