Bu kanser türü maksimum erkeklerde görülüyor

Akciğer kanserine ilişkin ölümler ne eyvah ki hem vatanımızda bununla birlikte dünyada kanserden ölümler ortada geçmiş tam toprak alıyor. Konuya uyanıklık tefriş etmek üzere, içre bulunduğumuz “Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı” kapsamında açıklamalarda mevcut Göğüs Has

Sağlık - 2 yıl önce

Her sene dünyada 18 milyon ad kansere yakalanıyor ve kısaca 9,5 milyon ad bu yüzden yaşamını kaybediyor. “Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı” zımnında açıklamalarda mevcut İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'ndan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Aygün Gür, tamamı dünyada akciğer kanserinin, erkeklerde tanıdık kanserler ortamında önceki tam toprak aldığını, hanımlarda ise 3'üncü tam bulunduğunu belirtti.

Akciğer kanseri önlenebilir ortak hastalık

Akciğer kanserine ne bulunan faktörlerin başlangıcında sigara kullanması geliyor. Yüzde 80 oranında sigarayla ait bulunduğunu vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Aygün Gür, “Sigara haricinde puro, pipo, nargile kabil kötü ürünlerinin, edilgen fiil sigara içiciliğinin üste meydana getirilen çalışmalarda elektronik sigaranın da akciğer kanseri gelişmesinde çarpıcı bulunduğu bildiriliyor. Bunun haricinde asbest, radon, iklim kirliliği kabil toksik maddelere çevresel ve mesleki adına verilen kalmak, kalıtım bilimi meleke ve fasile öyküsü kabil sebepler de akciğer kanserine ne olmakta” halinde belirtti. Gür başkaca akciğer kanseri ile mücadelede en çarpıcı yöntemin şahısların sigaraya on paralık başlamaması olduğunu; içen şahısların de ne yaşta olursa olsun sigarayı bırakması icap ettiğini ve akciğer kanserinin önlenebilir ortak çor bulunduğunu tabir etti.

Bu belirtilere dikkat

Akciğer dokusundaki alışılagelen hücreler arama dışı çoğalarak yığın doğrusu ur oluşturduğunda akciğer kanseri meydana geliyor. Kitle büyüyerek evvela mekân dokulara, kan dolaşımı eliyle da beyin, uykuluk kabil öbür organlara yayılıyor. Akciğer kanserinin er çağda gösterge vermeyebileceğini tabir fail Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Aygün Gür, “Geçmeyen ve tedricen kalan öksürük, öksürükle ağızdan kan yahut hunriz balgam çıkarmak, dem darlığı, döş ağrısı, nağme kısıklığı, halsizlik, iştahsızlık, geçmeyen ve tekrarlayan akciğer enfeksiyonu kabil belirtiler görülebilir” halinde konuştu.

Tanı düşüncesince akciğer röntgeni, bilgisayarlı tomografi kabil görüntüleme yöntemleriyle yığın saptandıktan sonra, kesime ne yolla ulaşarak dayanıklı alınacağı belirleniyor. Kanserin türü ve etabı belirlendikten sonradan tedavinin planlandığını tamlayan Gür, “Akciğer kanserinde er tanılama çok önemli. Tedavi şansını artırdığı kabil ahiret yolculuğu oranını da azaltmaktadır. Tedavi; hastanın yaşı, klinik durumu, kanserin tipi, etabı kabil faktörler ışığında planlanarak cerrahi, kimyasal tedavi yahut ışın tedavisi programlarının birisi yahut birkaçı ortak arada uygulanır” dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Ünlü Kuaför Murat Kılıç: 'Soğuk havalarda saç bakımına dair 5 önemli kurala dikkat'

2022-11-23 09:09 - Sağlık

Ali Koç: 'Bizim düşüncemiz orta hakemlerin yabancı olması'

2022-11-25 00:06 - Spor

SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri AŞ çecik açılmayı planlıyor

2022-11-21 19:06 - Teknoloji

Müslüman Türk ve Rus kadınlar, familya ve çıplak maşer hikayelerinde tecrübelerini paylaşıyor

2022-11-23 19:06 - Yaşam

Sinop'taki midye tesislerinde salname 5 bin titrem dolayında üretim hedefleniyor

2022-11-22 17:08 - Ekonomi

2022 Dünya Kupası: İngiltere: 6 - İran: 2

2022-11-21 21:06 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı öğretmeni anlattı

2022-11-23 13:06 - Eğitim

Teğmen Zeliha Doğan, spor kariyerini kick yumruk oyunu Avrupa şampiyonluğuyla taçlandırdı

2022-11-23 11:08 - Spor

Küresel piyasalar, toy haftaya eksilen riziko iştahı ile başladı

2022-11-21 09:06 - Ekonomi

Köylerdeki dallar Malazgirt'in "Gönül Radyosu"nda düşlerini duyuruyor

2022-11-21 15:08 - Yaşam

İlgili Haberler

Yozgatlı hemşireler deprem dalında esenlik hizmetlerinde fariza aldı

11:07 - Sağlık

Bebeklerin gelişiminde uyudukları düz şişman ehemmiyet taşıyor

11:06 - Sağlık

Deprem bölgesindeki böbrek hastalarına diyaliz desteği

18:07 - Sağlık

Doç. Dr. Pelin Üstüner, 'Skara dönüşen aknenin tedavisi yok'

12:07 - Sağlık

'Travmalar diş sıktırıyor'

18:07 - Sağlık

Günün Manşetleri