Bakan Varank yabani yaşam fotoğrafçısı Doğanay Vural ile kızıl geyikleri gözlemledi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ankara'nın Kızılcahamam ve Çamlıdere ilçelerinde mevcut ormanlarda kızıl geyiklerin ardında birlikte çağ geçirdi.

Yaşam - 3 yıl önce

Ankara

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından meydana getirilen açıklamaya göre, yabani yaşam fotoğrafçısı Doğanay Vural ile geyiklerin izini devam eden Varank'ın görüntüleri, Vural'ın YouTube kanalında yayımlandı.

Bakan Varank, videoteyp öncesinde içtimai iletişim araçları hesabından, "Daha evvel on paralık kızıl geyik gördünüz mü? Geyik böğürtüsü mevsimi nelerdir düşkünlük ediyor musunuz? Kızılcahamamlı Doğanay Vural ile yabani hayatta birlikte güneş geçirerek aşırı ayrımlı birlikte birikim yaşadık. Video bu geceleyin ezanı Doğanay'ın YouTube kanalında." paylaşımında bulundu.

Varank, mesajda arazi meydan videoda da "Ankara, tabiat meraklıları düşüncesince enteresan fırsatlar sunuyor. Ben de Kızılcahamamlı Doğanay Vural ile enteresan birlikte birikim yaşadım. Bu deneyimi, Doğanay'ın YouTube kanalında sizlerle paylaşacağız." ifadelerini kullandı.

Fotokapanları topladılar

YouTube'da piyasaya sürülen videoda Bakan Varank ile Vural'ın Ankara'nın Kızılcahamam ve Çamlıdere ilçelerinde mevcut ormanlarda geçirdikleri birlikte güneş anlatılıyor.

Videoda Varank, "Doğa aşığı olan, bire birlikte sürede doğayı şahıslara tanıtmaya etkin Doğanay ile hafta sonu dobra birlikte zaman geçirdik. Ankara'ya aşırı andıran mesafelerde Kızılcahamam'da ve Çamlıdere'de atlara bindik, fotokapanlar kurduk ve mevsimi bakımından aşırı hususi birlikte birikim yaşadık." diyor.

Fotokapanları toplayan Varank ve Vural, bölgedeki birlikte köye tedricen kocabaşı ve köylülerden bilim alıyor. Buradaki sohbette Çamkoru'da 15 sene evvel yetiştirilerek doğaya bırakılan kızıl geyiklerin Benli Yaylası yöresinde bulunduğu bilgisi veriliyor. Varank, lakırtı esnasında "Doğayı aşırı seviyorum. Çok çalışıyoruz ama arada kaçıyoruz da. Fırsat bulunca çocuklarımızı da götürüyoruz. Ben aktüel ufaklıklara aşırı üzülüyorum. Tavuk ortada olmaksızın büyüyen, askere revan kollar var." ifadelerini kullanıyor.

"İlk el hakeza birlikte birikim yaşadım"

Daha sonradan Benli Yaylası'na sabık Varank ve Vural, geyikler düşüncesince getirdikleri kayaç tuzlarını alana bırakıyor.

Burada Varank'ın, "Fazlası dokuncalı değil mi?" sorusu dair Vural, "Onlar gereksinimi kadarını kullanıyorlar." diyor. Bakan Varank da "İnsan kabilinden değil yani." laflarıyla cevap veriyor.

Tuzlamanın arkası esna Vural, koca geyiklerin sesine cevap vererek gelmesini sağlayıcı boruyu öttürerek onları çağırıyor. Varank, bu tam "Geyikten şimdi iyi." şakası yapıyor.

Varank ve Vural, Osman adlı orman görevlisinin önerisiyle sabahleyin 04.00'te hususi birlikte alana tedricen koca geyiklerin böğürmesini dinliyor.

Videonun böylece Vural, "Teknolojiyle iç içe yaşadığımız bu ortamda doğaya da zaman ayırdığınız düşüncesince teşekkürname ederim." diyor, Bakan Varank da "Ben sana aşırı teşekkürname ediyorum. Hiç hakeza birlikte birikim yaşamamıştım. Doğayı aşırı seviyorum. Fırsat buldukça akşamları çadırda kalıyorum. Fotokapanlarla yaptığımız, bindiğimiz atlar, vatandaşlarla muhabbetimiz ama en sonuç da geyik böğürmesi, o apayrı birlikte şey. İlk el hakeza birlikte birikim yaşadım. Böyle birlikte obje beklemiyordum." ifadelerini kullanıyor.

Daha evvel doğada kocaoğlan gördüğünü dile getiren Varank'ın "Ayıyı görür görmez korkmuyor musun?" sorusu dair Vural, "Çok el karşılaştım. İnsan dokunca vermedikten sonradan hayvanın da dokunca vereceğini düşünmüyorum." görüşünü paylaşıyor. Varank'ın "Vaşak işine düşkünlük sardım ama çetin diyorsun." laflarına Vural, "Zoru muvaffak olmak bizim işimiz." karşılığını veriyor.

"Allah'ın yarattığı rastgele canlının hakkı var"

Varank, mayıs ayında içtimai iletişim araçları hesabından, "Doğada apayrı canlıların olduğunu, Allah'ın yarattığı rastgele canlının birlikte hakkı bulunduğunu unutmamalıyız." mesajıyla Kızılcahamam'da görüntülediği birlikte ayının videosunu paylaşmıştı.

Doğanay Vural, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, Türkiye genelinde ortaöğretim ve darülfünun öğrencilerine müteveccih planlı "Sıfır Atık" mevzulu çelimsiz film yarışmasında "Yabana Atma" adlı çalışmasıyla darülfünun kategorisinde birlikte numara oldu. Vural, ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın benzeri Emine Erdoğan'dan aldı. Vural'ın yaşamış bulunduğu Ankara'nın Kızılcahamam ilçesi, Sıfır Atık Projesi'nde uçucu semt seçilmişti.

Yakın Doğu Üniversitesi Veteriner Hekimliği Fakültesi talebesi bulunan Doğanay Vural, av meraklısı babasının "Silahta da dikkatli var, ışık makinesinde de. Birisi tetiğe bastığında öldürüyor, gayr ölümsüzleştiriyor. Sen hangisini ayırmak istersin?" sorusuna, "Tabii ki ölümsüzleştirmek" yanıtını vererek yabani yaşam fotoğrafçılığına başladı. Fotoğraf makinesinin yanında drone ve fotokapanlar kullanan Vural, başta yaşamış bulunduğu Kızılcahamam etrafında ayı, kurt, domuz, koca ve kartal kabilinden hayvanları tabii hayatlarında görüntülüyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Sabancı Üniversitesi Altunizade Dijital Kampüs’ünde eğitim başladı

2021-10-07 15:44 - Ekonomi

Bakan Varank yabani yaşam fotoğrafçısı Doğanay Vural ile kızıl geyikleri gözlemledi

2021-10-11 11:30 - Yaşam

Anne sütü bebekleri Kovid-19'a üzerine da koruyor

2021-10-05 11:46 - Sağlık

Çin'in namus borcu krizindeki firması Evergrande, yurt dümen biriminin çokluk hissesini satıyor

2021-10-04 15:40 - Ekonomi

ECB tutanakları: Üyeler eylülde tağyir alımlarında şimdi iri kesintiyi tartıştı

2021-10-07 16:49 - Ekonomi

Mobil aşı ekibi 'nostaljik minibüs'le karye köylük yer dolaşıyor

2021-10-10 12:54 - Yaşam

Doğal gaz fiyatlarının seyrinde sezon koşulları ehemmiyetli gösteriş oynayacak

2021-10-07 12:45 - Ekonomi

'Otomotiv şehri' Sakarya eylülde ihracatını birlikte geçmiş taban gereğince yüzdelik 45 artırdı

2021-10-05 13:10 - Ekonomi

Covid-19 olan aşısız ve ya eksik aşılı annenin karnındaki bebek de oksijensiz kalıyor

2021-10-05 10:56 - Sağlık

'Gebelikte bulaşıcı hastalıklardan korunmak için kalabalık ortamlardan kaçınılmalı'

2021-10-07 15:10 - Sağlık

İlgili Haberler

Şanlıurfa'da esirgeme altındaki ceylanlar depremi kayıpsız atlattı

13:06 - Yaşam

Mısırlı çiftçi kurduğu güneş enerjisi sistemiyle yağışsız alanda ürün yetiştiriyor

12:08 - Yaşam

Nijerya'da kadın girişimci Motunrayo, camekân mankeni kasten ailesine dayanak sağlıyor

21:07 - Yaşam

Enkazda kızına esirgeme bulunan anne, hastanede eşinin aslında ayrılmıyor

20:07 - Yaşam

Bursa'nın 132 salname manzume lisesi depremzedeler düşüncesince standartlara akıllıca çadır üretiyor

19:06 - Yaşam

Günün Manşetleri