"Çocukların da matem tutmasına müsaade verin" önerisi

Akdeniz Üniversitesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Serhat Nasıroğlu, bebek sevilmiş olduğu müşterek yakınını kaybettiğinde akıllıca dille bunu anlatarak, aileyle yasını tutmasına müsaade verilmesi icap ettiğini bildirdi.

Sağlık - 1 yıl önce

Antalya

Nasıroğlu, meydana getirdiği açıklamada, "asrın felaketi" şekilde nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerin peşinde Üniversite Hastanesi içerisinde depremzede yaşlı ve küçüklere müteveccih "Afet ve Travma Polikliniği"ni hizmete açtıklarını anlatım etti.

Poliklinikte randevusuz topu topu başvurulara çabucak karşılık verildiğini aktaran Nasıroğlu, depremin arkası sıra evvel yıllarda evlatların ruh bilimi durumlarında değişikliklerin alışılagelen bulunduğunu fakat belirtilerin azalmadığı, alevli bulunduğu hallerde uzmanlardan dayanak noktası istenmesi icap ettiğini bildirdi.

Nasıroğlu, meslek önceleri devirde döşek ıslatma, acemi ortaya çıkan korkular, anneye baş döndürücü bağlılık, vakası baştan canlandırmak, sinirlilik, gayz nöbetleri, baş döndürücü duyarlılık, hab ve tagaddi sorunlarının görülebileceğini dile getirdi.

Ergenlerde ise içe çekilme, çevreden kendini soyutlama, riskli davranışlara eğilim, bilimsel niteliği olan başarıda düşme, meslek devamsızlığı, özen ve bağ toplaşımı sorunları, bunalım ve gam oluşabileceğini aktaran Nasıroğlu, bu belirtilerin yanında kısmının evvel günlerde görülmesinin tabii bulunduğunu kaydetti.

Bu süreçte çocuğun yaşamış bulunduğu duyguları anlatmasına punt verilmesini öneren Nasıroğlu, "Düşünce ve duygularını anlatmaları düşüncesince zorba yapılmaksızın motivasyon edici ve götürümlü olunması gerekiyor. Çocuk sevilmiş bulunduğu yanında yakınını kaybetmişse ölümü açıkça sevilmiş bulunduğu yanında ad çeşidinden gidişat namına anlatılsın ve sizinle baş başa yasını yaşamasına müsaade verin." ifadesini kullandı.

"Mümkün olduğunca müsekkin derman kullanmayın"

Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Ali Erdoğan, depremzedelerin psikososyal iane almaktan çekinmemeleri gerektiğini, bu desteğin hem kendileri bununla müşterek evlatların ruh bilimi sağlığı düşüncesince ehemmiyetli bulunduğunu bildirdi.

Polikliniğe başvuran 100 yöresinde depremzedeye psikososyal dayanak noktası sağlandığını tamlayan Erdoğan, şunları kaydetti:

"İlk haftalarda tanıdık uykusuzluk, iştahsızlık, korkma kadar belirtiler olağandır. Mümkün olduğunca müsekkin derman kullanmayın. Bu belirtiler çoğu kez biraz hafta ortamında kendinden ortadan kaybolacaktır. Özellikle bu zamanda içki kullanımından kaçının. Sizi rahatlatan ne etkinlik var ise arkadaşlarınızla geveze etmek, ibadet, doğada mevcut olmak onu hazırlamaya çalışın. Deprem sonrası mestur ortamlara girmekten rahatsız oluyorsanız sevdiğiniz insanlarla bunu yapabilirsiniz. Yaşadığınız vakası ve korkma hissini yanında yakınınızla konuşmaktan çekinmeyin."

Sosyal medyada, televizyonda travmatize edici görüntülere verilen kalınmaması dair da uyarılarda mevcut Erdoğan, "Duygularınızı anlatım etmekten çekinmeyin." açıklamasında bulundu.

Haftanın Öne Çıkanları

Josef de Souza, Ömer'in isteği yerine getirdi

2023-02-14 04:06 - Spor

Profesyonel yumruk oyuncusu Seren Ay Çetin, WBC gümüş kemerini depremzedeler düşüncesince açık artırmaya çıkardı

2023-02-16 20:09 - Spor

Novak Djokovic'ten depremzedeler düşüncesince dayanaklık etmek mesajı

2023-02-12 23:09 - Spor

Depremzedelerin "ruhsal yaraları" psikiyatri kliniğinde sarılıyor

2023-02-17 14:09 - Sağlık

Burdur'a Hatay'dan getirilen afetzede Fidan Kaçar: Allah'ım milletimize sabırlar vers

2023-02-11 12:09 - Yaşam

Adana Şehir Hastanesi depremzedeler düşüncesince sağlık üssü oldu

2023-02-11 14:09 - Sağlık

Iraklı Hurşit Nine, mânialı aylığını Türkiye'deki depremzedelere bağışladı

2023-02-12 14:06 - Yaşam

Kuşlarının sesine uyanan Aras ve Ayaz kardeşler, enkazdan 33 zaman sonraları kurtarıldı

2023-02-15 19:06 - Yaşam

Amasya'dan deprem alanına oyuncak gönderen evlatların notları duygulandırdı

2023-02-17 21:09 - Yaşam

"Çocukların da matem tutmasına müsaade verin" önerisi

2023-02-18 00:09 - Sağlık

İlgili Haberler

Yozgatlı hemşireler deprem dalında esenlik hizmetlerinde fariza aldı

11:07 - Sağlık

Bebeklerin gelişiminde uyudukları düz şişman ehemmiyet taşıyor

11:06 - Sağlık

Deprem bölgesindeki böbrek hastalarına diyaliz desteği

18:07 - Sağlık

Doç. Dr. Pelin Üstüner, 'Skara dönüşen aknenin tedavisi yok'

12:07 - Sağlık

'Travmalar diş sıktırıyor'

18:07 - Sağlık

Günün Manşetleri