Doğa’nın kaşifleri TEKNOFEST’te

TÜBİTAK yarışmalarında fizik, dirim bilimi sahalarında geliştirdikleri planlar ile adım elde fail İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji öğrencileri TEKNOFEST'te sergilediği ve yarıştığı projelerle yerini aldı. Öğrenciler engelliler düşüncesince solar kablosuz yükleme istasyonu, araba

Teknoloji - 3 yıl önce

Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST 2021, Mustafa Kemal Atatürk Havalimanı'nda 21 Eylül'de başladı. 26 Eylül'e denli sürecek etkinlikte İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji, kodlama ve robotik, fizik, dirim bilimi kabilinden bölgelerde sergilediği ve yarıştığı projelerle TEKNOFEST'te yerini alırken öğrenciler çeşidinden maruz planlar katılımcılar çeşidinden mükemmel hamiş aldı. Projelerine mevrut derin bağ karşısında da öğrenciler uygulayım bilimi severler ile ortak arada olmaktan ve projelerini üslup imkânı bulmaktan enine boyuna bahtiyar olduklarını dile getirdi. Teknoloji ilgilileri ise TEKNOFEST boyunca İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji standında kodlama ve robotik uygulamalarıyla buluşmaya bitmeme edecek.

Engelli araçları düşüncesince solar kablosuz yükleme istasyonlarıKolejin Antalya Kampüsü talebesi Utku Berkay Tan, teknolojik dizayn dalında geliştirdiği “Engelli Araçları düşüncesince Solar Kablosuz Şarj İstasyonları” projesi ile ortaklık sağladı. Proje, özellikle şarjlı tekerli sandalyeler edinmek az daha ferdî nakil araçlarının bölüt belirgin bölgelere kurulan gündüz enerjili kablosuz yükleme istasyonları üstünden akülerinin yükleme edilebilmesini sağlamayı amaçlıyor. Projesi kendince bilgilendirmelerde mevcut Utku Berkay Tan, “Mevcut tekerli yükleme istasyonları şuan kablolu şekilde. Bu sebepten sakat yurttaşlarımız sıkıntı çekiyor. Benim sistemim ise kablosuz. Güneş enerjisinden elde ettiğimiz enerjiyi ambarlama birimine aktarıyoruz. Bu enerjiyi de zeminde mevcut vericiye aktarıyoruz. Tekerlekli sandalyenin altındaki müşteri ile donör ayrımsız bölgeye vardığında yükleme işlemi gerçekleşiyor” dedi.

Kanser araştırmalarına destekÇanakkale Biga Kampüsü Anadolu Lisesi öğrencileri Miray Yılmaz ve Zeynep Doğan ise dirim bilimi dalında geliştirdikleri Peto Paradoksuna Biyoinformatik Yaklaşım projesi ile TEKNOFEST Kutup Araştırmaları Sergisi'ndeki yerlerini aldılar. Öğrenciler ayrımsız sürede TÜBİTAK Kutup Araştırmaları Proje Yarışması'nda deli dolu bilimleri dalında kazanılmış olduğu ikincilik ödülünü alacaklar. “Normalde şişman cüsseli hayvanların kansere yakalanma oranlarının hâlâ faziletli olabileceği fikri ile yola çıktık” niteleyerek projeleri kendince mütekellim öğrenciler, “Bize bunu düşündürten obje ise normalde aşırı ortak tomar göze sayısına erbap olmalarından ötürü bu hücrelerin kontrolden çıkacağını varsaymamız. Peto paradoksu da bunun mükemmel tersini açıklıyor. Yani ‘kanser ile cisim büyüklüğü ortada rastgele ortak alım satım yoktur' diyor. Bu paradoksun üç kıta ergümanı var, ur baskılayıcı genler, hiper ur oluşumları ve metobolik hızdaki artış-azalış. Biz ur baskılayıcı genler üstünden projemizi yürüttük. 4 ur baskılayıcı geniş üstünden kanserle bulunan münasebat izlendi. Özellikle polar bölgelerinde dinç cüsseli zooloji bulunan balinalar ve insanoğlu arasındaki 4 proteinin ayrımlı bulunan bölgelerini saptadık ve kanserin ne bölgelerden kaynaklı olabileceğini bulduk” niteleyerek konuştular.

Araç kazalarında oluşan dirilik ve mülk güvenliğini en uzuv indiren “özel kaplama”Kolejin Acarkent Kampüsü Anadolu Lisesi öğrencileri Berfe Biçer ve Dilay Gökçe, Nitinol ve Metal Esnekliğinin Araç Güvenilirliği Üzerindeki Etkisi projesi ile İnsanlık Yararına Teknoloji Proje Yarışması'na erekçi namına yarışıyor. Proje ile amaçlarının taşıt kazaları kararı oluşan dirilik ve mülk kaybını en uzuv düşürmek bulunduğunu kail çoluk çocuk açıklamalarına şöyle bitmeme etti;

“Araçlarımızın aut iskeletini polat istila hesabına nitinol alaşımını kaplamayı planladık. Yüzde 50 nikel ve titanyumdan oluşan halita ile kaplanan taşıt ile alışılagelen istila ortak uzlaştırıcı ayrımsız süratte ayrımsız koşullarda çarpıştırdığımızda nitinol kaplamalı bulunan arabanın başka vasıtaya gereğince hasarı minimal yüzdelik 40 soğurma ettiğini söyleyebiliyoruz. Bir başka ehemmiyetli ayrıcalığı ise, ‘şekil hafızası' özelliği. Alaşımı uygulamadan geçmiş programlıyoruz. Sonrasında aracımızdaki istila ortak hasar almaktadır bu hasarı da ıvır zıvır ortak ısı uygulayarak kaymakamlık yapmadığı biçimine arka döndürebiliyoruz.”

Küresel ısınmaya uyanıklık çekici projeTuzla Kampüsü Anadolu Lisesi öğrencilerinden Berke Çiçek ve Alper Çamlı, hikmet dalında geliştirdikleri Antarktika Atmosferinde UV Işığının Ozon Konsantrasyonu Üzerindeki Etkisinin Ölçülmesi projesini TEKNOFEST Kutup Araştırmaları Sergisi'nde sunuyor. Öğrenciler ayrımsız sürede TÜBİTAK Kutup Araştırmaları Proje Yarışması fiziksel ulum dalında kazanılmış olduğu ikincilik ödülünü de TEKNOFEST 2021'de alacak. Berke Çiçek plan ile hava değişikliklerine uyanıklık tefriş etmek düşüncesince çalıştıklarını söyleyerek, “Amacımız kullanmakta olanları polar hava değişikliğini açıklamak ve bilgilendirmek. Antarktika atmosferinde ehemmiyetli seviyede ortak zayıflama gır konusu. Bu zayıflama yüzünden dünyaya mevrut UV miktarı artıyor. Ozon zayıflaması yüzünden dünyaya normalde girmeyen UV C'nin giriş miktarı artıyor. Bunlarda ten kanseri kabilinden sorunlara faktör olabiliyor. Biz de kullanmakta olanları bu mevzuda bilgilendirmeye çalıştığımız ortak plan ortaya çıkardık. Tasarladığımız cihazımızla bu ışınları ölçebiliyoruz. Verileri toplayıp ortak yıllık ortak çizge yapacağız. Bu grafikle bu arada kullanmakta olanları iklimin ne değiştiğine müteallik verilerle bilgilendirmiş olacağız” dedi.

İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji Çerkezköy Kampüsü Anadolu Lisesi ve Sakarya Kampüsü Kodlama ve Robotik alanındaki projeleri ile yarışırken Kolejin Adıyaman, Ordu ve Antalya Kampüsleri de haber bilimleri dalında geliştirdiği planlar ile erekçi namına yarışıyorlar.

“Bilgi çağını bilimi hâlâ ileriye atmak düşüncesince savaş fail ortak kurumuz”TEKNOFEST'te öğrencileri görüşme fail İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Kurucu Temsilcisi Serhat Özeren, TEKNOFEST'TE toprak almaktan şişman devlet ve alım çalım duyduklarını dile getirerek, “Geleceğin teknolojilerini, hem üreticilerden uygulayım bilimi geliştiricilerden hem de evlatlarımızın gençlerimizin icra ettikleri uygulamalarla bu ortamda kıymetlendirmek ve bunları deneyimlemek aşırı önemli. Öğrencilerin, evren nereye gidiyor, Türkiye'nin nerede bulunduğunu anlamaları düşüncesince bu ortamda olması aşırı kıymetli. Bütün okullarımızla TEKNOFEST'TE olmaktan öğrencilerimizin başarılarını burada sergilemekten mutluyuz. Biz bilim çağını bilimi hâlâ ileriye atmak düşüncesince savaş fail ortak okuluz. İstanbul Teknik Üniversitesinin bizlere kazandırdığı değerlerle bunu hâlâ doğacak ortak noktaya taşıyacağız” dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Dünya liderlerinin bir araya geldiği New York’ta geniş güvenlik önlemleri alındı

2021-09-21 20:54 - Dünya

Asya'dan Avrupa'ya atılan ilk adımlar drone ile havadan görüntülendi

2021-09-21 19:15 - Gündem

Almanya'dan DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus'un ikinci dönemine destek

2021-09-21 21:29 - Dünya

AB, Kovid-19'la mücadele için antikor ilacı alım sözleşmesi yaptı

2021-09-21 20:59 - Dünya

Ağaçları kurutan kelebek şimdi de binaları tehdit ediyor

2021-09-21 16:36 - Gündem

Zafer Parti'li Çelik'in 'Suriyeliler saldırdı' yalanı tutmadı

2021-09-21 17:05 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulu'nda dünyaya sesleniyor

2021-09-21 21:53 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Milanoviç ile bir araya geldi

2021-09-21 20:44 - Politika

Sultanbeyli Belediyesi, Teknofest’te dikkat çekti

2021-09-21 16:00 - Gündem

Bakan Akar, New York'ta Ganalı mevkidaşı Nitiwul ile görüştü

2021-09-21 12:49 - Politika

İlgili Haberler

Togg ön sipariş dönemini benzeyen tarihte başlatacak

03:06 - Teknoloji

Dünya genelinde Twitter'a erişim sorunu yaşanıyor

22:06 - Teknoloji

Türk denizcileri Antarktika kıtasında batimetrik takdir yaptı

16:07 - Teknoloji

Hırvatistan'dan Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'ne fevk düzem ziyaret

00:05 - Teknoloji

T3 Vakfı hile ve aktiflik çadırında geleceğe imge olmaya bitmeme ediyor

20:06 - Teknoloji

Günün Manşetleri