Bolu'da üretilecek fotodedektörler Türkiye'nin 'Ay görevi'nde kullanılacak

Nükleer Radyasyon Dedektörleri Uygulama ve Araştırma Merkezinde (NÜRDAM) dizaynı ve üretimi yapılacak galyum nitrat (GaN) tabanlı fotodedektörler, Türkiye'nin Milli Uzay Programı kapsamında yapılması hedeflenen Ay vazifesinde kullanılacak.

Teknoloji - 3 yıl önce

Bolu

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Nükleer Radyasyon Dedektörleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÜRDAM) ve Çin Bilimler Akademisi çeşidinden hazırlanmakta bulunan "Ay Görevi Roket Ateşleyici Sistem Veriminin İzlenmesinde, Yangın Söndürme ve İnfilak Bastırma Sistemlerinde Kullanılacak Üstün Performansa Sahip GaN Fotodedektörlerin Üretilmesi Projesi", TÜBİTAK'tan dayanak noktası almaya adalet kazandı.

Proje kapsamında merkezde kaslı feza iletişimi, roket algılama, çakım sensörleri, dirim bilimsel proses algılama, iklim temizleme, ozon kavrama kabil nice bölgede makbul GaN tabanlı fotodedektörlerin dizaynı ve üretimi yapılacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çeşidinden tanıtımı meydana getirilen Milli Uzay Programı'ndaki mühim 10 hedeften birisi bulunan Ay vazifesinde kullanılacak bulunan fotodedektörler, roket teknolojisi düşüncesince ciddi ciddiyete eş sensörler ortada bulunuyor.

"Bütçenin gönderilmesinden sonraları çalışmalara başlayacağız"

NÜRDAM Müdürü Prof. Dr. Ercan Yılmaz, AA muhabirine, merkezde ayrışık icraat yürüttüklerini, bunlardan birinin Çin Bilimler Akademisi ile kolektif hazırladıkları plan bulunduğunu anlattı.

Projenin TÜBİTAK çeşidinden desteklendiğini aktaran Yılmaz, "Sayın Cumhurbaşkanımızın da açıklamış olduğu kabil Ay görevindeki roket sisteminin ateşleyici kısmının veriminin izlenmesinde, tutkun söndürmede ve infilak bastırmada kullanılacak bulunan sensörlerin üretimini burada gerçekleştireceğiz. Proje onaylandı, şu anda bütçesini beklemekteyiz. Bütçesinin gönderilmesinden sonraları çalışmalara çabuk biçimde başlayacağız." diyerek konuştu.

Yılmaz, Ay rolü düşüncesince üretecekleri sensörlerin projesinin Türkiye Uzay Ajansı (TUA) çeşidinden da dayanak noktası aldığını belirterek, istihsal periyodunu tamamladıktan sonraları TUA ile teşrikimesai içinde rokete bütünleşmiş ika sürecine başlayacaklarını bildirdi.

"Yerli uyduların ışıma sensörlerini ürettik"

Yerli uydularda kullanılacak bulunan ışıma modülünün geliştirilmesiyle ilgilendiren çalışmalarının da bulunduğunu anımsatan Yılmaz, şu detayları paylaştı:

"Bu kapsamda ışıma sensörlerini ürettik ve parça biçimine dönüştürdük. TÜBİTAK Uzay çeşidinden da sınav edilip onaylandı. Yerli uydularımız bulunan İmece Uydusu'na ve APSCO Uydusu'na bütünleşme süreci başladı. 2022'nin başlarında İmece Uydusu'nun fırlatılması bekleniyor. Ondan sonraları verileri almaya başlayacağız."

Haftanın Öne Çıkanları

Duygu Turan: 'Kick-boks olimpik spor olursa, ülkeme altın madalya getirmek istiyorum'

2021-10-28 16:35 - Spor

Ilıca Şelalesi'nin döküldüğü noktaya tüple dalış yapıldı

2021-10-31 12:43 - Yaşam

Fatih Terim: 'Penaltı dahil böyle pozisyonları atamıyorsanız öyleyse kaybedeceksiniz'

2021-10-26 00:04 - Spor

İnanç turizminin gözdesi St. Pierre Kilisesi bu sene 62 bin kişiyi ağırladı

2021-10-28 12:49 - Yaşam

Manisa kent Hastanesi 3 yılda bölgesinin esenlik üssü oldu

2021-10-30 13:09 - Sağlık

Yeni Malatyaspor’da Sadık Çiftpınar şoku

2021-10-29 18:34 - Spor

Altay ve Sivasspor puanları paylaştı

2021-10-30 18:54 - Spor

Fatih Terim: 'Penaltı dahil böyle pozisyonları atamıyorsanız bu halde kaybedeceksiniz'

2021-10-26 00:04 - Spor

Özelleştirmede 2022 programının bilgileri muhtemelen oldu

2021-10-27 11:45 - Ekonomi

BioNTech, Senegal ve Ruanda'da telkih istihsal tesisi kuruyor

2021-10-26 23:49 - Sağlık

İlgili Haberler

Togg ön sipariş dönemini benzeyen tarihte başlatacak

03:06 - Teknoloji

Dünya genelinde Twitter'a erişim sorunu yaşanıyor

22:06 - Teknoloji

Türk denizcileri Antarktika kıtasında batimetrik takdir yaptı

16:07 - Teknoloji

Hırvatistan'dan Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'ne fevk düzem ziyaret

00:05 - Teknoloji

T3 Vakfı hile ve aktiflik çadırında geleceğe imge olmaya bitmeme ediyor

20:06 - Teknoloji

Günün Manşetleri