Dövizden TL'ye dönüşümde iklim haricinde beledi yurttaşlar YUVAM hesabı açabilecek

Merkez Bankası, ülke haricinde beledi vatandaşların dolar, ekü ve İngiliz sterlini cinsinden hesaplarının Türk lirasına çevrilerek açabileceği YUVAM hesaplarına bağlı kökler ve esasları belirledi.

Ekonomi - 2 yıl önce

İstanbul

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), Yurt Dışında Yerleşik Vatandaşlar Mevduat ve Katılım Sistemi (YUVAM) Hesapları Hakkında Tebliğ'i, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğ ile iklim haricinde beledi vatandaşların iklim dışı bankalardan para aktarımı ettikleri döviz fiyatları karşılığında bankalarda açtıracakları döviz yatırım hesapları ile döviz cinsinden iştirak fonlarının Türk lirası cinsinden YUVAM hesaplarına dönüştürülmesine bağlı kökler ve esaslar düzenleniyor.​​​​​​​

Buna göre, YUVAM hesaplarının vadeleri ve bu hesaplara dönüştürülen döviz fiyatları üstünden anaparaya sağlanacak arttırma kazanç oranları, Merkez Bankasınca yayımlanacak kökler ve esaslar ile belirlenecek. ek kazanç döviz bazında anaparanın Türk lirası karşılığı üstünden hesaplanacak ve Türk lirası kendisine ödenecek.

Söz konusu hesap, iklim haricinde beledi vatandaşların dolar, ekü ve İngiliz sterlini cinsinden döviz yatırım hesabı ve döviz cinsinden iştirak fonu hesabı bakiyelerinin tahavvül döşenmemiş üstünden Türk lirasına çevrilerek açılabilecek. Dönüşüm kurunda, dövizin Türk lirasına çevrildiği güneş Merkez Bankasınca belirlenecek kökler ve esaslara mucibince duyuru edilen döviz alış döşenmemiş temel alınacak.

Bankanın yatırım adına uygulayacağı kazanç oranı, Merkez Bankasınca belirlenen müşterek hafta vadeli nema tenkis kazanç oranının altında olamayacak. Katılma adına sağlanacak getirinin Merkez Bankasının iştirak bankaları ile belirgin çevre işlemleri kapsamında icra ettiği müşterek hafta vadeli arka satış vaadiyle alıntı işlemlerinde oluşan maliyetten bağan olması halinde, aradaki farkı iştirak bankacılığı esasları çerçevesinde iştirak bankası karşılayabilecek. Karşılanmayan bölüm düşüncesince Merkez Bankasınca ifa yapılmayacak.

Vade sonu işlemleri

Tebliğ ile YUVAM hesaplarına intikal kapsamında önel sonu işlemlere bağlı ahkâm de belirlendi. Bu kapsamda, önel böylecene YUVAM hesabı malikine anamal ile faiz, iltihak hesabı malikine ise önel sonundaki iltihak hesabı bakiyesi veznedar kabilinden ödenecek.

Vade sonu kurunda, YUVAM hesabının vadesinde Merkez Bankasınca belirlenecek kökler ve esaslara mucibince duyuru edilen döviz alış döşenmemiş temel alınacak. ​​​​​​​Vade sonunda, aritmetik sahibinin önel sonu döşenmemiş üstünden hesaplanan döviz bazında anaparası ile Merkez Bankasınca sağlanacak arttırma kazanç ücreti toplamını elde etmesi esasi olacak. Katılma hesaplarında iştirak bankacılığı esasları muteber olacak.

Öte taraftan önel sonu kurunun, tahavvül kurundan faziletkâr olması ve düzey farkı üstünden hesaplanan tutarın veznedar kabilinden ödenecek kazanç yahut kar payından faziletkâr olması durumunda, düzey farkı üstünden hesaplanan tutardan kazanç yahut kar oranı düşülerek hesaplanan meblağ ile Merkez Bankasınca sağlanacak arttırma kazanç ücreti Merkez Bankasınca aritmetik malikine ödenecek. Vadeden ilk tasrif yapılması durumunda, Merkez Bankasınca düzey farkı ve arttırma kazanç ücreti ödenmeyecek.

Haftanın Öne Çıkanları

Kar yağışıyla beyaza bürünen Başkent Millet Bahçesi, şita sporu sevenlerin yol uğrağı noktası oldu

2022-01-29 11:42 - Yaşam

İstanbul Sinopspor dayanışma yemeğinde bir araya geldi

2022-01-30 14:07 - Spor

'Yumuk' düşüncesince geliştirdiği ilaca diyar dışından da istem geldi

2022-01-26 12:20 - Yaşam

Julien Stephan: 'Burak Yılmaz ve Zeki Çelik’i takımımda görmek isterdim'

2022-01-31 11:24 - Spor

'Uyku sorunu yaşayanların sayısı pandemi ile beraber yüzde 74’e yükseldi'

2022-01-31 11:41 - Sağlık

IMF 2022 global iktisadi çoğalma tahminini düşürdü

2022-01-25 17:34 - Ekonomi

Kar yağışı sebebi ile aheste ilerleyici trafikte sürücülere çay ve düğürcük ikramı

2022-01-26 10:06 - Yaşam

Mileyha Sulak Alanı'nda önceki defa kukumav kuşu görüntülendi

2022-01-30 12:35 - Yaşam

Anadolu Efes- Fenerbahçe Beko derbisi Tivibu’da

2022-01-28 13:29 - Spor

Sorbonne'dan Darülaceze'ye uzanan 'film gibi' hayat

2022-01-31 13:35 - Yaşam

İlgili Haberler

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları

13:07 - Ekonomi

Şişecam'dan hammadde tedariğinde sürdürülebilirlik sağlayacak mühim yatırım

10:07 - Ekonomi

Fed Başkanı Powell, getiri sonucu düşüncesince verileri beklediklerini söyledi

23:06 - Ekonomi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, AA Editör Masası'na misafir olacak

21:06 - Ekonomi

İngiliz restoran grubu 35'ten çok şubesini kapatmayı planlıyor

20:06 - Ekonomi

Günün Manşetleri