Girişimci eş tropikal meyve 'pitaya'yı serada yetiştiriyor

Sakarya'nın Adapazarı ilçesinde, kişi olanakları ve ailesinin desteği ile 320 metrekarelik limonluk gerçekleştiren 42 yaşındaki Zeynep Yiğit, piyasası 2 dönüme çıkararak 3 yılda 6 titrem üretim yapmayı hedefliyor.

Yaşam - 2 yıl önce

Sakarya

Sakarya'nın Adapazarı ilçesinde canlı 42 yaşındaki Zeynep Yiğit, öz olanakları ve ailesinin yardımı ile oluşturduğu 320 metrekarelik serada tropikal meyve pitaya üretiyor.

Yiğit, şehir merkezinde hayatını sürdürürken, müşterek müddet evvela Adapazarı'nın Kayrancık Mahallesi'ne taşınarak karye yaşamı yaşamaya değişmeyen verdi.

Tarıma yönelen ve internette göveri beslemek düşüncesince dede tohumu ararken ejder meyvesi (pitaya) ile karşılaşan Yiğit, benzeri ile Mersin'e derece derece araştırı yaptı.

Akdeniz Bölgesi'nden 2019 senesinde getirmiş olduğu kısaca 150 pitaya fidesini bahçesindeki önemsiz serada toprakla buluşturan Yiğit, 7-8 ay bu bitkilerin erişmesi düşüncesince meşguliyet verdi.

Fidelerin olgunlaşmasıyla 320 metrekarelik serada üretime bitmeme fail Yiğit, geçmiş meyveyi sabık sene orak ayı ayında dalından kopardı.

Üretimin geçmiş senesinde 150 kilo randıman elde fail Yiğit, meyveleri iç pazarda tüketicilerle buluşturdu.

Kendi olanakları ve ailesinin yardımı ile oluşturduğu serasını 2 dönüme çıkararak 3 sene içinde 6 titrem üretim gerçekleştirmeyi hedefleyen Yiğit, ürünlerini ihraç buyurmak istiyor.

"Köye taşınmadan evvela domates üstelik ekmemiştim"

Zeynep Yiğit, AA muhabirine, karye yumurtasını muhip kızı düşüncesince tavuk ve kucak beslemeye başladıklarını, bunun düşüncesince şehirden ilçeye gidip doğmak ağır olunca karye yaşamı yaşamaya değişmeyen verdiklerini söyledi.

Sebze ekmeye değişmeyen verdiğini, dede tohumu araştırırken pitaya ile karşılaştığını tamlayan Yiğit, meyve karşı araştırı yaptığını ve eşiyle Mersin'e derece derece seraları incelediklerini, fide aldıklarını kaydetti.

Yiğit, üretime geçmiş ilkin önemsiz müşterek serada başladıklarını, fidelerin 7-8 ay streslere girdiğini ancak sonraları ortama alıştıklarını dile getirerek, "Üretimi abartmak dair kararsızdık yalnız bu serayı yaptık. Amacım mal doğrultmak değil, tropikal meyveyi Sakarya'da yetiştirmekti. Sonuçta başardım. İnşallah iri yetiştiricilerimiz beni sağlam alarak şimdi iri seralar kurulup, bu meyveyi ihraç edebiliriz." ifadelerini kullandı.

"Köye taşınmadan evvela domates üstelik ekmemiştim." diyen Yiğit, bu üretimi yapmaktan duyduğu memnuniyeti belirtti.

Yiğit, "Seranın yarısından bir çok benim öz yetiştirdiğim fidelerim. Geçen orak ayı ayından bu vakte derece 150 kilo derece meyve aldım. Ejder meyveleri 3 yıldan sonraları verime geçiyor. Bu 3 yıldan sonraları biricik ağaçta yılda kısaca 30 kilo derece meyve gayemiz var." ifadelerini kullandı.

Meyveyi yetiştirirken yaşadıkları zorluklara da yer veren Yiğit, şunları kaydetti:

"Sakarya'da şita aylarında külot ve buzlanma yaşıyoruz. Geceden sabahleyin 06.00'ya derece soba yakıyoruz. 2 aydan aşkın soba yakıyoruz. Seranın geceleyin sıcaklığını yaz-kış 15 derecede tutabilirsem etraflı sene süresince meyve alabilirim. Bunun dışında akşam olduğunda kazanılmak ağır oluyor. 2 saatte müşterek odun atıyoruz sobaya. Hava itici oluyor. Uykusuzluk çekiyoruz yalnız meyveleri gördükçe şimdi kararlı çalışmaya başladık. Her meyve bizim düşüncesince müşterek mutluluktu. Tomurcuk gördüğümüz anda üstelik bahtiyar oluyoruz. Bu meyvenin burada yetişkin olmasının mutluluğu mevcut üzerimizde."

Serayı 2 dönüme sürüm hedefi

Üretimi büyütmeyi hedeflediklerini özetleyen Yiğit, "2 dönüm derece limonluk etme planımız var. Yurt dışına randıman gönderen arkadaşlarımız var. İnşallah tığ de bu kervana katılırız, ihracata başlarız diyerek düşünüyorum. Ticari amaçla başlamamıştık yalnız iş bu derece büyüdü." diyerek konuştu.

Kendisine dayanaklık buyurmak sağlayan ailesine teşekkürname fail Yiğit, bahçesinde başkaca kalburüstü çilek, avokado, kivano, Meksika domatesi derece değişik mamüllerin üretimi düşüncesince de denemeler yaptığını ve muvaffakiyet sağladığını laflarına ekledi.

Haftanın Öne Çıkanları

Sanayi kenti Kocaeli'de işletmelerin verimliliği 'model fabrika' ile artırılacak

2022-02-18 12:21 - Ekonomi

Türk kadın öğretim üyesi ve gezgin Asil Özbay motosikletiyle biricik başına Afrika'yı turluyor

2022-02-18 12:29 - Yaşam

Kangal köpeği ve koyunu ayrımsız merkezde yetiştiriliyor

2022-02-14 15:40 - Yaşam

Almanya'da tarım ürünleri üretici fiyatlarında 2011'den beri en erdemli artış

2022-02-14 16:29 - Ekonomi

Turkcell, dijital dönüşüm çalışmalarına SAP Türkiye teşrikimesai ile ivme kazandırdı

2022-02-14 16:11 - Ekonomi

Bahçeşehir Koleji yeni kampüsünü Hatay Dörtyol’da açıyor

2022-02-16 12:43 - Eğitim

Malatya yeni bir hastaneye daha kavuştu

2022-02-15 14:21 - Sağlık

Sağlıkçılar 88 yaşındaki Fatma nineyi etkilemek düşüncesince karlı yöntemleri aştı

2022-02-14 12:25 - Yaşam

Şarkıcı Şafak Sönmez'den anlamlı bağış

2022-02-15 16:55 - Magazin

Okula bitmeme problemi 'müzik' ile erir öğrenciler müzisyen edinmek istiyor

2022-02-15 14:17 - Yaşam

İlgili Haberler

Şanlıurfa'da esirgeme altındaki ceylanlar depremi kayıpsız atlattı

13:06 - Yaşam

Mısırlı çiftçi kurduğu güneş enerjisi sistemiyle yağışsız alanda ürün yetiştiriyor

12:08 - Yaşam

Nijerya'da kadın girişimci Motunrayo, camekân mankeni kasten ailesine dayanak sağlıyor

21:07 - Yaşam

Enkazda kızına esirgeme bulunan anne, hastanede eşinin aslında ayrılmıyor

20:07 - Yaşam

Bursa'nın 132 salname manzume lisesi depremzedeler düşüncesince standartlara akıllıca çadır üretiyor

19:06 - Yaşam

Günün Manşetleri