Depremzedelerin "ruhsal yaraları" psikiyatri kliniğinde sarılıyor

Enkazdan çıkarılan vatandaşlar, bedenindeki kırıklar ve hasarlar düşüncesince ortopedi, nefroloji, koyu ihtimam kabilinden kliniklerde otama görürken, sarsıntıların ruhlarında sefer açmış olduğu travmaları da psikiyatri servisi uzmanlarının yardımıyla atlatmaya çalışıyor.

Sağlık - 1 yıl önce

İzmir

Depremlerin hasara defa açmış bulunduğu illerden İzmir'e getirilen 410 çorlu dip bakım, ortopedi, nefroloji, döş yahut kalp ve doğa rahatsızlıkları bölümlerinde otama alıyor.

Hastanelerin psikiyatri kliniklerinin uzmanları da depremzedelerin üzüntü, giriş döndürücü gerilim, öfke, bedbahtlık ve usanç kadar belirtilerle kendini yayınlayan deprem travmalarının izlerini silmeye çalışıyor.

Depremzedelerin gönderme edilmiş bulunduğu kuruluşlardan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne depremlerin meydana geldiği 6 Şubat'tan beri cankurtaran tayyare ve ya askeri uçakla 65 ad getirildi.

Hastane Başhekimi Prof. Dr. Orhan Gökalp, AA muhabirine, hastalardan ortak bölümünün taburcu edildiğini, 5'i dip bakımda iktisap etmek kıl payı 51 bireyin halen yatarak otama gördüğünü belirtti.

Hastaların çoğunun esas sorunun sarsıntı bulunduğunu kaydeden Gökalp, "Örneğin kıç kırılması, döş kafesinde yaralanmalar, karın travması yaşayanlar. Küçük ortak bölümde da bulunan rahatsızlıklarına ek yerine depremde yaşadıkları hadiselerden ötürü akciğer ve ya kalp hastalıklarının tetiklenmesini görüyoruz." dedi.

"Yoğun ruh bilimsel sarsıntı yaşıyorlar"

Gökalp, depremzedelerin psikiyatrik tedavilerine de ehemmiyet verdiklerini anlatım ederek, şöyleki konuştu:

"Hastalarla ego de bizzat görüşüyorum. Yaşadıkları fiziki travmanın birlikte aşkın dip ortak biçimde ruh bilimsel sarsıntı da yaşıyorlar. Bu insanoğlu yakınlarını kaybetmişler. O sebepten iyice üzgünler, kaygılılar. Hem bulunan durumlarıyla bununla beraber gelecekle ilgilendiren endişe taşıyorlar. Zaten Sağlık Bakanlığımız da bu açıdan bu hastalardan gereksinimi olanların daima ortak biçimde psikiyatrist ve psikologla görüşmesini haber verdi. Yatan hastalarımızı daima ilgilendiren branşlarla da ruh bilimsel dayanak noktası yönünde görüştürüyoruz. Hastanemizde yatmayan fakat deprem sahasından mevrut vatandaşların da randevusuz yerine gelip kontrol olabilecekleri hem psikiyatri bununla beraber ruhiyat polikliniklerimiz mevcut. İsteyen yurttaşlarımız termin almadan hastanemize başvurdukları devir bu psikiyatrik ve ruh bilimsel desteklere ulaşabilirler."

"Yatak sesinden caba erinçsiz olabiliyorlar"

Psikolojik sarsıntı yaşayanların tıksırıklı bulunduğunu özetleyen Gökalp, "Benim görüştüğüm hastalar en küçük ortak döşek sesinden caba erinçsiz olduklarını, 'deprem oluyor' kaygısına kapıldıklarını söylüyorlar. Temel kaygıları da depremin esasen etmesi. Hatta erdemli bükülmüş bulunduğu düşüncesince hastaneden büyümek talip ve 'konteynerde caba yaşamaya razıyız' diyen hastalar var. Deprem kaygısı aşkın fevk seviyede. Hastanede caba eğlenmek istemiyorlar." sanarak konuştu.

Prof. Dr. Orhan Gökalp, çabucak depremzedelerin değil, topluluğun topu topu bireylerinin şişman sıkıntı yaşadığına dikkati çekerek, "Bununla giriş etmenin en dobra yöntemi de meraklı dayanak noktası almak. Eğer kaygıları günce yaşamı etkileyecek ölçüde olmaya başladıysa ortak psikiyatrist ve ya ortak psikologdan dayanak noktası almalarını öneririm." ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Josef de Souza, Ömer'in isteği yerine getirdi

2023-02-14 04:06 - Spor

Profesyonel yumruk oyuncusu Seren Ay Çetin, WBC gümüş kemerini depremzedeler düşüncesince açık artırmaya çıkardı

2023-02-16 20:09 - Spor

Novak Djokovic'ten depremzedeler düşüncesince dayanaklık etmek mesajı

2023-02-12 23:09 - Spor

Depremzedelerin "ruhsal yaraları" psikiyatri kliniğinde sarılıyor

2023-02-17 14:09 - Sağlık

Burdur'a Hatay'dan getirilen afetzede Fidan Kaçar: Allah'ım milletimize sabırlar vers

2023-02-11 12:09 - Yaşam

Adana Şehir Hastanesi depremzedeler düşüncesince sağlık üssü oldu

2023-02-11 14:09 - Sağlık

Iraklı Hurşit Nine, mânialı aylığını Türkiye'deki depremzedelere bağışladı

2023-02-12 14:06 - Yaşam

NASA'dan 3 bölgedeki yer sarsıntısı hasarını yayınlayan harita

2023-02-10 18:09 - Teknoloji

Kuşlarının sesine uyanan Aras ve Ayaz kardeşler, enkazdan 33 zaman sonraları kurtarıldı

2023-02-15 19:06 - Yaşam

Baba-oğul, depremzedeler düşüncesince varillerden soba yapıyor

2023-02-11 00:06 - Yaşam

İlgili Haberler

Yozgatlı hemşireler deprem dalında esenlik hizmetlerinde fariza aldı

11:07 - Sağlık

Bebeklerin gelişiminde uyudukları düz şişman ehemmiyet taşıyor

11:06 - Sağlık

Deprem bölgesindeki böbrek hastalarına diyaliz desteği

18:07 - Sağlık

Doç. Dr. Pelin Üstüner, 'Skara dönüşen aknenin tedavisi yok'

12:07 - Sağlık

'Travmalar diş sıktırıyor'

18:07 - Sağlık

Günün Manşetleri