HackIstanbul siber kahramanlar yetiştirecek

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Koç, Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST kapsamında düzenledikleri "HackIstanbul" etkinliği ile siber kahramanlar yetiştirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Teknoloji - 3 yıl önce

İstanbul

TEKNOFEST kapsamında planlı "HackIstanbul"a 4 değişik diyar ve 10 şehirden eklenen HackIstanbul Finalistleri, "Bug Bounty" formatında gerçekleştirilecek bitiş turunda yarışıyor. Bugün başlamış bulunan ve erte bitecek bulunan bitiş turunda, 10 takımın üyeleri 2 güneş süresince bitiş etabındaki engelleri aşmaya çalışacak.

Final yarışında ortaöğretim öğrencilerinden, faziletli lisansını tamamlamış bulunan insanlara denli serbest ortak pedagoji bilimi kuru yelpazesindeki katılımcılar kabiliyetlerini sergiliyor. "Bug Bounty" formatında, yarışmacılar asıl yaşamdan 2 değişik infaz üstünde dermansızlık ve güvenlik açığı arıyor ve buldukları güvenlik açıklıklarını yarışma sırasında uran heyete raporluyor. En baş döndürücü ve en ehemmiyetli zafiyetleri raporlayan takımlar, birincilik, ikincilik ve üçüncülük derecesini elde edecek.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, Anadolu Ajansının komünikasyon araçları paydaşı bulunduğu TEKNOFEST'te HackIstanbul'a bağlı AA muhabirine icra ettiği açıklamada, Ofis kendisine TEKNOFEST başladığı günden itibaren etkinliğin siber güvenlik aktivitelerini gerçekleştirdiklerini söyledi.

Bunun adını de İstanbul'da bulunduğu düşüncesince "HackIstanbul" koyduklarını özetleyen Koç, "TEKNOFEST sabık yıl Gaziantep'e aktarma olunca onun adını az buçuk değiştirdik fakat mazruf kendisine on paralık değişmiyor. Bizim misyonumuz siber güvenlikte bilirkişi siber kahramanlar yetiştirebilmek. Bu manada da bu yıl 'mükafat avcılığı' diyerek deyim edilen ortak içerikle yarışmacıların karşısına çıktık. İngilizce tabiriyle 'Bug Bounty'." diyerek konuştu.

Koç, verdikleri dü infaz üstünde yarışmacıların dü güneş süresince dermansızlık bulacaklarını aktararak, şunları kaydetti:

"Yani bizim dostumuz olacaklar ve bizlere zafiyetlerimizi biçimsiz insanoğlu bizlere söylemeden bulacaklar ve kılıç o yazılımlarımızı güvenlikli bir duruma getireceğiz. 15 yaşından 40 yaşına denli nice siber uzmanımız yetişiyor. Bu arkadaşların değme yıl eğitimlerine dayanak noktası oluyoruz ve geliştiriyoruz. Siber güvenlik uzmanı ulaşması 4 ila 7 yıl arası sürüyor. Biz burada ortak ekecek atıyoruz. Bu ihvan burada yarışmaya giriyorlar. Dereceye giremeseler üstelik kılıç onların yaptıklarından kabiliyetlerini anlıyoruz ve onları adım adım yetiştiriyoruz. Nasıl sınırlarımızı, askerlerimizi koruyorsak bu yerel ve ulusal ihvan yardımıyla siber vatanımızı koruyacağız."

"Sistemde dermansızlık bulanlara ödül veriyoruz"

HackIstanbul'da önceki seneden bu seneye bakılınca ortak sinerjinin oluştuğunu tamlayan Koç, "İlk yıl elden Türk, Japon ve İngiliz takımları vardı. Birbirleriyle tanıştıktan sonraları değme yıl bundan sonraları ekipler arsıulusal olmaya başladı. Takımın birisinde biricik Türk var, dü pare Ukraynalı var, biricik Rus var. Böylece ortak network oluştu ve birbirleriyle daima yazışma halindeler." ifadelerini kullandı.

Koç, HackIstanbul'un, arsıulusal ortak yarışma bulunduğu düşüncesince TEKNOFEST'te dolarla rütbe verici ortak yarışma bulunduğunu dile getirdi.

Birinciye 7 bin dolar rütbe verdiklerini deyim fail Koç, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Her yıl de bu ödülleri vermeye bitmeme edeceğiz. Normalde genel manada istifham sorulur fakat kılıç burada asıl ortak infaz üstünde arkadaşların dermansızlık bulmasını istiyoruz. Pentagon'dan Facebook'a denli nice şirket dünyada bunu yapıyor. Kendi sistemlerini açıyor. 2 güneş süresince bu arkadaşların bizlere dermansızlık bulma özgürlükleri var. Firmalarla görüşüyoruz söz gelimi Turkcell BiP'le görüştük. BiP, 'ben bu dü güneş süresince açığım size. Bana saldırın. Benim açıklarımı bulun.' dedi. Firmalar bunu neden yapıyorlar? Çünkü ne denli güvenlik testlerini yapsanız üstelik ortak biçimde zafiyetler çıkabiliyor. Bu zafiyetleri size dostlarınız söylerse ve siz o zafiyetleri düzeltirseniz sisteminiz elan iyiye gider.

Bu manada baktığımız devir bu 2 güneş boyunca, tabiri birlik akilane olmasa üstelik 'atış serbest'. Normalde bu işlerin yapılabilmesi düşüncesince ortak kurumun yazılımına yahut donanımına atılım gerçekleştirmek yasal değil. Ama kılıç bu 2 güneş boyunca, bu açmış olduğumuz sistemlere yapılacak taramalar, dermansızlık aramaları yasal ve buldukları sürede da ödül veriyoruz."

"Her yıl 30 öğrencimizi siber güvenlik uzmanı kendisine yetiştireceğiz."

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Koç, siber güvenlik eğitimlerinin darülfünun ve darülfünun ondan sonra değil elan er başlaması müstelzim ortak husus bulunduğunu dile getirdi.

Koç, laflarını şöyleki tamamladı:

"Bu manada da Milli Eğitim Bakanlığı ve Savunma Sanayi Başkanlığı ile beraberce 3 hafta evvela Türkiye'nin önceki Siber Güvenlik Meslek Lisesi'ni açtık. Teknopark İstanbul'un ortamında uygulayım bilimi firmalarının ortada ortak lise. Her yıl 30 öğrencimizi siber güvenlik uzmanı kendisine yetiştireceğiz. 30'dan ortak tomar almayacağız. Az fakat baş döndürücü kalifiye pedagoji bilimi vereceğiz. Hem TEKNOFEST'i görsünler aynı sürede hackerlarla tanışsınlar, az buçuk da pedagoji bilimi olsun diyerek değme güneş dalında bilirkişi hackerlar kabilinden ortak günce eğitimler tasarladık.

Öğrencilerimizi Teknopark İstanbul'dan buraya getiriyoruz. Şöyle de ortak yalan alıyoruz. Bu ihvan seneye inşallah HackIstanbul yarışmasında finale denli yükselecekler. Siber güvenlik sistem lisesi dair uzmanlarımız da daima onların eğitimlerine gidiyorlar. Her İstanbul'a geldiğimde behemehâl onlara uğruyorum. Aynı sürede bu arkadaşların yaz çağında şayet yetişim gerçekleştirmek isterlerse amme müesseselerinde ilkin de Dijital Dönüşüm Ofisi'nde yetişim yapmasına ve eğitimlerini almasına bitmeme edeceğiz."

Haftanın Öne Çıkanları

Dünya liderlerinin bir araya geldiği New York’ta geniş güvenlik önlemleri alındı

2021-09-21 20:54 - Dünya

Asya'dan Avrupa'ya atılan ilk adımlar drone ile havadan görüntülendi

2021-09-21 19:15 - Gündem

Almanya'dan DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus'un ikinci dönemine destek

2021-09-21 21:29 - Dünya

Ağaçları kurutan kelebek şimdi de binaları tehdit ediyor

2021-09-21 16:36 - Gündem

AB, Kovid-19'la mücadele için antikor ilacı alım sözleşmesi yaptı

2021-09-21 20:59 - Dünya

Zafer Parti'li Çelik'in 'Suriyeliler saldırdı' yalanı tutmadı

2021-09-21 17:05 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulu'nda dünyaya sesleniyor

2021-09-21 21:53 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Milanoviç ile bir araya geldi

2021-09-21 20:44 - Politika

Sultanbeyli Belediyesi, Teknofest’te dikkat çekti

2021-09-21 16:00 - Gündem

Bakan Akar, New York'ta Ganalı mevkidaşı Nitiwul ile görüştü

2021-09-21 12:49 - Politika

İlgili Haberler

Togg ön sipariş dönemini benzeyen tarihte başlatacak

03:06 - Teknoloji

Dünya genelinde Twitter'a erişim sorunu yaşanıyor

22:06 - Teknoloji

Türk denizcileri Antarktika kıtasında batimetrik takdir yaptı

16:07 - Teknoloji

Hırvatistan'dan Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'ne fevk düzem ziyaret

00:05 - Teknoloji

T3 Vakfı hile ve aktiflik çadırında geleceğe imge olmaya bitmeme ediyor

20:06 - Teknoloji

Günün Manşetleri