Görme engelli memur çift, evimizdeki dayanışmalarını iş durumunda de sürdürüyor

Sakarya'da evlilik hayatlarındaki uyumu ve dayanışmayı iş ortamlarına da haiz kör çift, el birliği ve geçinme sevdalarıyla dayanıklı oluyor.

Yaşam - 2 yıl önce

Sakarya

Söğütlü İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü evrak kayıt ofisinde memur memurin Muazzez (37) ve Hakan (45) Geçinir çifti, işteki dayanışmalarıyla çevrelerindekilerin ilgisini kazanıyor.

Eğitim ve memuriyet yaşamlarında yaşadıkları zorlukları azimleriyle gerilerinde bırakan müşterek bebek sahibi çift, engelli bireylerin kendilerine inandıkları takdirde rastgele bölgede güzel işlere imza atabileceklerini gösteriyor.

"Evde de bir, burada da biriz"

Şef memur Muazzez Geçinir, AA muhabirine, ilköğretimi Çanakkale'de görme engelliler mektebinde bitirdikten sonradan ortaöğretim eğitimini engeli namevcut yaşıtlarıyla aldığını anlattı.

Kazandığı Aydın Adnan Menderes Üniversitesi gün bölümünü ufki intikal yaparak Çanakkale 18 Mart Üniversitesinde tamamladığını tamlayan Geçinir, mezuniyetinin arkası sıra atandığı Van, İstanbul ve Sakarya'da çalıştığını aktardı.

Geçinir, memuriyete atandıktan sonradan da mücadeleyi bırakmadığını belirterek, "Şu anda lider kadrosundayım. Elimden geldiğince yükselebileceğim yere genişliğinde gelmeye çalıştım. Şube müdürlüğü mevcut güçlükle onu yapmış olup yapmayacağıma elan değişmeyen vermedim." dedi.

Evde değişiklikler tamir işlerini eşinin yaptığını, iş bölümünün yaşamın rastgele dalında bulunduğu kabilinden iş durumunda de meri bulunduğunu kail Geçinir, "Ben anca avantaj taslayan müşterek insanoğlu değilim. İş olduğunda ego uygunsam ben, eşim uygunsa o yapıyor. Evde de bir, burada da biriz." sanarak konuştu.

Geçinir, gözsüz bireylere ve ailelerine şu tavsiyelerde bulundu:

"Aileler önce ilkin çocuklarına güvensinler. Ne genişliğinde engellerlerse eve kapatırlarsa o genişliğinde menfaatlerini geliştiremez, yaşama tutunamaz, hayat boyu kendisini birisine kadın hisseder. Engelli arkadaşlarımızın da elden pes etmemesi, zorluklara huzur azmetmesi, yılmadan emek harcaması gerekiyor. Allah'ın izniyle de giderek muvaffakiyet geliyor."

"Kimseye kadın olmamak düşüncesince çabaladım"

Hakan Geçinir de ortaokulu bitirdiği tam görme engelinin çok etap artarak çoğalması ilişkin eğitimine boşluk özgülemek durumunda kaldığını, 6 sene süresince kendisini adeta eve hapsettiğini dile getirdi.

Bu biçimde sorunlarının üstesinden gelemeyeceğini anladığını dile getiren Geçinir, "Sonra Sakarya'daki Görme Engelliler Derneği'ne örgen oldum. İlk başlangıçta gitmedim fakat sonradan annemle bu arada gittiğimde baktım orada on paralık görmeyenler fark vardı. Benim acı tatlı sızdırılmış da olsa dalavere edecek genişliğinde fikir oluyordu. Onların gidişlerine, yürüyüşlerine ayrıca on paralık görmeyenlerin neymiş görüyormuş kabilinden basit yürümelerine tanık oldum." dedi.

Onları gördükten sonradan namına de inanma geldiğini özetleyen Geçinir, satranç turnuvalarına katıldığını ve sağlıksız artan ortaöğretim eğitimini belirgin öğretimden tamamladığını kaydetti.

"Bir şeyi isterlerse Allah'ın izniyle olur, kâfi ki istesinler"

İş sahibi olabilmek düşüncesince tahminî 15 sene uğraştığını, sınavlara, mülakatlara katıldığını tamlayan Geçinir, "Çalışma hayaliyle yaptım. 'Bir işim olsun, ondan sonradan Allah müsaade verirse yuva kurayım ve derneşik hayatım olsun' sanarak uğraştım. Kimseye kadın olmamak düşüncesince çabaladım. Hani derler ya 'bana balık yemeği değil, balık tutmayı öğret.' İşte ego baştan sona balık tutmayı öğrenme yolundan gittim." ifadelerini kullandı.

Geçinir, sınavlara girmekten yorulduğu tam eşinin yardımı ile akıbet müşterek kat denediğini ve kazanarak memuriyete atandığını anlatarak, şunları söyledi:

"Görme engelliler, güçlükle eş güçlükle hanım olsun, çocuklarını sıkmasınlar. 'Gidemezsin, yapamazsın, çarparsın, düşersin!' Bu mevzularda tek nesne demesinler. Zaten giderek ailelere inanma gelir. Arkadaşlarımız da tek devir bıkmasınlar, usanmasınlar. Bir şeyi isterlerse Allah'ın izniyle olur, kâfi ki istesinler."

Haftanın Öne Çıkanları

Newcastle United, Tripper'ı açıkladı

2022-01-07 12:49 - Spor

Yosunlardan tepkili uçak yakıtı üreten Avrupa'nın önceki ve bir tane karbon olumsuz biyorafineri tesisi açıldı

2022-01-07 14:23 - Ekonomi

Mardin’de satılık kiliseyi almayan fırsatı kaçırdı, fiyatı kur nedeniyle yükseldi

2022-01-07 13:14 - Ekonomi

Türk Dışişlerine gönderilen gelişigüzel postada 'Sadık Ahmet'in adı' yazılı

2022-01-06 12:23 - Yaşam

Türkiye'ye DOĞRU devletlerde vizesiz gidilebilecek ski merkezleri

2022-01-10 15:53 - Yaşam

54 yaşında hem gazeteci, hem öğrenci

2022-01-08 12:08 - Eğitim

Fatih Karagümrük, Kristijan Bistrovic'i kiraladı

2022-01-12 14:38 - Spor

Teknik Direktör Mustafa Kaplan, öğrencisi Ahmet Çalık’ı anlattı

2022-01-12 17:23 - Spor

İstiklal Marşı'nın kabulünü özetleyen "O Günün Hikayesi" filminin galası yapıldı

2022-01-12 22:02 - Yaşam

Bilişim Vadisi Dijital Animasyon ve Oyun Merkezi'nde Kış Kampı düzenlenecek

2022-01-07 15:54 - Teknoloji

İlgili Haberler

Şanlıurfa'da esirgeme altındaki ceylanlar depremi kayıpsız atlattı

13:06 - Yaşam

Mısırlı çiftçi kurduğu güneş enerjisi sistemiyle yağışsız alanda ürün yetiştiriyor

12:08 - Yaşam

Nijerya'da kadın girişimci Motunrayo, camekân mankeni kasten ailesine dayanak sağlıyor

21:07 - Yaşam

Enkazda kızına esirgeme bulunan anne, hastanede eşinin aslında ayrılmıyor

20:07 - Yaşam

Bursa'nın 132 salname manzume lisesi depremzedeler düşüncesince standartlara akıllıca çadır üretiyor

19:06 - Yaşam

Günün Manşetleri