Çocuklarda kalıtım bilimi emraz düşüncesince "beyin içerisine gen tedavisi" Faz-1 emekleri başladı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Metabolizma Bilim Dalı'nda oluşturulan Faz-1 Klinik Araştırmaları Merkezi'nde, çocukluk çağlarında kalıtım bilimi ve metabolik kaynaklı hastalıklarda "beyin içerisine uygulanacak gen tedavisi" düşüncesince ilmî icraat başlatıldı.

Sağlık - 2 yıl önce

Ankara

Merkezin açılışı zımnında planlı programda mütekellim Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, çocukluk dönemi kalıtım bilimi hastalıkların, topu topu dünyada kusur ve ahiret yolculuğu sebebi olmayı sürdürdüğünü vurguladı.

Başta gen tedavisi iktisap etmek az daha acemi tedavi şekillerinin çabucak geliştiğini tabir fail Yıldız, "Ülkemizin de bu mevzuda kılavuz olması iri ehemmiyet taşımaktadır. Özellikle ilgilendiren maraz grubunda acemi çıkar kere adaylarının laboratuvar ortamlarında geliştirilmesi, peşi sıra bu çıkar kere adaylarının klinik araştırmalarla çıkar kere durumuna getirilmeleri ve bunların tümünü gerçekleştirecek birlikte tarz oluşturulması iri ehemmiyet sunma etmektedir." niteleyerek konuştu.

Yıldız, Sağlık Bakanlığının yardımı ile önceki kez Bakanlık musaddak Çocukluk Çağı Metabolik/Genetik Hatalıkları Faz-1 Klinik Araştırmaları Merkezi'nin kurulumunu tamamladıklarını belirterek, "Bu merkezde, çocukluk dönemi metabolik/genetik rahatsızlıkları düşüncesince 8 acemi çıkar kere emek harcaması başlatıldı." bilgisini verdi.

Genetik ve metabolik kaynaklı birtakım hastalıklarda bellek içi enzim tedavisinin yapılacağını aktaran Yıldız, şunları kaydetti:

"Üniversitemizde, bebek hastalara müteveccih ülkemizin ilk, dünyanın sayılı, Genetik Tedavi Odaklı Faz-1 Klinik Araştırma Merkezi'nin kurulumu tamamladı. Merkezde, vatanımızda önceki kez bellek içerisine uygulanacak gen tedavisi yapılacak ve hemen ülkemizden değil topu topu dünyadan marazlı bildirme edilecek.

Bu merkez, vatanımızda önceki evcil gen tedavisi odaklı çıkar kere üretmeyi hedefleyen pediatrik Metabolik/Genetik Hastalıklar İleri Tedaviler Araştırma ve Geliştirme Merkezi'nin birlikte kısmı namına çalışkanlık gösterecek."

"Faz-1 çalışmasının startını 2023 senesinde vereceğiz"

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Beslenme ve Metabolizma Bilim Dalı Başkanı ve Faz-1 Klinik Araştırmalar Merkez Müdürü Prof. Dr. Leyla Tümer de merkezin çağcıl ve çalışan enfrastrüktür hizmetleriyle düz yazı edildiğinin altını çizerek, "Bundan ahir hedefimiz, SMA kabilinden kalıtım bilimi hastalıklarda gen tedavisi iktisap etmek az daha acemi tedavi şekilleri ve ilaçları kendimiz istihsal etmek olacaktır." dedi.

Tümer, şu anda 8 değişik Faz-1 çalışmasının yürütüldüğünü vurgulayarak, sonuç yıllarda gündemde bulunan gen tedavilerine bağlı de Faz-1 çalışmasının startını 2023 senesinde vereceklerini söyledi.

"Hedef gergin genin namına acemi gen konulması"

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Genetik Bilim Dalı Başkanı ve Faz-1 Klinik Araştırmalar Merkez Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Ezgü ise gen tedavilerine bağlı bilgelik verdi.

Gen tedavilerinde hedefin, çocukluk çağındaki kalıtım bilimi hastalıklara kere açan gergin bulunan genin, ağız ağıza değiştirilerek namına acemi birlikte gen konulması bulunduğunu özetleyen Ezgü, laflarına şöyleki bitmeme etti:

"Burada dü formül vardır. Biri, birlikte virüs içerisine DNA parçasının ilave edildikten sonra aracısız hastaya verilmesidir, başkası ise hastalardan zat hücrelerinin alınması, tepkime gelişmesini engel temdit etmek gayeli acemi DNA parçası konularak esasen hastaya verilmesidir. Gen tedavileri, bellek rahatsızlığı var ise beynin içine, uykuluk rahatsızlığı var ise karaciğere uygulanabilmektedir. Yurt haricinde musaddak 4 gen tedavisi bulunmaktadır, önümüzdeki sene bu sayının 10-15'lere çıkması öngörülmektedir.

Açılan merkez, dünyada önceki ve ya ikinci tam olabilecek sığa ve donanıma sahiptir. Merkezdeki eczanede gen tedavisi ürünleri olacak. Türkiye, irsî ve ilerleyen ciddi bellek harabiyeti karşılayıcı birlikte hastalıkta bellek içi gen tedavisinin yapıldığı 5 ülkeden birisi olacak."

"7 hastamız araştırmanın kriterlerine ahenkli çıktı"

Uygulama yöntemine bağlı de bilgelik verici Ezgü, "Özel namına hocalarımız dünya haricinde icraat yapmış oldu ve terbiye bilimi bilimi böylece sertifikasını aldı. Bu yöntemde, ameliyata ister kalmadan arka sahasından birlikte enjeksiyon sebebiyle hususi birlikte tomografi altında beynin içerisine gen tedavisi ajanı verilecek ve enjeksiyon çıkarılacak. Hastalar, aşırı çelimsiz birlikte müddet sonradan taburcu edilebilecek." dedi.

Prof. Dr. Ezgü, şu an düşüncesince tedavi değil klinik araştırı evresinde olduğuna ayraç ederek, "Bu, tedavi uğrunda ilerleyen birlikte araştırma. Eğer, etkili, emin olduğu, taraf tesiri olmadığı ortaya çıkarsa birlikte tedavi durumuna dönüşecek. 7 hastamız araştırmanın kriterlerine ahenkli çıktı. Uygulama, birlikte araştırı kapsamında bulunduğu düşüncesince vatanımızda buna gerekseme duyan evlatlarımızın kestirmece yüzdelik 30'una araştırı kapsamında parasız namına bu olanağı elde etmiş olacağız." bilgisini verdi. Ezgü, Afrika, Rusya, Uzakdoğu ve Orta Doğu ülkelerindeki hastaların Türkiye'ye yönlendirileceğini söyledi.

Haftanın Öne Çıkanları

Ünlü Kuaför Murat Kılıç: 'Soğuk havalarda saç bakımına dair 5 önemli kurala dikkat'

2022-11-23 09:09 - Sağlık

Ali Koç: 'Bizim düşüncemiz orta hakemlerin yabancı olması'

2022-11-25 00:06 - Spor

OGM'de 172 iş makinesinin semt müdürlüklerine üleştirme töreni gerçekleştirildi

2022-11-25 18:06 - Ekonomi

2022 FIFA Dünya Kupası: Belçika: 0 - Fas: 2

2022-11-27 20:08 - Spor

SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri AŞ çecik açılmayı planlıyor

2022-11-21 19:06 - Teknoloji

İzmir derbisinde vurulan Altay kalecisi Ozan Evrim Özenç taburcu edildi

2022-11-28 15:09 - Spor

İzmir'de gelinlik giyme imgesel kuran otizmli dinç kız düşüncesince temsili düğün yapıldı

2022-11-25 17:08 - Yaşam

Samsun kent Hastanesi'nin inşaatı yükseliyor

2022-11-27 14:09 - Sağlık

Müslüman Türk ve Rus kadınlar, familya ve çıplak maşer hikayelerinde tecrübelerini paylaşıyor

2022-11-23 19:06 - Yaşam

Çocuklarda kalıtım bilimi emraz düşüncesince "beyin içerisine gen tedavisi" Faz-1 emekleri başladı

2022-11-28 16:09 - Sağlık

İlgili Haberler

Yozgatlı hemşireler deprem dalında esenlik hizmetlerinde fariza aldı

11:07 - Sağlık

Bebeklerin gelişiminde uyudukları düz şişman ehemmiyet taşıyor

11:06 - Sağlık

Deprem bölgesindeki böbrek hastalarına diyaliz desteği

18:07 - Sağlık

Doç. Dr. Pelin Üstüner, 'Skara dönüşen aknenin tedavisi yok'

12:07 - Sağlık

'Travmalar diş sıktırıyor'

18:07 - Sağlık

Günün Manşetleri