Güvenli İnternet Günü'nde "hep baş başa henüz dobra müşterek internete" çağrısı

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Sayan, "Bir dakikada internette 35 bin siber atılım gerçekleşiyor." dedi.

Teknoloji - 2 yıl önce

Ankara

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, müşterek dakikada, internette 35 bin siber saldırının gerçekleştiğini, 21 bin spam elmek gönderildiğini, 470 bin networke ihlal girişiminde bulunulduğunu, 95 bin kötü huylu yazılım programının nötralize edildiğini, 32 bin bilgisayarın da botnete engelleme bulunduğunu söyledi.

Sayan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunda (BTK) Güvenli İnternet Günü zımnında planlı etkinlikte icra ettiği konuşmada, Güvenli İnternet Günü'nün Türkiye'de 2010'dan beri muhtelif etkinliklerle kutlandığını, bu seneki organizasyonun temasının "Hep Birlikte Daha İyi Bir İnternete" bulunduğunu belirtti.

İletişimin rastgele devir baş döndürücü ehemmiyetli olduğuna dikkati çekici Sayan, "Sizler burada güçlenmiş beni dinlerken müşterek dakikada, internette 35 bin siber hücum gerçekleşiyor, 21 bin spam elmek gönderiliyor, 470 bin networke ihlal girişiminde bulunuluyor, 95 bin kötü huylu yazılım programı nötralize ediliyor, 32 bin elektronik beyin botnete engelleme oluyor." diyerek konuştu.

İnternet akıllıca sıfır amaçlarla uygulandığında tiksinti söylemi, ırkçılık, İslamofobi üzere düşüncelerin yayılmasında, terörün propagandasının yapılmasında ve teröre yandaş toplamada, evlatların ve gençlerin ruhiyat gelişimini hata yönde etkileyecek içeriklerin yayılmasında çalışan taşıt biçimine geldiğini dile getiren Sayan, bu riskler nedeniyle siber ortamda kişilere, kurumlara ve ülkelere saldırılar yapılabildiğini bildirdi.

Sayan, yaşamının ehemmiyetli müşterek parçası bulunan webin tasarruf yaşlarının tedricen düştüğüne dikkati çekerek, 9-16 gözyaşı arasındaki evlatların internette en müşterek tomar devir nâkil grubu yapılanma ettiğini kaydetti.

Bu verilerin gençlerin tehlikesiz genel ağ kullanımı düşüncesince ne denli baş döndürücü çalışılması icap ettiğini ortaya koyduğunu özetleyen Sayan, "Siber saldırıları, içtimai medyada yaşanmış bulunan provokasyonları, manipüle edilmiş bilgilerin yayılmasını, çağdaş evren savaşlarının müşterek silahı yerine görüyorum. Önümüzdeki zamanlarda konvansiyonel harp teknikleri ile bu arada bunlardan şimdi çok, sayısal evren ve içtimai iletişim araçları odaklı tehditleriyle şimdi müşterek tomar karşılaşacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Sayan, Sosyal Medya Yasası dair bilim vererek, "2022'de toy kodifikasyon yapacağız. Bu düzenlemeyle hedefimiz, içtimai ağ sağlayıcılarla kurulan muhataplık ilişkisinin güçlendirilmesi ve yurttaşlarımızın haklarının korunmasıdır." ifadelerini kullandı.

"Güvenli İnternet Hizmeti Aile Profilini kestirmece 14 milyon sürdürümcü yeğleme etti"

BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da salgının ülkede yaygınlaşmaya başladığı 2020'den bu yana, hayatları çalışır fail nice şeyin yerini sayısal ortamlarındaki muadillerine bıraktığını, mevhum ortamlarda geçirilen dönemin kayda bedel müşterek biçimde arttığını belirterek, "Veriler, günde sayı farkı 8 sayaç genel ağ kullandığımızı gösteriyor. İnterneti yüzdelik 94 üzere faziletli müşterek oldukça taşınabilir cihazlarımızdan kullanıyoruz. Bu durum, sayısal ortamların bizlere sunmuş olduğu olumlu-olumsuz rastgele muhtelif konuda, sorumluluklarımızın arttığını gösteriyor." diyerek konuştu.

Özellikle müstevli döneminde, internetin, içtimai ağların ve sayısal oyunların tedricen şimdi derin müşterek biçimde yaşama girmesi, bu ortamlarda mevcut şimdiki devre içi risklerin de artmasına etken bulunduğunu özetleyen Karagözoğlu, siber zorbalık, köksüz haber, dezenformasyon, devre içi istismar, mahremiyetin ihlali ve bağımlılık üzere dayanıklı baş döndürücü bir hale karşı, bugün "Hep Birlikte Daha İyi Bir İnternete" diyerek, sayısal farkındalığın oluşmasını ve yaygınlaşmasını istedi.

Karagözoğlu, dayanıklı baş döndürücü manada hem evlatları bununla birlikte anne babaları koruyucu Güvenli İnternet Hizmeti Aile Profilini kestirmece 14 milyon sürdürümcü kabilinden yeğleme edildiğini bildirdi.

Çocukların internette karşılaşmış olduğu risklerin başında, siber zorbalığın geldiğine dikkati çekici Karagözoğlu, "Özellikle 15-16 gözyaşı grubundaki çocuklarımız, öbür gözyaşı gruplarına mucibince şimdi müşterek tomar siber zorbalığa uğruyor ve yüzdelik 33,8 ile geçmiş tam arazi alıyor." dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Emre Kaya suskun, Merve Boluğur 'Aşk yok iş var' diyor

2022-02-07 14:34 - Magazin

Diyarbakır'da Yenikapı Açık Hava Yaşam ve Kültür Merkezinde 52 dükkan kiralamaya sunuldu

2022-02-03 17:06 - Ekonomi

Kar ve buz düşmeye bağlı kırık olaylarını artırdı

2022-02-05 09:12 - Sağlık

Adnan Polat: 'Seçim tsunami etkisi yapar'

2022-02-01 16:25 - Spor

Dünya şampiyonu boksör Antalya'da eldivenlerini çıkartıp kramponlarını giydi

2022-02-04 12:07 - Spor

Otokar'dan 2021'de 1 bilyon 42 milyon TL kemiksiz kar

2022-02-04 23:28 - Ekonomi

Nazarköy’ün hanımlarına nazar değmesin

2022-02-01 12:58 - Ekonomi

Avrupa’nın en büyük ve donanımlı film platolarından biri İstanbul’da açılıyor

2022-02-01 15:06 - Ekonomi

Spor Toto Süper Lig: Çaykur Rizespor: 0 - Adana Demirspor: 2

2022-02-06 18:04 - Spor

Donan Beyşehir Gölü'nün buzla ciltli yüzeyinde yürüyenlere "tehlike" uyarısı

2022-02-06 14:41 - Yaşam

İlgili Haberler

Togg ön sipariş dönemini benzeyen tarihte başlatacak

03:06 - Teknoloji

Dünya genelinde Twitter'a erişim sorunu yaşanıyor

22:06 - Teknoloji

Türk denizcileri Antarktika kıtasında batimetrik takdir yaptı

16:07 - Teknoloji

Hırvatistan'dan Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'ne fevk düzem ziyaret

00:05 - Teknoloji

T3 Vakfı hile ve aktiflik çadırında geleceğe imge olmaya bitmeme ediyor

20:06 - Teknoloji

Günün Manşetleri